×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
1 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Öt szakosztály diákjaitól búcsúztak az „agróban”

2021.07.17 - 11:30
Megosztás:
Öt szakosztály diákjaitól búcsúztak az „agróban”
Pénteken ért véget a tanév a szakképző és műszaki iskolákban, az évzáró és ballagó ünnepségek is tegnap zajlottak.

A tanév azért hosszabb ezekben az iskolákban, ugyanis a diákok a két félév során öt héten keresztül egész hetes szakmai gyakorlaton is részt vesznek, és ezeket a tanítási napokat kell hogy pótolják a tanév végéig.
A megye egyik legnagyobb szakképző iskolájában, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Műszaki Líceumban idén közel száz diák fejezte be a hároméves szakképzést. Három magyar és két román tannyelvű osztályban tanultak a diákok, többnyire olyan szakmákat, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a régióban. Ráadásul mindhárom magyar tannyelvű osztályban duális képzésben részesültek, vagyis az elméleti oktatás az iskolában, a gyakorlati képzés pedig a választott partnerszervezetnél zajlott. Autószerelő, varrónő, CNC-kezelő, géplakatos, kárpitos, paplanos és matrackészítő szakmákat tanulhattak a diákok nagykárolyi és környékbeli cégeknél, sokan közülük itt munkát kaphatnak iskolai tanulmányaik befejezése után.
„Sajnos a magánvállalkozó partnereket is érzékenyen érintette a pandémia, ezért szeptembertől nekünk is csökkenteni kellett a duális képzésben részesülő csoportok számát” — mondta lapunknak Mircea Terheş aligazgató.
Gindele Imre igazgató viszont hozzátette, hogy ennek ellenére bizakodva várják a következő tanévet, és hat osztályt hirdettek meg, ahol hároméves szakképzésben részesülnek a diákok. „A pandémia ellenére is megértették az emberek, hogy szakmát kell tanulni. Minden évben betelnek a kilencedik osztályokban meghirdetett helyek, és úgy érzem, hogy ez így lesz most is” — folytatta optimista hangvételben az iskola vezetője.
A korábbi évek hagyományait folytatva a ballagási ünnepségre az iskola udvarán került sor. A himnuszt követően a tanintézmény igazgatói látták el jó tanácsokkal a végzős diákokat. Gindele Imre gratulált a végzősöknek, majd az osztályfőnökök adták át az okleveleket a jó eredményt elérő diákoknak, végezetül a Steiger cég képviselői jutalmazták azokat a tanulókat, akik náluk töltötték szakmai gyakorlatukat.

Szükség van a szakképzett ápolókra
Bozga Anda és Vitéz Carmen osztályának huszonöt diákja ballagott el tegnap délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban működő általános asszisztensképző egészségügyi posztliceális szakon.
Nagykárolyi Elméleti Líceum XII. B osztály Matematika-informatika szak
Mottó: „Útjaink százfelé válnak,/ De szívünk egy célért dobog,/ Nekivágunk a küzdelmes mának,/ És épít karunk egy szebb holnapot.” - Arany János
Álmodjatok, és dolgozzatok annak beteljesítésén!
Tegnap délelőtt az Aurel Popp Művészeti Líceum két nyolcadik osztályának diákjai életük egy fontos állomásához érkeztek, véget értek az általános iskolai évek. A szűk körben megtartott évzárón Nichita-Sulyok Julianna igazgatónő román és magyar nyelven is köszöntötte a ballagókat, hozzátartozókat, pedagógusokat.
Cookie