×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Orvosi védőfelszerelés- és gyógyszeradomány

2020.04.14 - 07:39
Megosztás:
Orvosi védőfelszerelés- és gyógyszeradomány
Gyorssegélyként több ezer maszk, kesztyű és védőruha érkezett Szatmár megyébe is Magyarországról, s pár héten belül várható a második, hasonlóan jelentős mennyiségű szállítmány is.

Pár nappal korábban jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök, hogy az RMDSZ kérésére a magyarországi kormány nagy mennyiségű orvosi védőfelszerelést és gyógyszert adományoz gyorssegély formájában a határon túli közösségeknek — az első szállítmány pedig már meg is érkezett Szatmárnémetibe.

„Komoly segítséget jelent ez az adomány, hiszen ezekért a védőfelszerelésekért most mindenhol — mondjam úgy — közelharcot folytatnak, nehéz beszerezni őket, s még inkább igaz ez Romániára, ahol igencsak akadozva működnek az ellátási rendszerek, s a megrendelt eszközök előbb körbejárják fél Európát, mire célba érkeznek” — fogalmaz megkeresésünkre Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke.

Mint kifejtette, a magyarországi adományból összesen hét erdélyi megye részesült, a felszerelések pedig a megyék lakosságszámával arányosan lettek szétosztva. „Két kamion jött, az egyik Farkaslakára ment mint elosztási bázisra, a másik pedig hozzánk érkezett a Szatmár–Szilágy–Kolozs vonalon, s nálunk rakodták le a Bihar megyei tételt is.

A Szatmár megyei 'csomag' 35 000 maszkot, 1500 teljes védőruhát, 10 000 kesztyűt, 200 arcpajzsot, több száz védőszemüveget és 1650 liter felületi (lélegeztetőgépek számára is alkalmas) fertőtlenítőszert tartalmaz. Ezeket az eszközöket ma-holnap osztjuk szét a koronavírus elleni harcban részt vevő valamennyi kórháznak (megyei kórház, tüdőgyógyászati kórház, járványkórház, nagykárolyi és avasfelsőfalui kórház), a megyei mentőszolgálatnak, 178 családorvosi rendelőnek, valamint a megyebeli idős- és gyermekotthonoknak.

Nagyon nem mellékesen a gyorssegéllyel 1,2 millió szem hidroxiklorokin-szulfát is érkezett, amelyet az Unifarmnak adtak át — ez az a gyógyszer, amely az utóbbi hetekben komoly hiánycikké lett, s amelyet többek között malária, lupusz vagy reumatoid artritisz kezelésére használnak, azonban bizonyos vélemények szerint a COVID-19 ellen is hatékony lehet” — mondta Pataki, hozzátéve azt is, hogy két-három héten belül hasonló volumenű és tartalmú gyorssegélyszállítmányra számítanak.

Szabó Kinga Mária

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie