×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Óvatosan a romlandó élelmiszerrel!

2021.06.25 - 13:00
Megosztás:
Óvatosan a romlandó élelmiszerrel!
Mindig megbízható helyről, piacokról és üzletekből vásároljunk – üzenik a fogyasztóvédők / Fotó: supermarketnews.com
Ellenőrzéseket indítanak a fogyasztóvédők az élelmiszerpiacokon, vendéglátóhelyeken, és azt tanácsolják a lakosságnak, hogy legyenek éberek az élelmiszerek vásárlásakor ebben az időszakban.

Közleményük értelmében a fogyasztóvédelmi felügyelők gyorséttermekben, önkiszolgáló éttermekben, büfékben, pizzériákban, vendéglőkben, teraszokon, sörözőkben fognak ellenőrzéseket végezni. Az élelmiszerek és italok minőségét, a szavatosság lejárati idejét, a tárolási, szállítási, forgalmazási és feldolgozási körülményeket ellenőrzik. A hőségben nem megfelelően szállított, tárolt és forgalmazott élelmiszerek komoly veszélyt jelentenek a fogyasztók egészségére nézve, emiatt ügyeljenek, honnan vásárolják meg élelmüket ebben az időszakban, figyelmezteti a fogyasztókat Claudiu Dolot, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.

Paul Anghel, a piacfelügyeleti és -ellenőrzési szakosztály vezérigazgatója ugyanakkor arra inti a lakosságot, hogy bizonyos szabályokat tartsanak be az egészségük védelmében: ne vásároljanak élelmiszereket engedéllyel nem rendelkező egységektől, minden alkalommal nézzék meg az élelmiszerek szavatosságának lejárati idejét, és vizsgálják is meg azokat — szagukat, állagukat, színüket —, mivel a nagy melegben az élelmiszerek gyorsabban romlanak; ne vásároljanak meg sérült csomagolású termékeket; figyeljék meg, hogy a terméket megfelelő körülmények között tárolják-e a kereskedelmi egységben!

Otthon is figyeljünk!

Kánikulában otthon is fokozottan törekedni kell a konyhai higiénés alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak. Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket a lakosság mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be! A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre! Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tárolják, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb hőmérséklet, 10–15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe úgy kell betenni a termékeket, hogy azok ne szennyezhessék egymást.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból — edénnyel, eszközzel, kézzel — a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt apró, „láthatatlan” baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált húst még aznap készítsék el, mivel minél tovább tárolják, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsék elő főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez tartsanak külön vágódeszkát és kést, amelyeket azonnal mossanak el meleg, mosogatószeres vízben.

Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék is előfordulhat. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételeket, főleg, ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süssék-főzzék át, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb hűtsék le, mert néhány órányi, szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, annak forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

Bumbuluţ Krisztina

Száz lejt érő élelmiszerutalványt kapnak mindazok, akiket augusztus 31-e után oltottak be a teljes adaggal
- Aláírta pénteken Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében 100 lej értékű élelmiszer-utalványt kapnak azok a személyek, akik megkapták SARS-CoV-2 elleni oltás mindkét adagját.
Drágulni fognak az élelmiszerek az ágazat képviselői szerint
Az energiaárak növekedése és más tényezők átlagban 10-12 százalékos élelmiszer-dráguláshoz vezethetnek a következő hónapokban, és a sertéshús, a tejtermékek és a kenyér drágulása ennél is nagyobb mértékű lehet - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Dragoş Frumosu.
Öt nyugati és délnyugati megyére narancssárga, az ország többi részére sárga riasztást adtak ki a hőség miatt
Másodfokú, azaz narancssárga hőségriasztást adtak ki a meteorológusok Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj megyére. Az ország többi részére - néhány északi és központi megyét leszámítva - sárga hőségriasztás érvényes.
Cookie