×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
20 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

„Okosságban” közepes város

2020.06.29 - 11:00
Megosztas :
 • „Okosságban” közepes város
  Szatmárnémeti a huszadik „okos város” az országban; egy számítógépes megoldásokat kínáló cég készített rangsort az alapján, hogy melyik település hány „okos” megoldást kínál a lakosságnak.

  „Smart City keresztmetszet” néven készített ranglistát a Vegacomp cég romániai városokról; annál előkelőbb helyet kapott ezen a listán egy város, minél több közszolgáltatást sikerült digitalizálnia, minél több ügyintézési, tájékozódási lehetőséget kínál fel a lakosságnak, cégeknek, turistáknak elektronikus formában is.

  Hét projekt

  A lista élén Gyulafehérvár áll, ahol 106 „városokosító” megoldást vezettek be, s a lajstromot Brăila zárja, ahol három szolgáltatást digitalizált a városvezetés. A top 10-ben ott van még Kolozsvár, Temesvár, Arad, Iaşi, Brassó, Bukarest 4. kerülete, Nagyvárad, Szeben és Piatra Neamţ. Szatmárnémeti a maga hét gyakorlatba ültetett okos projektjével a huszadik helyén található meg a listának, többek között Marosvásárhelyt, két bukaresti kerületet, Hunyadot, Craiovát és Piteşti-et megelőzve.

  Fontossági sorrend

  Az IT-cég idén negyedik alkalommal készítette el ezt a rangsort; összegzése szerint a haladás iránya jó, és a tempó is érződik, tavaly 45 város jelentkezett, hogy szeretne megmérkőzni valamelyik jó pozícióért, az aspiránsok száma 2020-ban elérte a 87-et. A listát összeállítók azt vették észre, hogy a városok számára a legfőbb prioritás, amikor szóba kerül a digitalizálás, a közhasznú információk elektronikus formában elérhetővé tétele. A lépcső második fokán az egészségügyi szolgáltatások digitalizálása van, a harmadikon a közbiztonság ügye, a negyedik tétel pedig, amire leginkább figyelnek az okosodó városok, az oktatáshoz köthető szolgáltatások távolról is elérhetővé tétele.

  Lesznek lehetőségek

  A városi digitális infrastruktúra berkeiben való kutakodás során kiderült, hogy az IT-cégek közül a Telekom ismerte fel a leghamarabb a „városokosodás”-ban rejlő potenciált, ez a cég a legnagyobb ilyenfajta infrastruktúra-kiépítő és rendszeralkotó az országban. A Vegacomp szakemberei szerint a digitalizálás terén való fejlődés nyitott minden romániai város számára, számtalan finanszírozási lehetőség fog adódni számukra a közeljövőben; vizsgálati szempont lehet 2021-ben nemcsak a városok okosodása, hanem a városvezetőké is annak függvényében, mennyire tudnak sikeresek lenni a digitalizálást segítő forrásokhoz való hozzáférésben.

  Princz Csaba

  Cookie