×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Osváth Richárd olimpiai ezüstérmes lett!

2021.08.28 - 13:08
Megosztás:
Osváth Richárd olimpiai ezüstérmes lett!
FRISSÍTVE: A kerekesszékes vívás férfi tőr egyéni küzdelmeiben Osváth Richárd remekül versenyezve bejutott a tokiói paralimpia döntőjébe, miután az elődötőben 15:8-ra legyőzte az orosz Nyikita Nagajevet. A háromszoros paralimpiai érmes 35 éves Osváth a fináléban a kínai Szun Kanggal találkozott, és 15:7-es vereséget szenvedett, így ezüstérmet szerzett, amely már pályafutása negyedik paralimpai érme.

Frissítve: 13.08 óra: Hajmási Éva kerekesszékes vívó a női tőr egyéni küzdelmeiben a bronzmeccsen, hatalmas csatában 15:14-es vereséget szenvedett a kínai Csing Zsungtól, ezzel negyedik lett a tokiói paralimpián.

11.55 óra: A kerekesszékes vívás férfi tőr egyéni küzdelmeiben Osváth Richárd bejutott a döntőbe, mivel az elődöntőben 15:8-ra legyőzte az orosz Nyikita Nagajevet. A háromszoros paralimpiai érmes, 35 éves, szatmárnémeti születésű Osváth Richárd ellenfele a kínai Szun Kang.

A nők versenyében Hajmási Éva 15:12-es vereséget szenvedett az ukrán Natalija Morkvics elleni elődöntőben, így a bronzéremért küzdhet, ellenfele a kínai Csing Zsung. 

11.28 óra: A férfiak 15 tagú A kategóriás mezőnyét három csoportba sorolták be, Osváth — akinek merev a jobb térde — a 2-esben kikapott olasz ellenfelétől, utána viszont fölényes győzelmeket aratott egy-egy orosz, iraki és török vívó ellen, ezzel közvetlenül a negyeddöntőbe került. Ott aztán nagyon erős rivális kapott, Emanuele Lambertinivel asszózott. Az olasz ugyan még csak 22 éves, de volt már világbajnok csapatban. A 36 esztendős Osváth viszont egyéniben is, ráadásul a legutóbbi paralimpián ezüstérmet nyert. Szükség volt ezúttal minden tapasztalatára, mert a lendületes Lambertini 10-4-re elhúzott. A rendkívül dinamikus és feszült asszóban a magyar vívó fokozatosan jött fel, 12-12-nél egyenlített, majd 14-12-re vezetett, de ekkor meg az olasz kapaszkodott vissza. Az utolsó tusért oda-vissza adok-kapok alakult ki, végül a zöld lámpa villant fel, ami Osváth győzelmét jelentette. Jogos volt a kitörő öröm a magyar oldalon.
A nők A kategóriájában 17-en vívtak három csoportban. Hajmási — aki robogóbaleset következtében elveszítette bal lábát térd alatt — az 1-esben legyőzte hongkongi, orosz és német ellenfelét, kínai riválisától ugyanakkor kikapott. A nyolcaddöntőben a hongkongi Justine Charissa Ng ellen taktikus vívással harcolta ki a továbbjutást, majd csapattársával került szembe. A csapatban és egyéniben összesen tizenegy paralimpiai éremmel rendelkező Krajnyák Zsuzsanna —aki végtaghiányosan született, nem fejlődött ki rendesen a bal lába — a 3-as csoportban öt győzelmet aratott: hongkongi, olasz, georgiai, japán és ukrán csoporttársa sem tudott kifogni rajta. Pedig az olasz színekben szereplő Andreea Ionela Mogos elleni asszóban megsérült a jobb mutatóujja, többször jegelték is. Ezzel együtt hibátlan mérleggel zárt, és közvetlenül negyeddöntőbe került. Hajmásival viszont már nem bírt, a magyar párharcból ellenfele magabiztos győzelemmel lépett tovább. Krajnyák ötödik lett. Mező Boglárka a hetedik helyen végzett.
MTI, nemzetisport.hu, Fotó: MTI

Díszpolgár lett Osváth Richárd
Három értékes, szatmárnémeti születésű személynek szavazott meg díszpolgári címet a csütörtöki ülésén a megyeszékhelyi városi testület.
„Éremért jöttem, ez volt a vágyam”
A szatmárnémeti származású Osváth Richárd ezüstérmet nyert a tőrözők A-kategóriájában. A Törekvés SE 36 éves vívója a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a tokiói paralimpián.
Paralimpiai játékok: Novák Eduárd sportminiszter ezüstérmet szerzett Tokióban
Ezüstérmet szerzett Novák Eduárd kerékpározó, jelenlegi romániai sportminiszter a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban a tokiói paralimpiai játékok pénteki versenynapján.
Cookie