×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Ötszáz lejre bírságolta a rendőrség a nagyszebeni Brukenthal-szobrot vandalizáló férfit

2021.10.11 - 17:02
Megosztás:
Ötszáz lejre bírságolta a rendőrség a nagyszebeni Brukenthal-szobrot vandalizáló férfit
Azonosították és 500 lejre bírságolták hétfőn a hatóságok azt a férfit, aki a román nemzeti színekkel mázolta le szombat reggel a szeptemberben felavatott nagyszebeni Brukenthal-szobrot.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotásának vandalizálását térfigyelő kamerák rögzítették. A Szeben megyei rendőrség szóvivője, Luciana Balteş elmondta, hogy a tettest a felvételek alapján hétfőn azonosították. A 37 éves nagyszebeni férfit 500 lejre bírságolták.

A Klaus Iohannis államfő által szeptember 11-én felavatott szobor felállítása ellen korábban tiltakoztak azok, akik szerint Samuel von Brukenthal báró felelős az 1784-es erdélyi román parasztfelkelés vezetői, Horea, Cloşca és Crişan haláláért. Szeptemberben mindegy kétszáz tüntető követelte a város központjában a szobor levételét.
AGERPRES

Klaus Iohannis: élő és aktív a nagyszebeni szász közösség
A nagyszebeni evangélikus székesegyház felújítása azt bizonyítja, hogy 'aktív, élő' a város szász közössége - jelentette ki vasárnap Klaus Iohannis a munkálatok átadása alkalmából tartott istentisztelet után.
Kefírrel öntötték nyakon Avram Iancut
Vasárnap reggelre ismeretlen tettesek megrongálták Avram Iancu szatmárnémeti, új központban található mellszobrát — gyorsan kiderült, hogy a szoborra öntött fehér folyadék nem festék vagy valami más, nehezen eltávolítható anyag, hanem egyszerű kefír, ám ennek ellenére a tett felháborította a megyeközpont polgármesterét.
Debrecenben felavatták Szent II. János Pál pápa szobrát
Debreceni látogatásának harmincadik évfordulóján, szerdán a helyi Szent Anna-székesegyház előtt felavatták Szent II. János Pál pápa egészalakos szobrát, Kovács Jenő szobrászművész alkotását.
Cookie