×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

Orrcseppfüggőség — akár egy hét alatt is kialakulhat

2021.12.31 - 17:20
Megosztás:
Orrcseppfüggőség — akár egy hét alatt is kialakulhat
Orrcseppet, orrspray-t legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3–4 alkalommal használjunk! (Fotó: Shutterstock)
Az orrcsepp- vagy orrspray-függőség akár már egy hét alatt is kialakulhat. A gyógyszertárakban, vény nélkül kapható szereket legfeljebb egy hétig, naponta 3–4 alkalommal szabad alkalmazni.

Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. Az orrcseppfüggőség orvosi felügyelet mellett, szteroidtartalmú szerek használatával megszüntethető, de a legtöbbet akkor tehetünk egészségünk megóvása érdekében, ha rendeltetésszerűen, általában legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3–4 alkalommal használjuk a recept nélkül kapható patikaszereket — hívja fel újabb tájékoztatójában a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Dr. Fent Zoltán, a budapesti Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról tájékoztatott, hogy a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat.

A gyógyszertárakban, vény nélkül kapható szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3–4 alkalommal szabad alkalmazni. A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki. Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan, megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában, recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is.
Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak; helyettük szteroidtartalmú, illetve antihisztamin-tartalmú orrspray-k használata szükséges — emelte ki a fül-orr-gégész.

„Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát: ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását” — teszi hozzá a szakember. Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroidkészítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban — emeli ki a szakember — senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra, és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni. B.K.

 

Országos gyógyszerhiány – Szatmár megye nem érintett
Országszerte gyógyszerhiány van a kórházakban és a gyógyszertárakban – Románia egyes kórházaiban már most gondot okoz bizonyos gyógyszerek hiánya, műtéteket kell elhalasztani és dr. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a dolgok még rosszabbra fordulhatnak.
Fontos a magas vérnyomás kezelése
Kardiológusok, neurológusok, diabetológusok és háziorvosok kongatják meg a vészharangot a magas vérnyomásos esetek elterjedtsége miatt Romániában. A felhívás pedig épp a hipertónia világnapján érkezik, amelyet minden évben május 17-én tartanak.
Penészgombák: komoly bajt okozhatnak
A penészgombák olyan vegyületeket állítanak elő, amelyek egy része hasznos, mint az antibiotikum, azonban számos közülük káros egészségügyi hatással bír, ilyenek például a mikotoxinok. Élelmiszereinkben és otthonainkban egyaránt előfordulhatnak.
Cookie