×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Palesztin-párti és háborúellenes tüntetések világszerte

2023.10.19 - 09:45
Megosztás:
Palesztin-párti és háborúellenes tüntetések világszerte
(Fotó: Euronews)
Túlnőtt a közel-keleti régión az Izrael és a Hamasz közötti háború, villongások, tüntetések, zavargások vannak világszerte. A Hamasz hirdette meg a Harag napját, forr Európa, Afrika, Amerika és Ázsia is.

Tiltakozó akciók – melyik erőszakosabb, melyik kevésbé –, zajlanak ezekben a napokban, legutóbb a törökországi, adanai amerikai nagykövetséget zárták be a nyilvánosság előtt, megmozdulásokra számítanak a törökök.

Közel – Kelet, Afrika

Jordániában az ammani izraeli nagykövetséget ostromolta meg egy több száz fős tömeg, de Hebronban, Ramallahban, Tuniszban, Bejrútban, Rabatban, Kairóban is megmozdulások kezdődtek és tartanak még ma is. Mindenütt vagy az amerikai, vagy az izraeli nagykövetség elé vonultak tiltakozók, Izrael – ellenes jelszavakat skandáltak, de Bejrútban például botokkal, kövekkel támadtak az utcára vezényelt a rendfenntartó erőkre.

Európa, USA

Nem mentesül az erőszak alól az európai kontinens sem, Berlinben egy zsinagógára dobtak gyújtóbombát, Hágában az emberjogi bíróság előtt tüntettek, Aténban a parlament elé vonulva tiltakoztak az izraeli támadások ellen. Izrael-ellenes tüntetések voltak Barcelonában is. Franciaországban és Belgiumban terrorcselekményeket követtek el Allahu Akbar-t kiáltó személyek, Brüsszelben és Párizsban bombariadók voltak reptereken. Az angliai Leicesterben izraeli dróngyárat ostromoltak meg tüntetők. Washingtonban a Capitolium egy részét is elfoglalták a tüntetők, tűzszünetet követelve, háromszáz embert tartóztattak le itt a hatóságok.

Hírösszefoglaló

 

Hazaszállítások Izraelből, bármikor elkezdődhet az offenzíva
Mintegy ezer román állampolgárt szállítottak haza szombat óta, a háború sújtotta Izraelből, de vannak még, akiket haza kell hozni. Izrael egyelőre légicsapásokat mér a Gázai övezetre, de bármelyik pillanatban behatolhat a gyalogság.
Egy román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban
Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.
A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek a rendőri erőszak elleni tüntetéseken
A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken - jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.