×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Oltópont nyílt a petei határátkelőnél

2021.05.28 - 20:30
Megosztás:
Oltópont nyílt a petei határátkelőnél
A román–magyra határszakaszon harmadik átkelőként Peténél nyílt oltópont, ahol az egydózisos Johnson & Johnson vakcinával immunizálják a jelentkezőket, mint ahogy ma a nagypiacon, vasárnap az ócskapiacon is ezzel oltják az igénylőket.

Péntek délutántól megkezdte működését a legújabb oltási központ a petei határátkelőnél — a határrendészet épületének két helyiségében kialakított oltópontnál bárki (az országba be– vagy kilépő) megállhat 10 – 22 óra között és kérheti az immunizálást az egydózisú Johnson & Johnson vakcinával. Mint Altfatter Tamás kormánymegbízott lapunknak elmondta, az oltási procedúrát egyszerűsítendő, épp az egydózisosság miatt döntöttek a Johnson & Johnson vakcina mellett, mivel így az illető teljes körű védelmet kap, nyugodtan folytathatja útját s nem kell x idő elteltével egy másik oltási központot meg/felkeresnie, hogy megkapja a második adagot.
A könnyebbség érdekében szintén a Johnson & Johnson vakcinával oltják be az érdeklődőket a hétvégi oltási maratonon, amely két, kissé szokatlan, de mindenképp nagy forgalmú helyszínen zajlik majd Szatmárnémetiben: szombaton 8 – 16 óra között a nagypiacon (1–es számú élelmiszerpiac), vasárnap pedig ugyancsak 8 – 16 óra között az ócskapiacon — az oltáshoz semmi más nem szükséges, csak a személyi igazolványt kell bemutatni. „Ma a beoltott szatmáriak száma meghaladta a 75 000–et, jó ütemben haladunk a célul kitűzött 100 000 felé, ami a megye itthon lévő, itthon élő lakosságának durván 45 – 48%–a. Azzal is tisztában vagyunk: a szatmáriak nem csak Szatmárnémetiben élnek, s a következő időszakban, hétvégéken ilyenfajta oltási maratonokat a vidéki településeken is szervezünk, hogy valóban mindenki számára elérhető legyen a védettség.” – mondta Altfatter.
Megyei szinten egyébként az elmúlt 24 órában 1036–an kapták meg a koronavírus elleni oltást, s ezzel az oltáskampány keretében, a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 75 045 személyt immunizáltak a megyében, helyi reakciós mellékhatások pedig továbbra is csak 14 esetben fordultak elő. A lakossági immunizálásban aktív szerepet játszanak a Kolozsvári Katonai Kórház munkatársai is, oltócsoportjuk eddig a megye tizenkilenc településén 2460 igénylőnek adta be a koronavírus elleni vakcinát, ezekben a napokban pedig visszatérnek a településekre, hogy a Moderna vakcina második, emlékeztető dózisát is beoltsák.
A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében május 28–án Szatmár megyében 12 959 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak hivatalosan nyilván, azaz az előző adatközlés óta egyetlen egy új esetet regisztráltak, az újratesztelt páciensnek közül pedig senkinek nem lett pozitív a teszteredménye.
Szinte teljesen kiürültek a koronavírus–fertőzöttek számára fenntartott kórtermek is, mivel a megbetegedettek közül folyamatosan egyre kevesebben szorulnak kórházi ápolásra: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 6, a szatmárnémeti tüdőkórházban egy sem, a Nagykárolyi Városi Kórházban 3, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 2 koronavírusos pácienst kezelnek — közülük továbbra is csak 2–en igényelnek intenzív terápiás ellátást, valamennyien a Nagykárolyi Városi Kórházban.
A gyógyultak száma 12 546, ami azt jelenti, hogy további hét páciensnek sikerült legyőznie a kórt, az elhunytak száma pedig változatlanul 363, hiszen az elmúlt 24 órában senki nem vesztette életét a koronavírus–fertőzés szövődményeinek következtében.
Házi vagy intézményes karanténban 877–en vannak (sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), míg házi elszigeteltségben (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus–fertőzöttek és családtagjaik) 30–an.
Az elvégzett tesztek száma 99 992, vagyis az előző adatközlés óta 277 mintavételt elemeztek, és ezek mindössze 0,5%–a lett pozitív.
Szatmár megyei határátkelőinél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1977 utazó lépett az ország és a megye területére s közülük 252 személynek kellett karanténba vonulnia.

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie