×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Októberig hozhatók létre a lakóegyesületek

2021.09.11 - 15:00
Megosztás:
Októberig hozhatók létre a lakóegyesületek
Kovács Jenő polgármester figyelmeztetett, hogy azon tömbházak, amelyekben nem alakulnak meg a lakóegyesületek, korszerűsítéskor nem lesznek jogosultak támogatásra / Fotó: SZFÚ archívum
Megismételte a nagykárolyi tömbházlakás-tulajdonosokhoz címzett korábbi felhívását Kovács Jenő polgármester: ismételten azt kéri, hogy hozzák létre a lakóegyesületeket, mert csak jogi személyiségként tudnak pályázni a tömbházak szigetelésére és korszerűsítésére.

A tervezett hőszigetelési munkálatokat az Európai Unió és Románia Kormánya finanszírozza.

„Nem értem, miért van ez az érdektelenség a lakóegyesületek létrehozását illetően. Ismételten arra kérném a nagykárolyiakat, hogy értsék meg ennek az ügynek a fontosságát. Pontos információim vannak azzal kapcsolatban, hogy hamarosan hozzáférhető lesz a finanszírozás a tömbházak szigetelésére, s a beruházás nemcsak a külső szigetelést, hanem a tetőszerkezet, a lépcsőház és a pincék korszerűsítését és felújítását is magában foglalja, a pályázaton való részvétel egyetlen feltétele a lakóegyesületek megléte. Azon tömbházakban élők számára, ahol nem alakulnak meg a lakóegyesületek október végéig, nem lesz elérhető az említett finanszírozás” — jelentette ki Kovács Jenő.

„Nem lesz semmi kifogás. Azonkívül, hogy a törvény is kötelezi a tömbházakban élőket a lakóegyesületek létrehozására, a jogi forma létrehozása előnyökkel is jár. Hamarosan bevezetésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés, azonban ez sem lesz normálisan alkalmazható azokban a tömbházakban, ahol nem működnek az egyesületek. Ott, ahol nem működik majd a szelektív gyűjtés, büntetésekre számíthatnak a lakók, a bírság összege vélhetően évről évre emelkedő tendenciát mutat majd. Közösségben élünk, így meg kell szoknunk a gondolatot, hogy ezen lakóegyesületek létrehozása elkerülhetetlen. Ez mindannyiunk érdekét szolgálja. Más városokban már működnek ezek a lakóegyesületek, szerintem Nagykárolyban sem lenne ez másként. Dacára annak, hogy mennyire igyekeztünk mindezt népszerűsíteni, eddig mindössze 10–12 lakóegyesület alakult meg Nagykárolyban. Szeretném, ha mindenki számára egyértelmű lenne: amennyiben október végéig nem alakulnak meg az egyesületek ott, ahol ez még nem történt meg, nem lesz esély arra, hogy az adott tömbházakban élők számára elérhető legyen az említett kedvezményes hőszigetelési programban való részvétel” — nyomatékosította a polgármester.

„Nem kell minden lakónak beleegyeznie az egyesület létrehozásába: elég a lakástulajdonosok fele plusz egy, a törvény értelmében ugyanis a többieknek is kötelező betartaniuk az egyesület tagjai által hozott határozatokat” — mondta Kovács.

hirek/2021/szeptember/11/lako.jpg
Kovács Jenő polgármester / Fotó: SZFÚ Archívum

SZFÚ

Egy kedves családi program Nagykárolyban
Szombaton tartották meg a Papírsárkányok Napja elnevezésű rendezvényt a Nagykárolyi Termálstrandon.
Gólyahétvégét tartottak a Kalazanciban
Új közösségbe kerülni, ismerkedni, beilleszkedni — minden középiskolát kezdő, IX. osztályba lépő diák szembesül ezekben a napokban, hetekben a fenti kihívásokkal. De mindez könnyebbé válhat egy nyitott, befogadó, segítő környezetben.
Szakaszos útlezárás Nagykárolyban
Szeptember 27-én, hétfőn 6 órától kezdve útlezárásra kell számítaniuk a forgalom résztvevőinek Nagykárolyban, az 1 Decembrie 1918 utca egy részén.
Cookie