×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Óvatosságra intik a sofőröket

2021.07.29 - 16:00
Megosztás:
Óvatosságra intik a sofőröket
A gépjárművezetőknek a megfelelő folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezniük utazásaik során / Fotó: pexels.com
A meleg levegő és a hőmérséklet-páratartalom index kritikus értéke a gépjárművezetőkre is jelentős hatással van, ezért a rendőrség fokozott figyelemre, felelősségre inti a sofőröket.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint térségünkben a hőség kellemetlenné válik, 34 és 38 Celsius-fok között tetőzik a maximum-hőmérséklet, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket, emiatt az Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR) fokozott figyelemre és óvatosságra inti a gépjárművezetőket. A járművet vezetőknek azt javasolják, hogy használják a klímaberendezést, amikor a nagy hőségben kénytelenek utazni. Amennyiben autóval kell közlekedniük, kerüljék a déli órákban történő vezetést, ha tehetik, főleg, ha idős személy is utazik az autóban.

Fekete volt az elmúlt hétvége az országban, 24 személy vesztette életét közúti balesetben Romániában, a tragédiákat a sofőrök figyelmetlensége okozta, mutatott rá Lucian Bode belügyminiszter, aki maga is óvatosságra intette a gépkocsivezetőket. Érdemes megfontolni a rendőrök jó tanácsait, főleg akkor, ha hosszú útra indulnak. Ne vezessenek fáradtan, hiszen a szakemberek szerint ez okozza a tragédiákat a közutakon. A halálos vagy súlyos sérülést eredményező közlekedési balesetek többsége közutakon és főleg hétvégén történik, amikor az emberek kirándulni, nyaralni mennek. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a fáradtságérzetet csak tetézi a hőség és a magas páratartalom. Legyenek tehát megfontoltak, hiszen emberéletek kerülhetnek veszélybe egy pillanatnyi szembehunyás, pár másodperces szunyókálás miatt. A melegben történő vezetés felgyorsítja a fáradtságérzetet, mely először a reakcióidő lassulásában, koncentrálási nehézségben, sűrű ásításokban és pislogásban nyilvánul meg, mely a volánnál történő elalváshoz vezet. Ha ezeket a jeleket tapasztalja, akkor inkább álljon meg, szálljon ki az autóból, frissítse fel végtagjait, ha pedig ez sem segít, akkor pihenjen, mielőtt folytatná útját!

Mindenki számára jól ismert, banális, mégis gyakori kihágás az alkoholos befolyásoltság alatt történő gépjárművezetés, mely szintén jelentősen hozzájárulhat a közlekedési balesetek kialakulásához, mivel lassul a reakcióidő, és bizonytalanabbá válik a vezetés. A rendőrség ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy vezetés közben tilos telefonon beszélni, hacsak nem rendelkeznek kihangosító rendszerrel.

A 10–18 óra közötti időszak kritikus időszaknak számít, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel, idegrendszeri panaszokkal küszködők esetében, ezért aki teheti, ebben az időszakban ne üljön volán mögé, kérik a rendőrök. Ha a járműben gyerekek és idősek is utaznak, legyünk tekintettel arra, hogy óvjuk őket a közvetlen napfénytől! Ha a gépjármű sokáig parkolt a napon, először hűtsük le kellő hőmérsékletűre az utasteret, csak így induljunk el! Útnak indulás előtt ellenőrizzük a kerekekben a nyomást és azok állapotát, valamint a légkondicionáló berendezést! A sebességet az időjárási körülményeknek megfelelően határozzuk meg, tartsuk be a megfelelő követési távolságot, a meleg aszfalton ugyanis megváltozhat a fékezési távolság, ugyanakkor őrizzük meg nyugalmunkat vezetés közben, és tiszteljük egymást a közlekedésben! Nagyon fontos az is, hogy az autó utasai számára elegendő folyadék legyen az járműben.

Sógor Beáta

Tizenegy embert hallgat ki a rendőrség az illegális erdőkitermelésről forgató csoport bántalmazása ügyében
A rendőrség 11 személyt hallgat ki a Suceava megyében súlyosan bántalmazott újságírók és környezetvédő aktivista ügyében - közölte pénteken a Román Rendőrség szóvivője, Georgian Drăgan.
Ha egy rock and rollert kaphatnék…
Elkezdődött a tanítás, és ezzel együtt jelentősen megnőtt az elektromos rollerrel gurulók száma is a városban — amivel nem is lenne baj, ha ismernék és betartanák azt a pár alapszabályt, amely kimondottan rájuk vonatkozik, s biztonságuk érdekében „találták ki”.
Rendőrség: 412 rendőri állásra várnak külső jelentkezőket
412 rendőri állásra hirdet versenyvizsgát külső jelentkezők számára a Román Rendőrség a létszámhiány csökkentése érdekében.
Cookie