×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Óvintézkedések a vizsgákon

2020.05.19 - 15:18
Megosztás:
Óvintézkedések a vizsgákon
Közzétették azokat az óvintézkedéseket, amelyeket be kell tartani a júniusi felkészítők és országos megmérettetések során a diákok és pedagógusok egészségének megőrzése érdekében.

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott rendelkezések figyelembevételével aktualizálták a nyolcadikosok záróvizsgájának szabályait és menetrendjét, csakúgy, mint az érettségiét, ami idén csak írásbeliből áll. Június 15-én kerül sor a nyolcadikosok román nyelv és irodalom, június 17-én a matematikavizsgájára, anyanyelvből pedig június 18-án vizsgáznak.

Az érettségi írásbeli próbáit a következő sorrendben tartják meg: június 22-én román nyelv és irodalomból, június 23-án anyanyelvből, június 24-én matematikából vagy történelemből, június 25-én pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak majd a végzősök. A vizsgákat szigorú óvintézkedések mellett szervezik meg. Nem léphetnek be az iskolákba azok a diákok és pedagógusok, akiknek 37,3 Celsius-foknál magasabb a testhőmérsékletük — szögezi le az Oktatási és Kutatási Minisztérium rendelete. A felkészítőkre és az országos vizsgákra — képességvizsga és érettségi — érkezőknek a tanintézmények bejáratainál és a folyosókon is meg kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymás között.

Amint arról már korábban is szó volt, a tanintézményeknek kötelező alaposan fertőtleníteniük a tantermeket, folyosókat és illemhelyeket klór- vagy alkoholos alapú biocid szerekkel, az épületek helyiségeit rendszeresen, csoportváltások között legalább 30 percen keresztül kell szellőztetni. A tantermekben legfeljebb 10 diák részvételével lehet megtartani a felkészítőket, s a vizsgákon sem lehetnek ennél többen egy teremben, az ismétlő órák között pedig 10 perces szüneteket kell tartani. A diákok és a tanárok egyaránt maszkot kell viseljenek, és rendszeresen kell fertőtleníteniük kell a kezeiket.

A vizsgákra érkezők csak a járványtani szűrést követően foglalhatják el a helyeiket a kijelölt termekben. Az iskoláknak ki kell jelölniük egy útvonalat az érkezők számára és egyet a távozóknak, úgy, hogy azok ne keresztezzék egymást. Egy padban csak egy végzős foglalhat helyet, a padokat pedig úgy kell elhelyezni a tantermekben, hogy legalább 2 méter távolságra legyenek egymástól.

A tantermek ajtajai mellé kézfertőtlenítőket kell kihelyezni, hogy a vizsgázók a tanterembe belépés előtt is fertőtleníthessék kezeiket. Arra kérik a diákokat és pedagógusokat, hogy kerüljék az arcuk, szemük, szájuk megérintését. Ha tüsszenteniük kell, akkor azt a könyökhajlatba tegyék vagy egyszer használatos papír zsebkendőbe.

A rendszeresen fertőtlenített illemhelyek bejárataihoz szintén kézfertőtlenítőket kell kihelyezni, a WC-ket fel kell szerelni toalettpapírral, a kagylókhoz pedig szappant kell, valamint vagy papírtörlőt, vagy kézszárítókat kihelyezni.

Bumbuluţ Krisztina

 

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie