×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban

2021.09.18 - 10:01
Megosztás:
Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban
Családerősítő programokra van szükség, mert erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség (Fotó: RMDSZ)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciájának központi témája — akárcsak a kongresszusé — a családtámogatás volt, valamint az önkormányzatok szerepe ebben, de terítékre került a Saligny-program, a bölcsődeépítések és más, a családok életminőségén javító lehetőségek. A panelbeszélgetésen a Szatmár megyei elöljárók is felszólaltak.

Majd' 200 önkormányzati vezető vett részt csütörtökön délután az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciáján a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, s a tanácskozás központi témája (akárcsak a pénteki kongresszusé) a családtámogatás volt.

Nyitóbeszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök fölvázolta a kormányzás elmúlt nyolc hónapjában elért eredményeket, amelyekkel az önkormányzatokat tudják segíteni. „Kezdeményeztük, hogy a személyi jövedelemadó teljes egészében maradjon az önkormányzatoknál. Az Anghel Saligny fejlesztési keretprogramban 50 milliárd lej áll rendelkezésre víz- és gázhálózat kiépítésére, utak javítására a következő hat évben. Ugyanakkor elfogadtattuk, hogy a kormány idén ősztől átvállalja a bölcsődei ellátás költségeinek a terhét, így a kisközösségekben is működhetnek majd bölcsődék. Ezek a kezdeményezések mind-mind azt szolgálják, hogy megerősödjenek családjaink. Márpedig erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség” — hangsúlyozta.

Az Önkormányzataink a családok szolgálatában panelbeszélgetés résztvevői, Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyék az RMDSZ színeiben megválasztott megyei tanácselnökei és megyeszékhelyi polgármesterei az általuk vezetett intézmények családbarát intézkedéseit ismertették — olyan sikeres, jó gyakorlatként átvehető programokat, kezdeményezéseket mutattak be, amelyek minden egyes közösség, település családjainak hétköznapjait jobbá, élhetőbbé tehetik.

„Nagyon büszke vagyok a Szatmár megyei polgármesterekre, hiszen minden önkormányzat eddig is odafigyelt és fontosnak tartotta a családok támogatását, körülményeik és életminőségük javítását. Ebben a nehéz járványügyi időszakban a Szatmár Megyei Tanács is megemelte 2 008 650 lejre a szociális ellátást biztosító támogatást a nonprofit egyesületek és alapítványok számára, amelyre 17 egyesület és alapítvány pályázott, ennek köszönhetően idén összesen 658 szociálisan hátrányos helyzetben élő személy, 382 gyerek és 276 felnőtt kapott segítséget. Azon túl, hogy a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság — amelynek saját és pályázati forrásokból 2021-ben több mint 40 millió lejt biztosítottunk — több ezer Szatmár megyei emberen segít, időseken és fiatalokon, bántalmazott nőkön, állami gondozásban lévő gyermekeken, akiknek otthont és menedéket biztosítunk, akiknek mi vagyunk az egyetlen családja. Ők is naponta számítanak ránk” — fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök, míg Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere azt fejtette ki, hogy meglátása szerint a családbarát önkormányzat három pilléren áll: „Az első az infrastruktúra, korábban Szatmárnémetiben 220 bölcsődei hely volt, most 370 van, három új bölcsőde épült három év alatt, és újabbak építése is tervben van. De nem kevésbé fontos, hogy ne csak az iskola legyen felújítva, hanem a környéke is — modern sportpályákkal vannak ellátva a tanintézetek, s ezek, valamint játszóterek létrehozásába-kialakításába cégeket is bevontunk” — mondta. Ismertette röviden a Szatmár hazavár projektet, amelynek keretében a város harminc legfajsúlyosabb cégével közösen a környékbeli egyetemi központokban bemutatták a munkaerőpiaci lehetőségeket, próbálták hazacsábítani a fiatalokat. „Ha 10–20–30 fiatalt sikerül Szatmárnémetibe hazahozni, akkor már megérte” — hangsúlyozta, rámutatva a harmadik pillérre, az egész család számára szóló, változatos kulturális és szabadidős programok szervezésére, hiszen „vissza kell adni a közösségi élményt, az együttlét örömét”.

Ezt követően Cseke Attila fejlesztési, Tánczos Barna környezetvédelmi, valamint Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter, illetve Hegedüs Csilla európai alapokért felelős államtitkár ismertette azokat a kormányzati programokat, amelyek helyi közösségek fejlesztései számára nyújtanak támogatást. Egy folyamatosan változó politikai és szabályozási közegben az idejében megszerzett információ, tájékozottság, hálózatban való együttműködés kulcsfontosságú. Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny- és a bölcsődeépítési program, az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv (PNRR), valamint más hazai és európai forrásokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalók, tájékoztatások célja, hogy az önkormányzatok a családi mindennapok legfőbb alakítóiként élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel. A konferencia záróakkordjaként Horváth Anna ügyvezető alelnök bemutatta az RMDSZ Ügyvezető elnökségének Bernády György Önkormányzati Akadémia kezdeményezését. Az októbertől induló képzés- és mentorprogram a szakmaiságon, digitalizáción és innováción alapuló hatékony közszolgálati rendszerek kialakítását szolgálja valamennyi, az RMDSZ által vezetett megyei és helyi közigazgatásban. Az Országos Önkormányzati Konferencia az elkövetkező időszak célkitűzéseit és feladatait összegző Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget. SZFÚ
 

Kelemen: Cioloşnak nem sikerült helyreállítania a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a koalíció újraalakítását
Dacian Cioloş miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ-koalíció újraalakítását - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.
Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor vesz részt a kijelölt miniszterelnökkel folytatandó egyeztetésen
Az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök képviseli a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által kezdeményezett egyeztetésen - jelentette be kedd este az alakulat képviselőházi frakcióvezetője.
Csoma Botond: az RMDSZ számára meglehetősen nehéz lesz támogatni egy Cioloş által vezetett kormányt
Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott hétfő este, hogy az általa képviselt politikai alakulat számára 'meglehetősen nehéz lesz' elfogadni egy Dacian Cioloş vezette kormányt.
Cookie