×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Ősztől benépesül a Németi bölcsőde

2020.08.03 - 16:31
Megosztás:
Ősztől benépesül a Németi bölcsőde
A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja részeként a Szatmárnémetiben működő öt református egyházközség közül három — Szatmár-Szamos-negyed, Szatmár-Németi és Szatmár-Kültelek — kapott kétmillió euró óvodaépítési támogatást.

Augusztus 4-én, kedden 11 órakor Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes, valamint egyházi és világi személyiségek jelenlétében adják át a Szatmár-Németi Református Egyházközség új óvodáját és bölcsődéjét. Az intézmény a Szatmárnémeti Református Gimnáziumhoz fog tartozni.

Az óvodafejlesztési programot Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Szatmárnémetiben jelentette be 2016 decemberében. Kereskényi Gábor polgármester akkor felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy az óvoda nagyon fontos, de még fontosabb, hogy legyenek magyar bölcsődék, mert a bölcsőde Romániában nem tartozik az oktatási rendszerbe, hanem egy furcsa rendszer szerint félig önkormányzati intézmény, de a költségek egy részét az egészségügyi tárca biztosítja. Mivel a bölcsődékben nem biztosított a magyar személyzet, nincs olyan törvényi kötelezettség, hogy magyar embereket is kell alkalmazni, előfordulhat az a paradox helyzet, hogy a magyar gyerekekkel olyan emberek foglalkoznak, akik nem beszélik a magyar nyelvet. A magyar kormány felfigyelt erre a jelenségre, és beindította a programot erdélyi szinten.

Szatmárnémetiben három bölcsőde építése kezdődött el, ebből az első Németiben készült el, ami a Szatmárnémeti Református Gimnázium alárendeltségében fog működni. Ahhoz, hogy a magyar közösség megőrizze identitását, nagyon fontos, hogy legyenek magyar bölcsődék, hogy a legalacsonyabb szinten is bekapcsolódjanak a gyerekek a magyar oktatásba.

Sipos Miklós, a Szatmár-Németi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy nem volt egyszerű a hely kiválasztása. Ebben nagy szerepe volt Kis Józsefnek, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzőjének. Az egyházközség visszakapott egy valaha elkobzott ingatlant, ami alkalmatlan volt arra, hogy felújítsák. A régi épület bontása 2019 tavaszán történt, és ennek befejezése után azonnal elkezdődött az új épület megépítése.

Az épületben két óvodai és két bölcsődei csoport számára van hely, ősztől két bölcsődei és egy óvodai csoport indul itt be. Az épületben található a legmodernebb eszközökkel felszerelt konyha, ahol háromszázötven-négyszáz személy ellátására készülhet étel, s ősztől innen látják el a Kinizsi, valamint Szamos-negyed és Kültelek óvodáit, illetve a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjait is, amennyiben arra igényt tartanak. A tervek között szerepel az is, hogy a diakóniai szolgálat keretében a rászoruló idős személyeknek biztosított meleg ételt is itt készítsék el.

Az óvodákban mindig gondot jelent, hogy nincs egy olyan terem, melyben előadásokat és műsorokat lehet tartani. A most átadásra kerülő intézményben van egy díszterem, ami rendezvények helyszínéül is szolgálhat, de tanácskozásokra is kiválóan alkalmas. Van orvosi rendelő és betegelkülönítő, tornaterem és nagyon sok olyan terem, melyek funkciója még nincs meghatározva. Minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy Szatmárnémeti legjobban felszerelt és legmodernebb oktatási intézménye kerül kedden átadásra.

Lesz-e elegendő gyerek?

Sokakban felmerült a kérdés, hogy meg tudják-e tölteni gyerekekkel az új intézményt. Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese egy korábbi felmérés kapcsán emlékeztetett arra, hogy Szatmár megyében a magyar nyelvű oktatásban részesülő óvodások aránya 18 százalék. Ez azt jelenti, hogy nincs összhangban a magyar lakosság aránya a magyar óvodai helyek arányával, a magyar gyerekek jelentős része román óvodába jár. Szatmárnémetiben már működik református óvoda Szamos-negyedben és Kültelken, ugyanakkor régóta működik a Kinizsi óvoda is. Az egyházmegyének az a célja a bölcsődével, hogy lehetőséget biztosítson a szülők számára, hogy már zsenge kortól magyar közösségbe adják a gyermekeiket, majd pedig természetesen magyar óvodába is írassák őket. Nem más magyar tannyelvű óvodáktól akarnak elvenni gyerekeket, hanem abban reménykednek, hogy ezentúl kevesebb magyar szülő fogja román óvodába és bölcsődébe járatni a gyerekét.

Sipos Miklós, a Szatmár-Németi Református Egyházközség lelkipásztora hozzáfűzte, hogy az új létesítménnyel épp azt igyekeznek elérni, hogy helyhiány miatt egyetlen szülő se kényszerüljön arra, hogy román óvodába vigye a gyermekét. Éppen a Kinizsi óvodával egyeztetve jutottak arra a megállapításra, hogy onnan csoportokat lehetne áthozni a túljelentkezés miatt. Az is cél, hogy azokból a falvakból, ahol nincs magyar nyelvű óvoda, a gyerekeket bevigyék a megyeközpontba magyar óvodába.

Király Lajos kiemelte, hogy a bölcsőde nem csak református szempontból fontos, hanem összmagyar nemzeti kérdés is, hiszen jelen pillanatban a városban nincs magyar nyelvű bölcsőde. A pályázat irányítója és lebonyolítója a Királyhágómelléki Református Egyházkerület.

Elek György

Kormányprogram/Bölcsődék az irodaépületekben és lakásvásárlási támogatás a gyerekes családoknak
Többek között irodaépületekben létrehozott bölcsődékkel ösztönözné a PSD-PNL-RMDSZ-koalíció a szülők gyerekvállalását, illetve munkába állását a kétéves gyereknevelési szabadság lejárta előtt - derül ki a parlamentbe benyújtott kormányprogramból.
ANM: országszerte lehűl az idő a következő két héten
Országszerte lehűlés várható a következő két héten, az átlagos nappali csúcsértékek nem haladják meg a 10-12 Celsius-fokot, éjszaka pedig jobbára fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) november 15-e és 29-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Egész évben lehet iratkozni
A Prichindel Szociális Központba folyamatosan be lehet írtani a szociálisan veszélyeztetett családból származó gyerekeket, hívja fel az érintettek figyelmét a Szatmárnémeti Szociális Központ (DAS).
Cookie