×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Óvás után sem változott az igazgatói vizsga eredménye

2021.10.23 - 11:59
Megosztás:
Óvás után sem változott az igazgatói vizsga eredménye
Szatmár megyében nem változott az igazgatói versenyvizsga eredménye a megóvott dolgozatok újrajavítását követően sem, tehát a jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.

Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő, a fellebbezéseket elbíráló bizottság elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a Szatmár megyei vizsgázók közül öten kérték a dolgozatuk újrajavítását, négynek 6,80-as, egynek 6,40-es dolgozata volt. A dolgozatok újrajavítása után változatlan maradt a megóvott dolgozatok jegye.
„Korrekt módon voltak javítva a dolgozatok, az újrajavítás nem hozott változást az eredeti pontszámokhoz képest” — mondta Szejke, akitől megtudtuk, hogy a jelentkezők a dolgozatok újrajavításán is részt vehettek. Amint arról korábban beszámoltunk, Szatmár megyében az írásbeli vizsga múlt pénteken a Mihai Eminescu Főgimnáziumban zajlott, ahol 165-en jelentek meg, két jelentkező távol maradt a vizsgától. Az óvások előtti eredmények alapján 83 jelentkező (50,3%) vehet majd részt a november 15-e és december 8-a között megtartandó második szakaszon, az interjúkon, míg 82-en (59,7%) nem érték el a hetes osztályzatot, így számukra itt véget ért a versenyvizsga. A végleges eredményeket átnézve kiderül, hogy a legmagasabb pontszám megyénkben 8,80 volt, míg a leggyengébb 3,60. Érdekességként említhető, hogy nagyon sokan kaptak 6 és 6,80 közötti jegyet, ami azt tükrözi, hogy készültek a vizsgára, ám mégsem tudták a 7-es osztályzatot teljesíteni. Az igazgatói versenyvizsgán résztvevők — azok is, akiknek sikerült az írásbeli, és azok is, akiknek nem — nehéznek ítélték meg a feladatokat, az öt évvel ezelőtti vizsgával összehasonlítva sokkal nehezebbek voltak, ugyanakkor többen is más kérdésekre számítottak. Az elért eredményeket a vizsga- és a stresszhelyzet is negatívan befolyásolta, s könnyű volt elvéteni a helyes választ, ezt mutatják az eredmények, mondja a főtanfelügyelő-helyettes.
„Nagyon sok jelentkezőnek 6,60 vagy 6,80 a jegye. Úgy gondolom, nem ezen a pár századon áll vagy bukik egy iskolaigazgató rátermettsége, szakmaisága” — összegzett Szejke Ottilia, aki rávilágított, hogy akiknek sikerült a hetes osztályzatot elérni, november elsejéig kell bejelöljék opciójukat személyes platformjukon, hogy melyik intézmény vezetői tisztségét pályázzák meg, s csatolniuk kell majd a magyar nyelv ismeretére vonatkozó dokumentumot és a kisebbségi érdekképviselet által kiadott jóváhagyást is, amennyiben olyan oktatási intézmény vezetői tisztségét szeretnék betölteni, ahol kisebbségi oktatás is zajlik. Ezután történik a vizsgabizottságok megalkotása, mindegyik tanintézményhez külön bizottság — tantestületi tag, tanfelügyelő, de a szülői és önkormányzati képviselők mellett humánerőforrás- vagy egyetemi szakember is — lesz. Azoknak, akik megfeleltek az írásbeli szakasz követelményeinek, november 15. és december 8. között szóbeli próbán, interjún is részt kell venniük. Az igazgatói és aligazgatói tisztséget elnyert vizsgázók neveit december 17-én közlik, a kinevezéseiket, melyekkel 2022. január 10-től elkezdhetik mandátumukat, december 20–22. között állítják ki.

Sógor Beáta

 

Jól felkészültek az igazgatójelöltek
Megyénkben 90 interjút ütemeztek be az iskolaigazgatói versenyvizsga szóbeli szakaszának keretében, egy karanténban lévő személy decemberben bizonyíthat. A vizsgázók közül 74-en sikeresen teljesítettek, 3-an visszaléptek, kettőnek nem sikerült az interjúja.
Cîmpeanu: a tanintézetek egy része csütörtökön megkapta a nyálteszteket
Az iskolák egy része megkapta csütörtökön a koronavírus-szűrésre szolgáló nyál alapú antigén gyorsteszteket. A többi tanintézethez pénteken jutnak el ezek.
Ha 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta egy adott településen, az iskolák másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra
Ha egy településen a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökken, az iskolák már másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra, nem kell megvárniuk a hétfői napot - jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu.
Cookie