×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

Óvatosságra intik a külföldön munkát vállalókat

2021.04.06 - 18:00
Megosztás:
Óvatosságra intik a külföldön munkát vállalókat
A szerződést alaposan át kell olvasni, mielőtt aláírásunkkal hitelesítenénk, emlékeztetnek a munkaügyi felügyelők / Fotó: freepik.com
Átfogó kampányt indított a munkaügyi minisztérium a külföldön munkát vállalni kívánó román állampolgárok támogatása érdekében, de a területi munkaügyi felügyelőségek tematikus ellenőrzésének célkeresztjében is a külföldi állásközvetítő irodák vannak.

Tájékozódj, dolgozz legálisan, és ismerd jogaidat, hogy védelmet élvezhess! (Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile pentru a fi protejat) elnevezéssel átfogó kampányt indított márciusban a munkaügyi minisztérium a külföldön munkát vállalni kívánó román állampolgárok támogatása érdekében, adja hírül a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM SM). A kampány keretében tájékoztatást nyújtanak a külföldi munkavállalók által felajánlott munkaszerződések legalitásával kapcsolatosan, mint ahogyan a specifikus utazási feltételekről, illetve az utazás biztonságáról is. A munkaügyi minisztérium oldalán számos tájékoztató anyag található — igaz, román nyelven — arról, hogy az európai uniós tagállamokban milyen szabályok betartásával lehet munkát vállalni, mint ahogy a szezonmunkások ezen tagállamokba történő beutazási feltételeiről is a koronavírus-járvány idején. A tájékoztató kampány nem csak a munkaügyi minisztérium szintjén zajlik, hanem minden megyében, az alárendelt és érintett decentralizált intézmények is bekapcsolódnak a tájékoztató akcióba tájékoztató anyagok (brosúrák, plakátok) szétosztásával, illetve a közérdekű információk honlapjaikon való közzétételével. Ennek értelmében az ITM SM oldalán (www.itmsatumare.ro) és közösségi oldalán is megtalálhatók az információk. Mindazok, akik külföldön keresnek munkát, mindenképp tájékozódjanak az esetleges veszélyekről, amennyiben magánszemély által, online keresnek állást, avagy túl magas bérezést ajánlanak a szakképzetlen munkáért. Gyanús lehet az is, ha valaki minden országba, minden szakképzésre tud állást ajánlani. Mindenképp érdeklődjenek a munkaadó iránt, amennyiben azt mondja, hogy a munkaszerződést külföldre érkezéskor kötik meg, de az is gyanúra adhat okot, ha mindenféle előzetes tárgyalás, interjú nélkül választják ki a meghirdetett állásra. Bizonyára mindenki örül, ha sikerül egy jól fizető, külföldi állást megszerezni, de ne induljanak útnak, ha nem kapják meg előzetesen a munkaszerződést és annak román nyelvű változatát.

A munkaügyi felügyelőség munkatársai maximális óvatosságra intenek, emlékeztetve arra, hogy bármilyen irat aláírása előtt ajánlott tüzetesen átolvasni annak tartalmát. Nem szabad az állásközvetítővel megkötött szerződést összetéveszteni a külföldi munkaadóval megkötött szerződéssel. A közvetítői szerződésnek tartalmaznia kell többek között a külföldi munkaadó megnevezését, az országot, ahová az állás meg lett hirdetve, a szerződés időtartamát és a betöltendő tisztséget, az óra- vagy havi bér összegét, a munka- és pihenőidő hosszát, a fizetési, szállítási és lakhatási körülményeket is, illetve a szociális védelmet.
A munkaszerződést a Romániából való elutazás előtt kell megkötni, és annak tartalmaznia kell a munkaadó nevét minden azonosító adatával együtt, ugyanakkor a munkát és a munkakörülményeket is magában kell foglalnia, csakúgy, mint a munka- és pihenőidőt, a fizetési, szállítási és lakhatási körülményeket is, illetve a szociális védelmet.

Szatmár megyében 13 olyan közvetítőiroda van bejegyezve, amelyeknek a munkaerő-foglalkoztatás a fő tevékenységük, s közülük három ideglenesen felfüggesztette tevékenységét, derül ki az ITM SM honlapján található információkból. A többi tíz vállalkozás székhelye Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Oroszfaluban található, ugyanakkor ketten közülük Suceaván, illetve Bacăuban lettek bejegyezve, Szatmárnémetiben kihelyezett munkapontjuk működik. A törvények értelmében külföldi munkát csak azok a vállalatok közvetíthetnek, melyeknek a munkaerő-foglalkoztatás a fő tevékenységük.

Az ITM SM közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy április 14-ig zajlik az az akció, melynek keretében ellenőrzik a külföldi állásközvetítő irodák működését. Országos viszonylatban március 8. és 24. között már zajlott hasonló akció, akkor 21 vállalkozást ellenőriztek, míg öt esetén jelenleg is tart a vizsgálódás.

Sógor Beáta

1264 személy talált munkát
1264 személyt alkalmaztak 2021 első negyedévében a hatályos jogszabályok által előírt foglalkoztatásösztönző intézkedések alkalmazásának eredményeként a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) közvetítésével, derül ki az ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.
Szociális szerződéssel segítik a munkába állást
A 2002/76-os számú, a munkanélküliségi segély megítéléséről szóló törvény 93-as cikkelyében foglaltak alapján lehetőség van arra, hogy a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek személyre szabott szociális támogatást biztosítsanak a társadalom perifériájára szorult, hátrányos helyzetű, munkahelyet nehezen találó 16 és 26 év közötti fiataloknak.
Törvényes jövedelemkiegészítés
Mindazon személyek, akik a 2002/76-os számú törvény 17-es cikkelye alapján részesülnek munkanélküliségi segélyben, s akik a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően teljes munkaidőben vállalnak munkát, a munkakezdés pillanatától nem jogosultak tovább a támogatásra.
Cookie