×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Orban: A szakmai oktatás fejlesztése képezi a kormány egyik prioritását az oktatás területén

2020.11.21 - 13:55
Megosztás:
Orban: A szakmai oktatás fejlesztése képezi a kormány egyik prioritását az oktatás területén
Fejleszteni kell Romániában a szakmai és műszaki oktatást annak érdekében, hogy az állami, vagy magánvállalatoknak munkaerőt lehessen biztosítani - fejtette ki pénteken Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnök a Suceava megyei Pojorâta településen tett látogatást, ahol a Román Vasúttársaság (CFR) vasúti helyreállítási munkálatokat végzett.

'Sajnálatos módon az utóbbi 15 évben a szakiskolák és inasiskolák az oktatási rendszer mostohagyermekei voltak. Ezek fejlesztése képezi az egyik prioritásunkat az oktatás terén, és ennek érdekében beruházásokat tervezünk állami büdzséből, vagy európai alapokból, de ugyanakkor támogatnánk a duális rendszert is, ami azt jelenti, hogy a magánvállalatok partneri szerződést kötnek az oktatási intézményekkel, biztosítják ezekben a szakmai oktatáshoz szükséges műszaki eszköztárat és az oktatókat is. Ugyanakkor ösztöndíjakat is biztosítanak a diákoknak, majd munkahelyet is a tanulmányok elvégzése után. Ezt a duális rendszert használja Németország, Ausztria, Svájc is, kiváló eredménnyel' - mutatott rá Orban.

A kormányfő azt javasolta a vasúttársaság képviselőinek, hogy a CFR kössön partneri szerződést a szakiskolákkal, hogy megfelelő szakemberekhez és munkerőhöz jusson a közeljövőben.

AGERPRES

Kézműves és kompetenciákat fejlesztő foglalkozásokat tartanak
A szatmárnémeti Stea Egyesület hátrányos helyzetű fiataloknak segít a fejlődésben; a jövő kompetenciái projekt keretében kézműves és kompetenciákat fejlesztő foglalkozásokat tartanak.
Hogyan tovább az oktatásban?
Egyelőre nem lehet tudni, hogy jövő héten visszatérhetnek-e a diákok az iskolapadokba, vagy továbbra is marad az online oktatás. Találgatások, javaslatok vannak, hivatalos álláspont még nincs.
A belső motiváció most sokkal erősebb kell hogy legyen
Az online oktatás minden területen nehézséget okoz mind a diákok, mind a pedagógusok, mind a szülők számára. Czumbil Bernadett zongoraművészt, egyetemi oktatót arról kérdeztük, hogyan folyik a zene- és a hangszeroktatás egyetemi szinten, milyen módszert alkalmaznak.
Cookie