×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Pályázat középiskolásoknak és egyetemistáknak

2021.09.23 - 15:00
Megosztás:
Pályázat középiskolásoknak és egyetemistáknak
Fotó: pexels.com
Családtörténeti pályázatot hirdet középiskolás és egyetemista diákok számára a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet — közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kárpát-medencében élő magyar középiskolások és egyetemisták október 15-ig jelentkezhetnek magyar nyelvű, személyes hangvételű pályaműveikkel. Mint írják, a pályázat célja, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével. A forrásanyagok és a családi történetek feldolgozása, rendszerezése során a pályázók maguk is közelebb kerülhetnek egykor élt rokonaik világához.

„A pályaművek témáját különböző családi anekdotákban visszatérő történetek inspirálhatják, többek között első és második világháborús eseményekről, Trianon utáni viszontagságokról, de a kéziratokban fellelt 1956-os tapasztalatok, valamint emigrációs elbeszélések is megihlethetik a pályázót. Bemutatható akár egy izgalmas katonai karrier, meghökkentő értelmiségi siker, tragikus gazdálkodó paraszti sors vagy akár egy több generáción keresztül őrzött bútor vagy egy régi fénykép története is” — idézi a közlemény Tóth Bálint Lászlót, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatóját, a pályázat szervezőcsapatának képviselőjét.

A kommüniké emlékeztet, hogy a személyes hangvételű, privát családtörténeti munkák új összefüggésekre és nézőpontokra világíthatnak rá, népszerűsíthetik az emberközeli történelemkutatást, és gazdagíthatják a Kárpát-medence magyarságának tudástárát. A hattagú zsűri a három legkiemelkedőbbnek ítélt kéziratot mindkét jelentkezési kategóriában díjazza.

A szakmai zsűri tagja Papp Sándor történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója; Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője; Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője; Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára; Szabó Imre MCC-s szakkollégiumi hallgató, a Családtörténeti pályázat ötletgazdája, valamint Tóth Eszter Zsófia történész. A Családtörténeti pályázat fővédnöke Habsburg Eduard író, Magyarország Szent Székhez és Máltai Lovagrendhez akkreditált nagykövete.

A pályázattal kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a www.mcc.hu weboldalon található, a honlapon különböző hasznos anyagok, egyebek mellett videók és források segítik a jelentkezők munkáját. S.B.

Szülőföldön magyarul: közel a határidő
A 2020/2021-es tanévben meghirdetett Szülőföldön magyarul pályázati program leadási határideje idén szeptember 30. — hívja fel az érintettek figyelmét Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program koordinátora.
Politikai iskola indul
Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat ötödik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18–36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt.
Középiskolásoknak szervezett tábort az MCC
Augusztus 18. és 20. között Szamosújváron Gyümölcsöző kalandok, kalandozó gyümölcsök címmel csapatépítő tábort tartott ötven diák számára a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi Középiskolás Programja (e-KP).
Cookie