×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
17 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Pannónia-felújítás: szkeptikus a polgármester

2022.10.24 - 19:23
Megosztás:
Pannónia-felújítás: szkeptikus a polgármester
120 éves, rég nem láttuk töredezett szépségét, hiszen évek óta „be van csomagolva” – hogy korabeli, tündöklő szépségében mikor láthatjuk újra, arrról senkinek fogalma sincs
Még azt sem tudni, mikor kezdik el végre a felújítás, de a tulajdonosok egymás között már azon vitatkoznak és konkurálnak, hogy ki vezesse a majdani szállodát …

Idén 120 éves Szatmárnémeti elponyvázott fényű gyöngyszeme, ám sajnos ez a „születésnap” is a felújítási vagy komolyabb állagmegőrzési munkálatok nélkül telik el — annak ellenére, hogy év, pontosabban február elején még úgy tűnt: csak-csak moccan valami, hiszen a magyarországi MANEVI Zrt. tulajdonában lévő Dacia Kft.-nek minden műemlékvédelmi, kultuszminisztériumi, szakhatósági és a többi engedélye meglett ahhoz, hogy elkezdhesse az egykori Pannónia Szálló restaurálási munkálatait. 
De nem kezdte. És egyhamar valószínűleg nem is fogja. Persze nem futottak még ki az időből — mármint a különféle engedélyek érvényességi idejéből.  „Az önkormányzatnak és szatmárnémeti magyar lakosként nekem személy szerint is szívügyem a Pannónia Szálló sorsa — még ha a törvény egyik minőségemben sem ad különösebb mozgásteret. Rengeteg és a legkülönfélébb fórumokon elmondtuk már nagyon sokszor, hogy az épületet fel kell újítani és eredeti rendeltetésének megfelelően, szállodaként működtetni — ez a szatmáriak régi álma. 2017-ben, amikor a magyarországi tulajdonos megvásárolta, úgy tűnt, elindultunk a megvalósulás felé vezető úton. S bár tudtuk, hogy rengeteg a bürokrácia (sőt, még annál is több, mivel A kategóriás műemléképület), hogy ezek a malmok lassan őrölnek, az utóbbi hónapok, majdnem év ilyetén megtorpanására nem gondoltunk. Miközben értesüléseink szerint a jelenlegi tulajdonosok egymás között azon vitatkoznak és konkurálnak egymással, hogy ki vezesse majd a még fel sem újított szállót.” – fogalmazott a minapi lakossági fórumon Kereskényi Gábor polgármester a város egyik legfájóbb pontjával kapcsolatban.

hirek/2022/oktober/panno.jpg

Mint kifejtette, a tulajdonosok részéről ígéretek vannak, s az továbbra is áll, hogy a felújítás-állapotmegőrzés első szakaszát el fogják végezni — tudomása szerint ezen munkálatokra „félre is van téve” 2,5 – 3 millió euró. De hogy mikor? 
„Szkeptikus vagyok. Nem tudni, mikor kezdenek neki. Próbáltuk szép szóval nógatni őket, amikor annak semmi eredménye nem lett, 500 %-os adót róttunk ki rájuk  — akkor kezdtek el mozogni, vagyis inkább mocorogni. Az önkormányzat júliusban kibocsátotta az építkezési engedélyt, ami két évi érvényes… Most mondjam azt: van idejük? Sajnos ez a történet (megint) túllép rajtunk, a polgármesteri hivatalon. Nem tudunk úgy odahatni, hogy valóban lépésre kényszerítsük őket. Nem a mi kezünkben van sem az ásó, sem a pénz…” summázta.

Pedig már nagyon itt lenne az ideje elkezdeni az 1902-ben felavatott épület komoly felújítási munkálatait, 2018 óta erre vár mindenki — s közben már-már el is felejtjük, milyen szép ez az épület, a majolikadíszítései, hiszen évek óta „be van csomagolva”.

Szabó Kinga Mária
 

Az új Pannónia látványterve a molinón
Újabb álcát kapott a felújítás alatt álló egykori szatmárnémeti Pannónia szálló, remélhetőleg ez lesz az utolsó homlokzat-takaró és ha ez lekerül már az eredeti arcát mutatja majd a történelmi főtér felé a patinás épület.
EXKLUZÍV: Szinte a nulláról kezdődik a Pannónia-visszaépítés
Megkezdődött az előkészítő fázisa a szatmárnémeti Pannónia Szálló felújításának, bejutottunk szerdán az épületbe, az eredeti állapotok visszaállítása előtti helyzetet megörökítendő.
Kezdődhet a munka a Dacia szállón
Úgy néz ki, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy tavasszal elkezdődhessenek a külső szemlélők számára is látható munkálatok a szatmárnémeti Dacia szálló épületén, minden engedély megvan.