×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ostrom alatt a petei vám, de nem csak

2021.01.11 - 07:25
Megosztás:
Ostrom alatt a petei vám, de nem csak
Csúcsforgalom a köbön, többórás várakozás, dudálás-tiltakozás, kommandósok és forgalomirányító rendőrök — kétnapos ostrom alatt volt a petei határátkelő, de a csanálosinál sem volt jobb a helyzet.

Mondhatni az utolsó pillanatig kitolták a téli vakáció és az itthon ünneplés idejét a távolba szakadt hazánkfiai, és péntek kora délutántól kezdve mindenki egyszerre indult vissza második otthona felé — s a legtöbben az ország északi kapujaként is emlegetett petei határátkelőt célozták meg kilépési pontként, aminek köszönhetően már pénteken hatalmas kocsisorok torlódtak fel, s az utazók hosszú órákat voltak kénytelenek várakozni. Pedig most sem lehetett kényelmességgel vagy nemtörődömséggel vádolni a határrendészetet, hiszen mind a hat kilépő sáv teljes kapacitással működött — az átkelést azonban jelentősen lassította, hogy a járvány miatt a magyarországi hatóságok a megszokottnál is alaposabb ellenőrzés alá vetették az országba belépőket, átutazókat. Ráadásul mivel az EU-s szabályozás értelmében az ellenőrzést a petei átkelőnél is közösen végzik a két ország határrendészei, pótsávot csak akkor lehet megnyitni, ha mindkét félnek van rá humánerőforrása, s ennek hiányában most nem nyithatták meg a kiskocsiforgalom előtt a kamionsávot, amint arra egyébként már számtalan esetben volt példa.

A rend megtartása, a balesetek-koccanások elkerülése és az esetlegesen felcsapó indulatok lecsillapítása érdekében több közlekedésrendészt és kommandóst is kivezényeltek a határátkelőhöz, valamint az országútra, már pénteken estétől, de még az ő jelenlétük sem szabott gátat egyesek ügyeskedési kísérleteinek — persze végül az előretolakodók kénytelen-kelletlen visszatolattak a sor végére. A helyzet szombat hajnalra nemhogy javult volna, csak még tovább romlott, már napfelkeltétől átlagosan két-három órát kellett várakozniuk az útra indulóknak, akik elégedetlenségüknek rendszeresen dudakoncerttel adtak hangot, a kocsisor túlhaladt Petén, sőt, adott pillanatban Pusztadaróc szélső házain is.

Nem volt rózsásabb a helyzet Csanálosnál sem, volt, aki már — megfogadva az évek óta elhangzó ajánlást — startból arrafelé indult, volt, aki a petei túlzsúfoltságról tudomást szerezve került arra, így ez az átkelő is bedugult, s bár ott is teljes kapacitással működött minden kilépő sáv, előbb a nonstopig, majd Csanáloson a templomon túl kanyargott az autók sora, a várakozási idő pedig adott pillanatban ott is meghaladta a két órát, de volt olyan utazó is, aki végül átjutva a közösségi portálon számolt be kálváriájáról, és ötórányi várakozást említett. Vasárnapra aztán valamennyivel enyhült az átkelők forgalma, de Peténél ekkor is sárga kód villogott, és 45–50 perc volt a várakozási idő.

Nem mellesleg mind pénteken, mind szombaton a román-magyar határszakasz legnagyobb forgalmat lebonyolító átkelője volt a petei, ahol a két nap leforgása alatt több mint 14 000 személy és több mint 5000 jármű lépett ki Románia területéről.

Szabó Kinga Mária

Fotó: Ciprian Bâtea

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie