×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Otthonautomatizálóké a jövő

2021.05.28 - 14:47
Megosztás:
Otthonautomatizálóké a jövő
Enyhülnek lassan a világjárvány miatti korlátozások, felgyorsult a kisiparos-kamara munkaügyi projektje. Képzéseket fog indítani, a munkát vállalók mobilitásán szeretne javítani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyei kereskedelmi kamarák, illetve a Szatmár Megyei Kisiparos Kamara (ACM) dolgozik össze egy olyan EU-s finanszírozású projektben, amelyikkel továbbképzéseket szeretnének szervezni, és elérni azt, hogy települések és országok között is meg legyen az emberek mobilitása akkor is, ha munkáról van szó. Jelen körülmények között még furának tűnhet az, hogy valaki Szatmárnémetiből magyarországi cégnél vállaljon munkát, ám minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb megszűnik a schengeni övezeti határellenőrzés, és egyszerűbb lesz a két ország közötti közlekedés — ennek szeretnének elébe menni a projektet levezénylők.
Tegnap a szatmári kisiparos-kamara székhelyén tartottak projektindító konferenciát, ahol elmondták, hogy három fázisban zajlik a projekt levezetése: a Fragilor utca 1. szám alatti alagsorban kialakították a továbbképzések megszervezéséhez szükséges helyiségeket, következik a szakképzések megszervezése, majd egy Plato névre keresztelt cégközi konferencia szervezése a munkáltatók számára.

Okosotthon

Hölzli József, a kamara igazgatója elmondta, hogy már várják a cégek jelzéseit, hogy milyen szakképzett munkaerőre van szükségük; igyekeznek olyan tovább- vagy átképzéseket szervezni, amelyiknek az elvégzői megállják a helyüket a munkaerőpiacon. De eközben felvették a kapcsolatot a Vasile Goldiş Egyetem szatmárnémeti karával, hogy végezzenek el egy munkaerőpiaci felmérést arról, mik azok a szakmák, amik iránt van kereslet a megyében. Pár infójuk már van a közeljövő sztárállásairól, a jelek arra mutatnak, hogy ezek közül az egyik az otthonautomatizáló, azaz okoslakás-kialakító szakma lesz. Aki ehhez ért, az távolról irányítható otthoni eszközök beüzemelését tudja megoldani, telefonról áttekinthető házat, udvart, kertet tud a megrendelő rendelkezésére bocsátani, vagy induláskor felfűthető, lehűthető hétvégi házat létrehozni.

Városi szempont

A projekt első fázisában végrehajtott megvalósításra hívta fel a projektindítón résztvevők figyelmét Maurer Róbert városi tanácsos, aki elmondta, hogy a városházáról azért figyeltek fel a projektre, mert ennek része volt a két utcára néző, több mint százéves épület homlokzatának felújítása és a nyílászárók cseréje is. A városvezetés nemcsak annak örül, hogy beindult egy foglalkoztatásösztönző terv kivitelezése a városban és a megyében, de annak is, hogy a város másik háromszáz régi épülete után egy újabb is modern arculatot kapott.


Princz Csaba

 

Erős kezdés a munkaerőpiacon
Az új szezon jelentős növekedést eredményezett a munkaerőpiacon, hiszen 2021 szeptemberében 26%-kal több új állást hirdettek meg a hazai munkaadók, mint az elmúlt év azonos időszakában.
Foglalkoztatás határok nélkül
A képlékeny helyi és nemzetközi egészségügyi állapotok ellenére zajlik a kereskedelmi kamara és a kisiparos-kamara közös projektje, amelyik a román-magyar munkaerő-áramlást szorgalmazza.
Forrott a nyáron a munkaerőpiac
Rekordok dőltek meg ezen a nyáron a hazai munkaerőpiacon: az elmúlt három év legtöbb állását kínálták a munkahelykeresőknek.
Cookie