×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeznek meg

2022.01.29 - 11:55
Megosztás:
Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeznek meg
A Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeznek meg szombaton, miközben az ország a pandémia harmadik évét az oltási igazolás általános bevezetésével kezdi el.

 A Spallanzani orvosai és ápolói az évfordulón sajtónyilvános találkozón felidézik a két évvel ezelőtti történéseket, amikor egy kínai turista házaspárt szállítottak a kórházba a fertőzés tüneteivel. A kínai férj és feleség volt az első azonosított Covid-19 beteg Olaszországban.  
    A kínaiak római szállodájukban vették észre magukon a tüneteket. A Spallanzaniból április második felében távoztak, gyógyultan.
    Ezt követően, 2020. január utolsó napján Róma felfüggesztette a Kínából érkező közvetlen légi járatokat. Hat hónapos egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el, melyet azóta is folyamatosan meghosszabbítanak.
    A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában, ahol a súlyos állapotú 38 éves Mattián, nem találva rosszulléte okát, elvégezték a Covid-19 tesztet. Február 24-től a gócpont Lombardia és Veneto több önkormányzatát zárlat alá helyezték, majd március 8-tól az egész országot, amely május 18-ig teljesen leállt.
    Teljes zárlatot rendeltek el 2020 október végétől is több hónapra, majd 2021 tavaszán is.
    Az utóbbi két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladja a 145 ezret.
    Olaszország az egyetlen, amely emléknapot vezetett be a betegségben meghaltak emlékére, melyet március 18-án tartanak. Azon a napon, amikor Bergamo városából katonai kamionok sora indult el koporsókkal más térségek krematóriumai felé.
    A járvány első évében az olasz hazai össztermék (GDP) esése megközelítette a kilenc százalékot, és 1,2 millió munkahely szűnt meg. Tavalyi adat szerint az olaszok több mint 27 százaléka depressziós tüneteket mutat, a fiatalok között az arány meghaladja a 34 százalékot.
    A római kormány a járvány első hullámaiban a területi zárás eszközével igyekezett fellépni, majd a lakosság minél szélesebb oltásával. A vakcinázási program végrehajtását a fegyveres erők logisztikai parancsnokára Francesco Paolo Figliuolo tábornokra bízták.  
    Jelenleg az ország túl van az omikron variáns okozta negyedik hullám tetőzésén, de az esetszám jelentős csökkenését csak a következő hetekben várják.
    Február elsejétől az élet majdnem minden területén bevezetik az oltási igazolás használatát.
    A koronavírus elleni oltottsági igazolást minden nyilvános helyen be kell mutatniuk a 12 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények, gyógyszertárak és az alapvető szükségcikkeket árusító üzletek.
    Oltási igazolás szükséges többek között a ruha- és könyvesboltokban, a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, a városi tömegközlekedésben és a távolsági járatokon.
    Az oltottsági igazolás legalább három adaggal érvényes az ötven év felettiek számára, akik február 15-től anélkül munkát sem végezhetnek sem az állami, sem a magán ágazatban. Az oltás nélküli ötven év felettiekre bírságot szabnak ki.         Közben kilenc olasz régióban már azonosították az omikron 2 variánst a betegekben.

 

MTI

 

Egyre több az igazolt szatmári koronavírusos beteg
Új erőre kapott koronavírus terjedése Szatmár megyében: két hét alatt közel 600 igazolt esetet vettek nyilvántartásba a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei, ám ez csak a jéghegy csúcsa, sokan ugyanis nem tesztelnek vagy visszautasítják a családorvosi rendelőben a gyorsteszt elvégzését.
Még mindig napirenden a koronavírus!
Világszerte 632 428 873 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 600 114 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adataiból.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.