×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Online választási csalásoktól tart az EB

2024.03.26 - 15:32
Megosztás:
Online választási csalásoktól tart az EB
Kiberbiztopnsági intézkedéseket sürget az Európai Bizottság, nem csak Romániában lesz sok választás az idei évben. (Fotó: freepik.com/rawpixel.com)
Az Európai Bizottság kedden iránymutatásokat tett közzé az online óriásplatformok és keresőmotorok számára a választások integritását esetlegesen befolyásoló rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az EU-ban több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező kijelölt szolgáltatások kötelesek csökkenteni a választási folyamatokkal kapcsolatos kockázatokat, ugyanakkor védeniük kell az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot, írja egy március 26-ai közleményében az Európai Bizottság sajtóosztálya Brüsszelből.

hirek/2024/marcius/online-valasztasi-csalasoktol-tart-az-eb-freepik-3.jpg
Az online platformok felől érkező hamis információktól tartanak a biztonságpolitikai szakemberek. (Fotó: freepik.com)
Előtt, alatt és után

Ezek az iránymutatások a nagyon népszerű online platformok és keresőmotorok által a választási események előtt, alatt és után végrehajtandó kockázatcsökkentő intézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasolnak, például:

Kockázatok

Erősítsék meg belső folyamataikat, többek között azáltal, hogy megfelelő erőforrásokkal rendelkező belső csoportokat hoznak létre, felhasználva a rendelkezésre álló elemzéseket és információkat a helyi kockázatokról, valamint arról, hogy a felhasználók hogyan veszik igénybe szolgáltatásaikat a választások előtt, alatt és után információk keresése és megszerzése céljából, a kockázatcsökkentő intézkedéseik javítása érdekében.

hirek/2024/marcius/online-valasztasi-csalasoktol-tart-az-eb-freepik-com-frimufilms.jpg
freepik.com/frimufilms
Az egyes választási időszakokhoz és helyi körülményekhez igazított, választásokkal kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések végrehajtása:
Az iránymutatásokban foglalt kockázatcsökkentő intézkedések között a nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak elő kell mozdítaniuk a választási folyamatokra vonatkozó hivatalos tájékoztatást, médiaműveltségi kezdeményezéseket kell végrehajtaniuk, és ki kell igazítaniuk ajánlórendszereiket azért, hogy a választási folyamatok integritását veszélyeztető tartalmak kevésbé terjedjenek az online térben. Ezenkívül a politikai reklámok átláthatóságáról és célzásáról szóló új rendeletre készülve a politikai reklámokat egyértelműen ilyenként kell megjelölni.

A generatív mesterséges intelligenciához kapcsolódó egyedi kockázatcsökkentő intézkedések elfogadása:
Azoknak a nagyon nagy online platformoknak és keresőmotoroknak, amelyek szolgáltatásait generatív MI-tartalmak létrehozására és/vagy terjesztésére lehetne használni, értékelniük és csökkenteniük kell a mesterséges intelligenciához kapcsolódó konkrét kockázatokat, például a mesterséges intelligencia által generált tartalmak egyértelmű címkézésével (például deepfake), szerződési feltételeik ennek megfelelő kiigazításával és megfelelő érvényesítésével.

hirek/2024/marcius/online-valasztasi-csalasoktol-tart-az-eb-freepik-com-2.jpg
freepik.com
Információcsere

Működjenek együtt az uniós szintű és a nemzeti hatóságokkal, a független szakértőkkel és a civil társadalmi szervezetekkel a választások előtti, alatti és utáni hatékony információcsere előmozdítása, valamint a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazásának megkönnyítése érdekében, többek között a külföldi információmanipuláció és beavatkozás, a dezinformáció és a kiberbiztonság területén.

A választási időszak során fogadjon el konkrét intézkedéseket – többek között incidensreagálási mechanizmust – annak érdekében, hogy csökkentse az olyan incidensek hatását, amelyek jelentős hatással lehetnek a választási eredményre vagy a részvételi arányra.

Intézkedések

Az intézkedések hatékonyságának értékelése a választásokat követő felülvizsgálatok révén. A nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak közzé kell tenniük a választásokat követő felülvizsgálati dokumentumok betekinthető változatát, lehetőséget biztosítva arra, hogy a nyilvánosság visszajelzést kapjon a bevezetett kockázatcsökkentő intézkedésekről.
Az iránymutatások konkrét intézkedéseket tartalmaznak a közelgő európai választások előtt. Tekintettel egyedi határokon átnyúló és európai dimenziójukra, a nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak biztosítaniuk kell, hogy elegendő erőforrás és kockázatcsökkentő intézkedés álljon rendelkezésre, és azokat a kockázatértékeléssel arányos módon osszák el. Az iránymutatások emellett ösztönzik a Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjával (EDMO) a 2024-es európai választásokkal kapcsolatos szoros együttműködést.

A felkészültség további elemének beillesztése érdekében a Bizottság április végén stressztesztet tervez az érintett érdekelt felekkel, hogy a bevezetett eszközöket és együttműködési mechanizmusokat a leghatékonyabban használják fel.

hirek/2024/marcius/online-valasztasi-csalasoktol-tart-az-eb-freepik-com.jpg
freepik.com
Sok választás

A választások integritásának védelme a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásának egyik fő prioritása.
Tekintettel az EU-ban 2024-ben tartandó választások nagy számára, beleértve a közelgő európai választásokat is, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály összefüggésében gondosan figyelemmel kísérik az online szolgáltatók, köztük a nagyon népszerű online platformok és keresőmotorok által a demokratikus folyamatokra, a civil párbeszédre és a választási folyamatokra gyakorolt negatív hatások megelőzése érdekében hozott intézkedéseket.

Nyomonkövetés

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak az elsőként kijelölt online óriásplatformok és keresőmotorok 2023. augusztus végi hatálybalépése óta a Bizottság választási integritási felkészültségi párbeszédet kezdett több nagyon népszerű online platformmal és keresőmotorral a választások előtt annak érdekében, hogy nyomon kövesse a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak való tényleges megfelelésüket.

Hírszerkesztő