×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Öt szavazólapot kapunk a vasárnapi szavazáson

2024.06.09 - 06:01
Megosztás:
Öt szavazólapot kapunk a vasárnapi szavazáson
(Illusztráció: SZFÚ / archív)
Idén június 9-én vasárnap, a helyhatósági választásokkal egy időben európai parlamenti választásokat is tartanak Romániában. A polgárok mindkét választáson ugyanabban a szavazóhelyiségben adják le a szavazatukat.

Polgármestert, helyi tanácsosokat, megyei tanácselnököt, megyei tanácstagokat és Európa Parlamenti képviselőket is választunk vasárnap, ezért a szavazásra jogosult polgárok öt szavazólapot kapnak.

hirek/2020/szeptember/28/rmdsz-voks.jpg
(Illusztráció: SZFÚ / archív)
Egyet az európai parlamenti képviselőjelöltekkel (zárt listák), egyet a helyi tanácsosjelöltekkel (zárt listák), egyet a polgármesterjelöltekkel (egyéni jelöltek, egy forduló), egyet a megyei tanácsosjelöltekkel (zárt listák) és egyet a megyei tanácselnök-jelöltekkel (egyéni jelöltek, egy forduló). A helyhatósági választásokat szabályozó törvénynek megfelelően a polgárok mindkét választáson ugyanabban a szavazóhelyiségben adják le a szavazatukat, mind az öt szavazólapra ugyanabban a szavazófülkében pecsételve.

hirek/2020/december/04/voks.jpg
(Illusztráció: SZFÚ / archív)
HELYI LISTÁKRA, HELYBEN

A helyhatósági választásokon 18. életévüket betöltött, szavazásra jogosult, állandó romániai lakóhellyel vagy romániai tartózkodási hellyel rendelkező román állampolgárok vehetnek részt.

A választópolgárok csak az állandó lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerinti településen szavazhatnak a polgármesteri hivatalok által frissített állandó választói névjegyzék alapján, amelyik az adott területi-közigazgatási egység összes szavazásra jogosult lakóját tartalmazza.
A helyhatósági választásokon külföldön szavazni nem lehet. A Romániában lakóhellyel rendelkező uniós polgárok azonban speciális választói pótlisták alapján szavazhatnak az önkormányzati választásokon.

Lakcím-igazolás

A tartózkodási helye szerinti szavazókörzetben történő szavazáshoz a választópolgárnak legkevesebb 60 nappal a választások napja előtt igazolást kell szereznie a tartózkodási lakcíméről. Ezután legkevesebb 45 nappal a választás napja előtt a tartózkodási lakcímmel regisztrálhat a választói névjegyzékbe is, hogy a tartózkodási helye szerinti állandó szavazókörzeti névjegyzék alapján szavazhasson.

hirek/2024/06-junius/ot-szavazolapot-kapunk-a-vasarnapi-szavazason-voks-ep-1.jpg
(Illusztráció: European Parliament)
Névjegyzék

A választópolgárok a választói névjegyzék alapján tájékozódhatnak arról, hogy melyik szavazókörzetben adhatják le szavazatukat. A választói névjegyzék egy országos informatikai adatbázis, amelyik az összes 18. életévét betöltött és szavazásra jogosult román állampolgárt tartalmazza.

Pótlista

Kérésükre a polgármester a személyazonosságukat és a lakcímüket igazoló okmány alapján felveszi a választói pótlistára azokat a szavazásra jogosult európai uniós polgárokat, akiknek az állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye egy romániai választókerületben van, és nem szerepelnek a Bevándorlási Főfelügyelőség nyilvántartásában.

Héttől tízig

Június 9-én a szavazóhelyiségek 7-kor nyitnak, és az urnákat 22 órakor zárják le. Azok a választópolgárok, akik 22 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a szavazóhelyiség előtt sorban állnak, legkésőbb 23.59 óráig leadhatják a szavazatukat. A szavazáshoz semmi egyéb nem kell, mint érvényes személyazonossági okmány, eredetiben.

hirek/2024/06-junius/ot-szavazolapot-kapunk-a-vasarnapi-szavazason-voks-ep-3.jpg
(Illusztráció: European Parliament)
EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK

Az európai parlamenti választásokon a román állampolgárok az EP 33 romániai képviselőjét választják meg. Szavazatukat Romániában és külföldön egyaránt leadhatják.
Az országban az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti szavazókörzetben az állandó választói névjegyzék alapján, a lakóhely szerinti településén kívül bármely más szavazóhelyiségben a választói pótlista alapján lehet szavazni.

Külföldön

Külföldön bármelyik külképviseleti szavazókörzetben lehet szavazni választói pótlista alapján. A szavazásra jogosultság nem függ a választói névjegyzékbe való bejegyzéstől, sem az állandó külföldi lakóhely vagy tartózkodási hely bejelentésétől.

hirek/2024/06-junius/ot-szavazolapot-kapunk-a-vasarnapi-szavazason-voks-ep-2.jpg
(Illusztráció: European Parliament)
Okmányok

A román állampolgárok a következő okmányok alapján szavazhatnak külföldön: személyazonosító igazolvány, elektronikus személyazonosító igazolvány, ideiglenes személyazonosító igazolvány, személyazonosító igazolvány, diplomata útlevél, szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél.

Külföldiek

A más uniós tagállamok választói névjegyzékében szereplő román állampolgárok csak úgy szavazhatnak Románia területén az EP-választásokon, ha nyilatkoznak arról, hogy nem vettek részt az EP-választásokon abban a tagállamban, amelynek a választói névjegyzékében szerepelnek bejelentett, vagy állandó lakhelyük alapján.

hirek/2024/06-junius/ot-szavazolapot-kapunk-a-vasarnapi-szavazason-voks-ep-5.jpg
(Illusztráció: European Parliament)
Egy szavazólap

A választópolgárok az EP-választásokon csak egy szavazólapot kapnak, és egyetlen zárt jelöltlistára pecsételhetnek. A szavazólapon szerepelnek a választásokon nyilvántartásba vett politikai pártok vagy választási szövetségek, valamint az európai parlamenti képviselői tisztségre javasolt jelöltjeik.

Agerpres / Hírszerkesztő


 

Nyolc nap elteltével is csak részeredmények
Több mint hét nap és több mint százhetven óra telt el a június kilencedikei szavazás urnazárása óta, de még mindig nincsenek meg a voksolás végleges és hivatalos eredményei.
A polgármesteri mandátumok 6,81%-át szerezte meg az RMDSZ az országban
A Szociáldemokrata Párt (PSD) a polgármesteri mandátumok 53,24%-át, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a 34,69%-át, az RMDSZ pedig a 6,81%-át szerezte meg a vasárnapi önkormányzati választásokon.
Sok a lap, sok az urna, halvány a pecsét
Nehezen birkóznak meg a szavazók a sok szavazólappal, nem találják ezek helyét az urnákban. Ha nem látszik a pecsét tintája, újra bele kell nyomni a tintapárnába.