×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Összesen 195.000 lejre bírságolt energiaszolgáltatókat a fogyasztóvédelem

2022.01.17 - 17:55
Megosztás:
Összesen 195.000 lejre bírságolt energiaszolgáltatókat a fogyasztóvédelem
Összesen tíz bírságot szabott ki 195.000 lej értékben az áram- és a gázszolgáltatókra az elmúlt napokban végzett ellenőrzései nyomán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) energiaparancsnoksága - közölte hétfőn az intézmény.

Beszámolója szerint a hatóság felügyelői 22 vállalatnál vizsgálódtak, és több szabálytalanságot észleltek. A legfontosabb ezek közül az energiadrágulás kompenzálásáról és az árplafon bevezetéséről szóló törvény megszegése volt. A szolgáltatók némelyike licenc nélkül forgalmazott energiát, nem tartotta be a számlázási határidőt, vagy a drágulás kompenzálásáról szóló tájékoztatásában elmulasztotta ismertetni az ügyfelekkel a kompenzált ár összetevőit.

Emellett a vállalatok egy része a fogyasztókkal kötött szerződésbe csak a földgáz végső árát foglalta be, a különböző szolgáltatások árát nem, így az ügyfelek nem tudták ellenőrizni, hogy helyesen számolták-e ki a kompenzációt.

Az ANPC közölte, hogy március 31-éig folytatja a szolgáltatók ellenőrzését. Ugyanakkor felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy az áram- vagy gázszámlájuknál észlelt szabálytalanságokat postán vagy online formában jelezhetik a fogyasztóvédelem megyei felügyelőségeinél, illetve a rendelkezésükre áll egy telefonszám is erre a célra.

A fogyasztóvédelem január 14-én közölte, hogy az előző héten tartott ellenőrzései nyomán 27 áram- és gázszolgáltatót bírságolt meg összesen 450 ezer lejre. AGERPRES

Nem lesz olcsóbb a földgáz
Növekszik a „házon belül” kitermelt földgáz mennyisége, de ettől még nem lesz olcsóbb. Nő a fekete-tengeri román gázkinyerés, függetlenedünk az orosz gáztól, de az ára ugyanannyi marad.
Növelni készül a kormány az útdíjfizetés elmulasztásáért kiszabható bírságot
Törvénytervezetet hagyott jóvá szombati ülésén a kormány az útdíjfizetés elmulasztásáért kiszabható bírság növeléséről.
Képviselőház: szigorúbban büntetik a kiskorúaknak dohánytermékeket árusító üzleteke
A képviselőház kedden döntő házként egyhangúlag elfogadta a 18 év alatti fiataloknak dohánytermékeket árusító kereskedelmi egységekre kiszabható szankciókat szigorító törvénytervezetet.
Cookie