×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Összefogással segíthetünk a nehéz sorsú gyerekek táboroztatásában

2021.07.28 - 16:00
Megosztás:
Összefogással segíthetünk a nehéz sorsú gyerekek táboroztatásában
50 gyerek táboroztatását tűzte ki célul a Segíts te is – Ajută şi tu Egyesület / Fotó: Facebook/Segíts te is – Ajută şi tu Egyesület
Nyáron legtöbben a nyaralásról, utazásról szövünk terveket, és igyekszünk önfeledt pillanatokat eltölteni családunkkal. Vannak azonban kevésbé szerencsés gyerekek, akik a szatmári közösség támogatása nélkül nem jutnak el táborozni idén nyáron.

Másfél éve teljesen megváltozott mindennapi életünk, és azóta új szokások, megváltozott életmód köszöntött be. A koronavírus-járvány mindenki számára megnehezítette az életet, hiszen nem lehetett az addigi életünket folytatni a bevezetett szigorú intézkedések miatt. Sajnos a járvány a hátrányos helyzetben élők számára még nehezebbé tette a mindennapokat, nehezebb biztosítani a megélhetésüket. A civil szervezetek folyamatosan megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy mindenki számára biztosítsák a megélhetést biztosító minimális feltételeket, a mindennapi betevőt. A nyári vakációban sokan a nyaralást, a felhőtlen kikapcsolódást tervezik, míg a hátrányos helyzetű gyerekek családjai nem tudják biztosítani a táborozási, nyaralási költségeket. A Segíts te is – Ajută şi tu Egyesület épp ezért szeretné szebbé varázsolni a gyerekek nyarát, hogy egy hétig megfeledkezhessenek a mindennapok nehézségeiről, és kikapcsolódjanak, feltöltődjenek a következő tanévre.

A hátrányos helyzetű gyerekeknek augusztus 9. és 15. között Nagytarnán szerveznek tábort, ahová az egyesület által pártfogolt családok gyerekeit vinnék. Pop Leila, az egyesület vezetője elmondta, hogy a tábor befogadóképessége 50 fő, ám eddig 20 gyerek táboroztatására gyűlt össze a szükséges pénzalap. Sajnos a járványügyi helyzet miatt sehol nem lehetett táboroztatásra pályázni, pedig mind a magyarországi, mind a hazai lehetőségeket áttanulmányozták. Ilyen körülmények között nem marad más hátra, mint az, hogy a szatmáriak jóindulatára hagyatkozzanak, akik annyiszor megmutatták már, hogy össze tudnak fogni egy jó ügy érdekében.

Leila elmondta, hogy eddig a táborhely bérlési díját tudják fedezni, de az utazási költségekre és a gyerekek napi háromszori étkeztetésére még támogatásra várnak. Számításaik szerint 6700 lejre lenne még szükség annak érdekében, hogy az 50 gyerek egy hétig táborozhasson. A táborozás költségeit a szállás, a napi háromszori étkezés, a kézműves foglalkozások alapanyagainak megvásárlása adja. Pop Leila büszkén mesélte, hogy önkénteseik közül egyre többen lesznek képesített kézművesek, oktatók, így ők ingyen segítenek a táborban a különböző tevékenységek lebonyolításában. Néptáncoktató, bútorfestő, népi játékok vezetője, gyöngyfűzés és íjászoktatás az, amit önerőből tudnak megoldani. Szerettek volna más kézműves mesterséget is bemutatni a gyerekeknek, ám szükséges költségvetés híján arról le kell mondaniuk. A tábor megszervezése azért is fontos, mert a gyerekek is nehéz időszakon vannak túl, hiányzik nekik a kikapcsolódási lehetőség, magyarázza az egyesület vezetője.

Mindazok, aki támogatni szeretnék a gyerekek táboroztatását — bármilyen kis összeg jól jön, hiszen sok kicsi sokra megy —, a BCR bankban nyitott RO04RNCB0226154405050001 számlaszámra utalhatják a pénzt, illetve Pop Leilát is kereshetik a 0749.987.875-ös telefonszámon.

Sógor Beáta

Sok édességet fogyasztanak a gyerekek
A tizennégy év alatti gyerekek 65 százaléka naponta fogyaszt édességet, derül ki egy friss felmérésből, melyben a szülők fele azt is beismeri, ad felvágottat és csipszeket csemetéinek. A szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyermekek étkeztetését.
Több mint 3300 óvodás és iskolás igazoltan fertőzött a koronavírussal
A tanév kezdetétől az óvodások és iskolások körében 3362, a tanügyi alkalmazottak körében pedig 1192 COVID-19-beteget jegyeztek - közölte szerda este az oktatási minisztérium.
Élelemre lenne szükségük
A szatmárnémeti Freelife Egyesület közösségi oldalán tette közzé azokat a fotókat, amelyeket az örökbefogadás pillanataiban készítettek, pár szerencsés kiskutya ugyanis szerető gazdikra és új otthonra talált.
Cookie