×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Összerázó-hétvégét szervez a KÖFEDISZ

2023.03.17 - 07:43
Megosztás:
Összerázó-hétvégét szervez a KÖFEDISZ
Izgatottan várják az összerázó-hétvégét a szervezők, vagyis a KÖFEDISZ vezetősége (Fotó: a szerző felvétele)
Eseménydús hétvége előtt állnak a KÖFEDISZ-es diákok: a három napot tartó, Szejke-tanyára szervezett összerázó-hétvégén nem csak összecsiszolódni fognak, hanem képzéseken is részt vesznek majd.

Képzések, csapatépítő játékok és szórakozás – ez várja azokat a kölcseys diákokat, akik péntektől vasárnapig a KÖFEDISZ által szervezett összerázó-hétvégén vesznek részt.

Az eseményről csütörtökön számoltak be a szervezők:Tüzes Blanka, Tallián Franciska, Sike Hanna (elnök), Princz Máté (alelnök) és Darabos Réka (titkár), akik arról vallottak, hogy a koronavírus-járvány óta elég nehéz összeszedni a diákságot és felpezsdíteni a diákéletet, ezért arra gondoltak, egy összerázó-hétvége jó kiindulópontja lehetne az újrakezdésnek.
Elmondásuk szerint pár hónapja döntötték el, hogy meg szeretnék szervezni ezt az eseményt, amelynek fő célja, hogy a diákszövetség jövendőbeli tagjai számára teremtsen fejlődési lehetőséget, hogy legyen utánpótlás, legyen kinek átadni a stafétát távozásukkor.

Azt is elmondták, hogy sokan nem tudják, mi is egy diákszövetségnek a szerepe, feladata, ezért ennek a képzéshétvégének nem csak az lesz a célja, hogy összerázza a diákokat – egyébként ez is elengedhetetlen cél, hiszen közösség nélkül nincs jövő –, hanem az is, hogy fejlessze is őket, hogy megismertesse a diáktanács alappilléreit.

Rendezvényszervezés és érdekképviselet 

Ami a programokat illeti, a szervezők elmondták, hogy az összerázó-hétvégére nem csak ismerkedős feladatokkal készülnek: a csapatok közötti vetélkedők, különféle feladatok mellett ugyanis két olyan képzést is megszerveznek, amelyek keretében a rendezvényszervezés és az érdekképviselet fortélyaiba nyerhetnek betekintést a diákok.

Mint kifejtették, diáktanács lévén a tagok olyan rendezvényeket kell megszervezzenek, mint a gólyabál, vagy éppen ilyen hétvégék, mint a mostani, ezért elengedhetetlen, hogy a jövendőbeli diákszövetségi tagok is elsajátítsák ezeket a kompetenciákat. Ami pedig az érdekképviseletet illeti, a KÖFEDISZ-tagok szerint szintén fontos a diákok számára, hogy tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, és amennyiben úgy érzik, hogy ezeket megsértették, tudják kihez forduljanak.A szervezők kiemelten fontosnak tartották, hogy fiatal, külsős szakembereket hívjanak képzést tartani — olyanokat, akikre felnéznek és akikről példát vehetnek a diákok. Ennek okáért rendezvényszervezés témában Komoróczy Grétát, a Kolozs Megyei Diáktanács (KMDT) volt elnökét hívták meg, érdekképviseleti témában pedig a marosvásárhelyi Incze Gáspár tart majd képzést a résztvevő diákoknak.

Nem csak a diákok örülnek

„Azért támogatom ezt nagyon, mert azt gondolom, hogy van egy céljuk. Kitaláltak valamit, amit próbálnak megoldani. Megtalálják hozzá a lehetőségeket, eszközöket, végigjárják az utat, és amikor segítségre van szükségük, akkor segítünk. Az, amit ők tapasztalatból végigcsinálnak, amiért felelősséget vállalnak, amit létrehoznak, az sokkal fontosabb számukra, mint tanulási folyamat, mintha bármi egyéb módon, bármilyen képző odaállna és elmondaná nekik, hogy ezt hogyan kell csinálni, merthogy ez az igazi, így lehet ezt megtanulni.”  –  méltatta a diáktanács szervezői munkáját Pataki Enikő igazgató. „Egy diákszervezet akkor működőképes, ha diákok dolgoznak benne és a diákokért dolgoznak benne.” – tette hozzá.
A hétvégi eseményen egyébként 40 diákra számítanak a szervezők. Bár célközönségük a kilencedikes évfolyam – hiszen vélhetően ők lesznek azok, akik jövőre vagy a tisztségekért indulnak, vagy tevékenykedni fognak a diáktanács körében – , szívesen várták az idősebb korosztály jelentkezését, sőt, a budapesti cserediákokat is meghívták az eseményre, hogy betekintést nyerjenek az itteni diákszövetség működésébe.

A járvány előtti szintre visszalendíteni a diákság életét 

A kezdeményezésről Pataki Enikő ismételten örömét fejezte ki, mondván, hogy a koronavírus-járvány következményei miatt nehéz behozni a lemaradást, nehéz fellendíteni a diákság életét, hiszen a járványt megelőző időszakban a diáktanácsban tevékenykedő diákok már vagy végzősök, vagy elballagtak. Éppen ezért boldogsággal tölti el, amikor azt látja, hogy a jelenlegi X. és XI. osztályban tanuló diákok próbálnak nyitni az őket követő generáció felé és a képzéshétvégével is igyekeznek kiemelni őket abból a „szociális holtpontból” amelybe a járvány és az elzártság taszította őket.

Meglátása szerint a szervezők lelkesedése minden esetleges problémán átlendíti majd őket, hiszen nagyon odafigyelnek mindenre, nagyon szépen dolgoznak és a szülői bizottság, illetve remélhetőleg a Communitas Alapítvány támogatásával (a szervezők ugyanis pályáznak is) szervezik meg ezt a mini-tábort, amely felejthetetlen élményekkel gazdagítja majd a résztvevőket.

Szabó Beatrix