×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Nagykároly

Összefogás a lakásrobbanást elszenvedett családokért

2022.11.23 - 19:13
Megosztás:
Összefogás a lakásrobbanást elszenvedett családokért
Összefogással újraépíthetők a bajba jutott családok otthonai (Fotó: a szerző felvétele)
Több fronton is segítenék a nagykárolyi gázrobbanás áldozatait. A Nagykárolyi Elméleti Líceum év végi jótékonysági rendezvénye mellett a prefektusi hivatal is próbál megoldásokat találni.

Amint arról több esetben is beszámoltunk már, az idén február 27-én bekövetkezett gázrobbanásban tönkrement nagykárolyi lakások újraépítését, és az oda visszaköltözni szándékozó lakók megsegítését az önkormányzat mellett civil szervezetek, önkéntes adakozók és a megyei prefektusi hivatal is segíti. 

December 9-én a Nagykárolyi Elméleti Líceum a hagyományos, év végi jótékonysági rendezvényén összegyűlt pénzalapot is ennek a nemes célnak a támogatására fordítja majd. December 9-én, pénteken ugyanis karácsonyi vásárt szervez a tanintézmény. Az iskola sportcsarnokában 16:00 órától ünnepi finomságokkal, forrócsokival, meleg teával és forralt borral, különböző adventi díszekkel és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ajándékötletekkel várják az adományozni vágyókat a tanári kar tagjai és a lelkes diákok. A tanulók dalokkal és műsorral kedveskednek majd az egybegyűlteknek. Emellett tombolahúzást is tartanak, amelyhez már várják a nyeremény-felajánlásokat.
Legutóbb rekordösszeggel sikerült az elméletiseknek támogatniuk a kis Noel gyógykezelését, most a lakásrehabilitációhoz kívánnak hozzájárulni.

A prefektúra is segítene

A robbanás áldozatai nem költözhettek vissza a lakásokba, ugyanis azok a detonáció következtében lakhatatlanná váltak. Azóta próbálják az újjáépítéshez szükséges pénzalapot összegyűjteni. A hét elején Radu Roca prefektus és helyettese, Altfatter Tamás is megszólalt a nagykárolyi tömbházfelújítás kapcsán. A kormányhivatal vezetői hétfői fogadóórájukon egyeztettek a szóban forgó lépcsőház lakóbizottságának képviselőivel. A tizenhat családot Papp Krisztina Henrietta lakóbizottsági elnök és Oneț Dorel Petru képviselte a beszélgetésen, amelyen a prefektúra részéről jelen volt még Florian Găzdac, az intézmény kapcsolattartója is.
Az egyeztetés során több finanszírozási lehetőség is felmerült, amelyek mindegyikét alaposan átvizsgálják. A lakók között több, alacsony jövedelemmel rendelkező, idős személy is van, akik nem engedhetik meg maguknak a komolyabb építkezést. A prefektus megígérte, minden lehetőséget megragad, hogy minél rövidebb időn belül megoldást találjon a lakások újjáépítésének finanszírozására. „Támogatjuk a lakóbizottság gyűjtési akcióját, és igyekszünk megtalálni azokat állami alapokat, amelyekkel anyagilag is hozzá tudunk járulni a bajba jutottak lakásainak rendbe tételéhez” – idézi a prefektust az intézmény közleménye. Sajtóinformációk alapján mintegy 150-200 ezer eurónyi összegre lenen szükség a munkálatok elvégzéséhez.

Végh Balázs

Cookie