×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Országos takarítási akciót hirdettek

2021.09.09 - 19:00
Megosztás:
Országos takarítási akciót hirdettek
Bárki csatlakozhat az ország legnagyobb hulladékgyűjtő akciójához / Fotó: letsdoitromania.ro
Szeptember 18-án tartják meg a Let’s do it Romania! országos takarítási akciót. Szatmárnémetiből is várják az önkénteseket.

A Let’s do it Romania! egy országos szintű takarítási akció, amely minden évben közel kétmillió önkéntest mozgat meg. A mozgalmat idén nyolcadik alkalommal szervezik meg, melyre várják a jelentkezőket. Szeptember 18-án nemcsak Romániában, hanem világszerte, a Let’s do it World mozgalom égisze alatt össze fognak gyűlni a környezetbarát önkéntesek azért, hogy közös erőfeszítéssel küzdjenek egy tisztább és egészségesebb környezetért. Ahogy a korábbi években, úgy idén is várják a Szatmár megyei önkéntesek jelentkezését is, az érdeklődők a https://shortest.link/SHj linken jelezhetik részvételi szándékukat, vagy jelentkezhetnek a Let’s do it Romania! szatmárnémeti kapcsolattartó személyénél, Achim Nataliánál e-mailben (achim.natalia@gmail.com), illetve telefonon (0727.301.388). A kezdeményezés fő támogatója Románia Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériuma.

A szervezők számára a legfontosabb a biztonság, éppen ezért egy, az egészségügyi minisztériummal folytatott megbeszélést követően egy sor intézkedést vezettek be, amelyeket mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek kötelezően be kell tartaniuk a hulladékgyűjtő akció ideje alatt. A résztvevőknek az esemény ideje alatt kötelezően védőmaszkot kell hordaniuk, az előírások szerint eltakarva az orrukat és szájukat. Az akció során a kézfertőtlenítő használata kötelező. A résztvevőknek kötelező egyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Amennyiben az adott település fertőzöttségi szintje meghaladja a három ezreléket, tilos a hulladékgyűjtési akciók megszervezése. Ott, ahol a fertőzöttségi index 2–3 ezrelék között van, tilos a száz résztvevőnél nagyobb hulladékgyűjtési akciók szervezése. Végezetül nem rendezhetők ötszáz fősnél nagyobb hulladékgyűjtési akciók azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi szint kisebb mint két ezrelék.

A Let’s do it Romania! csapata az online térben is lehetőséget biztosít azok számára, akik tenni szeretnének környezetük védelméért. Digitális önkéntesként a Trash Out telefonos alkalmazás segítségével bárki hozzájárulhat a környezet védelméhez. Az ingyenes regisztrációt követően, amennyiben találtunk egy szennyezett területet, fényképet készítünk róla, és bejelöljük a magyarul is letölthető TrashOut alkalmazásban. A Let’s do it Romania! csapatának tagjai a 4B platformon keresztül felveszik a kapcsolatot a környezetvédelmi szervezetekkel, az önkormányzatokkal és az érdeklődőkkel, akik feliratkoztak az értesítésekre. Az értesített illetékeseknek harminc nap áll rendelkezésükre, hogy helyzetjelentést küldjenek az érintett terület állapotáról.

Kallós András

Nagyszabású környezetvédelmi rendezvény
A Sándorhomoki PRO AMMOS Egyesület, a sándorhomoki óvoda és iskola, illetve az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület október 1–17. között nagyszabású környezetvédelmi rendezvényt tart Sándorhomok település lakosságának.
A Túr partját tisztították  meg az önkéntesek
Sikeresnek bizonyult a SamCivica szombatra meghirdetett szemétgyűjtési akciója, a takarítással ezúttal a Túr partjának megtisztítását célozták meg.
A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország
A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország - derül ki INSCOP felmérésének hétfőn közzétett adataiból.
Cookie