×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Oktatási miniszter: jövő héttől 1140 ukrajnai gyerek fog romániai iskolákban tanulni

2022.03.26 - 14:24
Megosztás:
Oktatási miniszter: jövő héttől 1140 ukrajnai gyerek fog romániai iskolákban tanulni
Az országba eddig érkezett közel 34 ezer ukrajnai kiskorú közül 1140 jövő héttől romániai iskolákban tanul — számolt be szombati sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy a Romániában maradó közel 79 ezer ukrajnai menekült több mint 40 százaléka kiskorú. Az összesen 33.691 gyerek közül több mint 24 ezer iskolakorú. Ezekeknek a gyerekeknek egy része a román, a másik része pedig az ukrán tanterv szerint szeretne tanulni - részletezte a tárcavezető.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig 810 ukrajnai gyereket írattak be romániai iskolába, további 330 kérés pedig elbírálás alatt van. E szerint jövő héttől 1140 ukrajnai gyerek fog a román tanterv szerint a hazai iskolákban tanulni.

Cîmpeanu elmondta, hogy egyelőre nincs megoldva azoknak a gyerekeknek a helyzete, akik az ukrán tanterv szerint tanulnának. Számukra termet és elektronikai eszközöket kell majd biztosítaniuk a román iskoláknak ahhoz, hogy részt vehessenek az Ukrajnában jelenleg online zajló oktatásban — magyarázta a miniszter.

AGERPRES

Nagyon fontos a jó szakképzés
Manapság alig találni megfelelő szakembert, bármit is tervez az ember – hallani lépten-nyomon. Talán szakorvoshoz is hamarabb bejutni, mint egy jó autószerelőhöz, kőműveshez vagy ácshoz.
Egy kivétellel jelenléti oktatás
Február elején tetőzött a járvány ötödik hulláma, míg az elmúlt héten jelentősen visszaesett az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, és ez a diákokat érintő statisztikákban is megmutatkozik.
Márciusban várható döntés a tanügyben
Jelenleg mind a tanévszerkezet megváltoztatása, mind a tanév elején és végén történő felmérés felvetés.
Cookie