×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Programajánló

Partiumi Filmélmények a szabad ég alatt

2021.07.27 - 11:11
Megosztás:
Partiumi Filmélmények a szabad ég alatt
Idén két nagyjátékfilmmel jelentkezik a jubileumi Partiumi Magyar Napok keretében a Partiumi Filmélmények, de szatmári fiatal tehetségek filmjeit is megtekintheti a nagyközönség a szabad ég alatt, Szatmárnémetiben, a Tűzoltótorony tövében.

Kellemes környezetben, a Tűzoltótorony tövében remek újdonságokkal várja idén a közönséget a Partiumi Filmélmények. A Partiumi Magyar Napok keretében idén két nagyjátékfilmet vetítenek a szervezők, azonban a fiatal szatmári tehetségek sem maradnak ki a sorból, ugyanis a szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakos végzőseinek is, akiknek négy rövidfilmjét is megtekinthetik a kilátogatók.
A vetítések két tehetséges végzős rövidfilmjével indulnak. Elsőként Képíró Dorottya rendező és Kiss Mihály operatőr Mielőtt kirepülsz című alkotása forog augusztus 18-án, szerdán 21.30-tól, majd Frunza Roland Fátum című rövidfilmjét vetítik, melyet Nagy Róbert fényképezett.
Az est nagyjátékfilmje egy magyar vígjáték, a Becsúszó szerelem Nagy Viktor Oszkár rendezésében. A történet szerint Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő, és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv azonban mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. A Becsúszó szerelem a többszörösen díjazott Nagy Viktor Oszkár új játékfilmje.
Egy nappal később, augusztus 19-én este fél tíztől ismét a Tűzoltótorony tövében kialakított szabadtéri moziba várják a filmkedvelő közönséget, ahol először Kegyes Nicholas rendező és Madarász Ákos operatőr Lázálom című vizsgafilmjét vetítik, majd A madarak nem tévednek című alkotás következik, melyet szintén egy tehetséges végzős, Polacsek Zsófia írt és rendezett, valamint Nagy Róbert fényképezett.
A Partiumi Filmélmények második nagyjátékfilmje, az Apró mesék este tíztől ígér izgalmakat, érdekes fordulatokat és érzelmeket a nézőknek, a magyar romantikus thriller, történelmi film rendezője Szász Attila. A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.
 

Támogatók


Szatmár Megyei Tanács, G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma,  Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Tucatnyi új magyar játékfilmet vetítenek az erdélyi Filmtettfeszten
Tucatnyi új magyar játékfilm - közöttük több erdélyi vonatkozású - szerepel a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjában, az alkotásokat Kolozsváron és további 14 erdélyi városban vetítik - közölték kedden a szervezők.
A Dűne velencei premierje ráirányítja a figyelmet a virágzó magyar filmiparra
A Variety a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Dűne című hollywoodi produkció kapcsán a virágzó magyar filmiparról ír, amely a lap szerint jelentős szakértelemmel és munkaerővel járult hozzá a 160 millió dolláros eposz megvalósulásához.
Afrikai migránsokról szóló film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban
Az afrikai migránsokról szóló Strahinja című filmnek, Stefan Arsenjevic szerb rendező alkotásának ítélték oda az 55. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt szombaton a nyugat-csehországi fürdővárosban.
Cookie