×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Országban

Összeomlóban a romániai bútoripar

2022.09.11 - 16:30
Megosztás:
Összeomlóban a romániai bútoripar
A romániai fafeldolgozó cégek 10%-a jelenleg is a csőd felé halad (Fotó: revista mobila)
A mostanság uralkodó gazdasági válság következtében a romániai bútoripar is az összeomláshoz közelít. Az elmúlt évben nem kevesebb, mint 35 gyárat zártak be, ami a gyártók szerint csak a kezdetet jelenti.

A bútoripar mélyrepülése úgy tűnik, sajnos tovább folytatódik —  a fa hiányának, valamint a megduplázódó áraknak köszönhetően egyre több hazai cég hasonlóan végzi majd. Ráadásul a probléma nem csak a gyártókat érinti, hanem annak az 55 000 embernek a munkahelyét fenyegeti, aki ebben az iparágban dolgozik.
Egy 37 éve bútorgyárban dolgozó férfi például nemrégiben munka nélkül maradt, ugyanis a cég, ahol dolgozott, csődbe ment, de sok éves tapasztalatának köszönhetően rövidesen új munkát kapott, ugyanabban az iparágban. Elmondása szerint borzasztóan megdrágultak az alapanyagok, amire a megdrágult elektromos energia „még egy lapáttal tesz”, így nem vár fényes jövő a jelenleg működő gyárakra sem.

Az elmúlt évben 35 romániai bútorgyártó cég kényszerült végleges bezárásra, a fennmaradó cégek 10%-a pedig hasonló sorshoz közelít. A fő probléma a fa, azaz annak hiánya, illetve az alapanyag erősen megemelkedett ára.
Aurica Sereny, a bútorgyártók egyesületének elnöke szerint egy év alatt egyes fafajtáknál 2,5-szeresére nőtt az ár, ami a bútoriparban számos céget erősen érintett, és aminek következtében sok cég veszteséget szenvedett és rengeteg be is zárt. Elmondása szerint a rönk exportja például az első öt hónapban 132%-kal nőtt, és főleg Japánba, vagy más országokba kerül, ahol bútorokat készítenek belőle
A tél közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a piaci termelőkre, mivel a hideg érkezésével a tűzifa iránti kereslet is növekszik.

Egyes bútorgyártók úgy vélekednek, mivel az energia és a földgáz drágult, egyértelmű, hogy a legtöbben tűzifával fűtenek majd, így a gyárakban feldolgozott minőségi fa 57%-a tűzre fog kerülni, hogy az emberek legyen mi mellett melegedjenek. Ugyanakkor szomorúnak tartják azt is, hogy a koronavírus-járványt túlélve a túlzottan megnövekedett faár miatt és az alapanyag hiánya miatt „hal meg” az iparág.

Lenne megoldás

Hatékony megoldást jelentene, ha több fát hoznának a piacra — amit a Romsilva, az országos erdőigazgatóság állítólag már fontolóra is vett.
Dan Nicolăescu, a Romsilva vezérigazgatója szerint az országos erdőigazgatóság minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a teljes beprogramozott famennyiséget, azaz 9,5 millió köbméter fát piacra hozza, sőt állítása szerint az említett mennyiség növelésén is gondolkodnak.
Az országban működő bútoripar egyébként évente átlagosan 1,5 milliárd euróval járul hozzá Románia GDP-jéhez.

Szabó Beatrix
 

Módosítaná a csődeljárási törvényt a kormány
A csődeljárási és a fizetésképtelenség megelőzését szolgáló törvényt módosító tervezetet fogadott el csütörtöki ülésén a kormány. A jogszabálytervezet új eljárást vezetne be a csőd megelőzésére, és megteremtené a jogi keretet az adósok korai figyelmeztetését szolgáló eljárások használatára, beleértve egy, az adóhivataltól érkező, automatikus elektronikus riasztást is - közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő.
Bírságeső a City Insurance biztosítónak
Korábban is volt büntetve, de idén már katyóra kapta a bírságokat a mára már csődeljárás alá vont City Insurance. Nemcsak a céget, de a vezetőséget is borsos összegekre büntette a felügyelet.
Csődöt mondtak
A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta a fitneszpiacot 2020-ban, állítják az Aktív Románia (România Active) képviselői.