×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Óriásit motorozott Mani

2021.01.11 - 14:21
Megosztás:
Óriásit motorozott Mani
Az idei Dakar-rali eddigi legjobbját teljesítve a 22. időt motorozta hétfőn a szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team motorosa, Gyenes Emánuel.

Mani gyakorlatilag mindent egy lapra tett fel hétfőn, a Dakar második maratoni napján, hiszen vasárnap, a versenynap végén minimális szervízelési lehetőség volt a szakakai gépparkban. A kerekeket sem lehetett lecserélni, habár Mani KMT-jének mindkét felnije alaposan megsérült azután, hogy egy sziklával „találkozott” a vasárnapi mért szakasz háromszázadik kilométerénél. 
A szatmári motoros mindeddig szokatlanul sokat panaszkodott, vasárnap este pedig ki is mondta: „Most már biztos, hogy a 2021-es Dakar keményebb, mint az első szaúd-arábiai kiírás.” Vasárnap ugyanis reggeli hűvös eső, felázott homok, magas dűnék, majd sziklás terep nehezítette a pilóták dolgát, ehhez képest hétfőn már könnyebb dolguk volt a Neom felé vezető 375 kilométeres mért szakaszon: gyors homokos pályán, alacsony dűnék között vezetett az út, majd kavicsos talaj, nagy sziklákkal rendelkező szakaszok tarkították a versenynapot, a navigációt pedig tovább nehezítették a vádik és kanyonok. Mani viszont 3 óra és 39 perc alatt lemotorozta a speciálist, és csupán fél órával volt gyengébb a szakaszgyőztes chilei Jose Florimo idejéhez viszonyítva. A Malle Moto kategóriában is ő volt a leggyorsabb, viszont az eddigi több mint 1 órából csak 7 percet tudott faragni összetettben az litván Arunas Gelazninkashoz képest – a hétfői nap után ugyanis új éllovasa van a kategóriának, az eddigi első Maurizio Gerini visszacsúszott a második helyre. 
Ezzel a jó idővel a motorosok összetett táblázatában is előre lépett, és már a 30. helyen áll Mani. Ráadásul a mai, Neom körüli hurokszakaszra is előkelő pozícióból indulhat a szatmári „lovas”: huszonkettedikként vág neki kedden a 465 kilométeres speciálisnak. 
A mezőny egyébként visszaért a Vörös-tenger partjára, és szerdán elindul déli irányba, Dzsidda felé. Neom ugyanis Szaúd-Arábia nyugati részén fekszik, és egy négy éve épült város, amely Mohammed bin Salman koronaherceg Vision 2030 jövőképének a része. 500 milliárd dollárt fektetnek a nagyváros építésében, amely a Vörös-tenger feletti hídon keresztül kapcsolódik majd Afrikához. Ebből vélhetően nem fog sokat látni a mezőny a következő két napban, habár – hurokszakasz révén – a 114 km-es bekötőút Neomból indul és ugyanide vezet majd vissza. Csak szerdán indul tovább a mezőny a jövő városából, hoyg pénteken megérkezzenek a célba, Dzsiddába. 

43. DAKAR-RALI, 8. VERSENYNAP, SZAKAKA – NEOM

Motorosok, 375 km mért szakasz
1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Monster Energy Honda Team 2021) 3h8’40”
2. Toby Price (ausztrál, Red Bull KTM Factory Team) +1’5”
3 Ricky Brabec (egyesült államokbeli, Monster Energy Honda Team 2021) +2’50”
(…)
22. Gyenes Emánuel (romániai, Autonet Motorcycle Team) +30’38”

Malle Moto Original by Motul
1. Gyenes Emánuel (romániai, Autonet Motorcycle Team) 3h39’18”
2. Benjamin Melot (francia, Benjamin Melot) +18”
3. Arunas Gelazninkas (litván, Zigmas Dakar Team) +1’49”

Autósok
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Gazoo Racing) 2h56’56”
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyolok, X-Raid Mini JCW Team) +52”
3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (franciák, X-Raid Mini JCW Team) +3’3”

43. DAKAR-RALI, ÖSSZETETT TÁBLÁZATOK

Motorosok
1 Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Monster Energy Honda Team 2021) 32h11”
2. Toby Price (ausztrál, Red Bull KTM Factory Team) +1’6”
3. Sam Sunderland (brit, Red Bull Ktm Factory Team) +5’57”
(…)
30. Gyenes Emánuel (romániai, Autonet Motorcycle Team) +5h37’8”

Malle Moto Original by Motul
1. Arunas Gelazninkas (litván, Zigmas Dakar Team) 36h38’5”
2. Maurizio Gerini (olasz, Solarys Racing) +32”
3. Gyenes Emánuel (romániai, Autonet Motorcycle Team) +59’14”

Autósok
1. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (franciák, X-Raid Mini JCW Team) 29h36’49”
2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Gazoo Racing) +4’50”    
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyolok, X-Raid Mini JCW Team) +38’55”

Pesek Attila

Hazaért már Gyenes Mani
Vasárnap már hazaérkezett Szaúd-Arábiából Gyenes Emánuel, aki zsinórban második éve állhatott a Dakar-rali dobogóján, ugyanis pénteken a Malle Moto Original by Motul kategóriában a második helyen zárt.
Idén is éremmel tér haza Gyenes Mani
A tavalyi aranyérem után idén sérülten, de jobb összetettbeli teljesítménnyel ismét dobogóra állt péntek este Dzsiddában Gyenes Emánuel, a Dakar-rali 43. kiírásának legjobb pilótáival együtt. A szatmári motoros a Malle Moto kategóriában második lett.
Még 452 km a dobogóig
Már biztonsági tempóra rendezkedett be Gyenes Mani, így dobogóra állhat pénteken Dzsiddában a szatmári motoros, akit nyáron lábtöréssel műtöttek, és októberben még mankó segítségével járt.
Cookie