×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
14 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Nagykároly

Összeférhetetlen nagykárolyi tanácsosok

2015.11.17 - 10:35
Megosztás:
Összeférhetetlen nagykárolyi tanácsosok

Sajtóértesülések szerint tanácsosi tisztségével összeférhetetlen módon jutott önkormányzati pénzekhez egy nagykárolyi tanácsos, Bucureştean Adrian. Öt év alatt 180 000 lejt vett fel.

Háború dúl két nagykárolyi, román nyelvű internetes portál szerkesztői között. Mégpedig a Szasz E. Lorand által írt Opinie de Carei, illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagykárolyi tanácsosi csapatát irányító Ilie Ciută személyéhez, családjához szorosan kötődő Buletin de Carei szerzői között. A botrány, mely a „víztisztító filter ügy” néven kerül majd be a város történetébe, már a prefektúrát is elérte. A történet kronológiai sorrendje szerint Szasz E. Lorand kiderítette, hogy a PNL egyik tanácsosa, Bucureştean Adrian, tanácsosi tisztségével összeférhetetlenül, saját cége révén adott el a városi tanintézményeknek víztisztító filtereket. Azoknak a tanintézményeknek, melyek éves költségvetésének megszavazásában Bucureştean is részt vett. Öt éven keresztül folyt az értékesítés, mely révén — Szasz számításai szerint — 180 000 lejhez jutott hozzá Bucureştean.

A PNL oldala nem hagyhatta mindezt szó nélkül. Bár külön nem kommentálták párttársuk akcióját, ellentámadásba lendültek, s ők RMDSZ-es tanácsosokat kezdtek el összeférhetetlenséggel vádolni.

Az eset a Szatmár Megyei Prefektúra figyelmét is magára vonta, Eugeniu Avram prefektus levélben kérte Kovács Jenő polgármestert, a város jogi ügyekkel megbízott titkárát, Anca Demiant és a helyi tanács képviselőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és a törvénynek megfelelően tisztázzák a kialakult helyzetet.

A tegnap délben megtartott rendkívüli tanácsülésen éreztette is hatását a prefektus felszólítása: a kialakult helyzet miatt szinte tapintani lehetett a feszültséget az ülésteremben. A találkozó kezdetén Adrian Bucureştean (a prefektusi közlemény nem nevezte őt meg) elmondta, „úgy véli, a közlemény rá vonatkozik”, ezért úgy döntött, nem mond le az őt ért vádak miatt tanácsosi tisztségéről, de az ügy tisztázásáig visszavonul tanácsosi munkájának gyakorlásától, s bár részt vesz az üléseken, tartózkodik mind a véleménynyilvánítástól, mind pedig a szavazástól. Hozzátette: úgy gondolja, azon tanácsostársainak is hasonlóképpen kellene eljárniuk, akik hozzá hasonlóan összeférhetetlen helyzetben vannak, cégük és közintézmények feltételezett együttműködése miatt.

Anca Demian, a város titkára arra kérte a tanácsosokat, hogy akik úgy érzik, inkompatibilisek, legyenek szívesek és írásban jelezzék ezt felé, hogy tudjon felelni a prefektus levelére. Ilie Ciută az ülés végén azt kérte Demiantól, hogy a hónap végéig ne csak a tanácsosok összeférhetetlenségét vizsgálja ki, hanem a polgármesteri hivatal összes alkalmazottjáét. A megjegyzéssel kapcsolatban Kovács Jenő polgármester annyit mondott, hogy nem a hivatal feladata a vizsgálódás, hiszen megvannak erre a megfelelő szervek.

Tőtős Tímea

Cookie