×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Külföld

„Összekötjük Szatmárnémetit az M3-assal”

2020.09.15 - 07:33
Megosztás:
„Összekötjük Szatmárnémetit az M3-assal”
Orbán Viktor üzenete: összekötjük Szatmárnémetit az autópályával. Az M49-es gyorsforgalmi út építésének menetéről, határon átnyúló, közös pályázatokról és határnyitásról tárgyaltak Zajtán.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napja keretében Zajtán találkozott Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkárral, aki egyrészt ismertette az M49-es gyorsforgalmi út építésének menetét, „másrészt közvetítette Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét: összekötjük Szatmárnémetit az autópályával” — mondta megkeresésünkre Pataki Csaba. Mint kifejtette, az M49-es gyorsforgalmi út M3-as autópálya és Ököritófülpös közötti szakasza már kivitelezés alatt áll, és 2023-ig elkészül a gyorsforgalmi teljes szakasza, azaz megérkezik Csengerig, pontosabban Óvári és Csengerbagos között az országhatárig.

„Én tájékoztattam a miniszterhelyettest arról, hogy készülnek a szatmárnémeti körgyűrű és Óvári közötti szakasz tervei — a járványhelyzet ugyan lassította kissé az ajánlatok elbírálását és a nyertes kihirdetését, de július elején az országos közútiinfrastruktúra-kezelő társaság aláírta a Search Corporationnel a gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítéséről szóló szerződést. A terveknek 18 hónap alatt, azaz jövőre kell elkészülniük, azt követően pedig össze kell hangolni a terveket, a lépéseket a határ mindkét oldalán, hogy azonos ütemben haladjanak” — magyarázta. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Zajtán nem csak dr. Orbán Balázzsal, de Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökével is megbeszéléseket folytatott a 2021–2027-es európai uniós pályázati ciklusról.

„Megállapodtunk abban, hogy a következő időszakban megyéink ismét együtt fognak pályázni, kiemelten négy tengely mentén — prioritásként fogjuk kezelni épített örökségünk felújítását, védelmét és annak turisztikai célú felhasználását; a környezetvédelmet és a régiók bicikliút-hálózatának bővítését és az egészségügyi szolgáltatások bővítését, értve ezalatt kiemelten a vidéki egészségügyi hálózat és monitoringrendszer fejlesztését, többek között szűrőbuszok vásárlásával, amelyek eljutnak, járják majd a hátrányos helyzetű településeket. Természetesen mindezek mellett a gazdaságélénkítést is prioritásként kezeljük — a határ közelségéből adódó hátrányt előnyünkre akarjuk fordítani, ehhez azonban elengedhetetlen a határátkelők mielőbbi megnyitása, vagy ha jobban tetszik, a járvány kezdetén lezárt, ideiglenes átkelőpontok újranyitása és állandósítása” — magyarázta a tanácselnök.

Szabó Kinga Mária

Cookie