×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Nyitott kapuk egy zöldebb jövő érdekében

2021.09.28 - 12:34
Megosztás:
Nyitott kapuk egy zöldebb jövő érdekében
A szatmárnémeti Élet Fája egyesület a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben tartotta meg pénteken a ReCoN-nect eseményt (The Green Deal – Research Comunication to Communities) az Európai Kutatók Éjszakája 2021 égisze alatt.

Az esemény helyszíne a Szatmárudvariban lévő, nemrég használatba adott, a Szamos varázsa ökoturisztikai zóna volt. Az eseményen részt vett Dumitru Pop, a község polgármestere, Stere Creţu, az Infomediu Europa környezetvédelmi magazin igazgatója, Dan Mirăuţă, a Bukarest West Management Smart Solutions képviselője, Mariana Săsăran biológia szakos tanfelügyelő, Sulyok Júlia, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum igazgatója és Elek Emese, a védett természeti területek területi szolgálatának tanácsadója.
A pénteki esemény keretében ismertették a Gyűjts, hasznosíts újra, alkoss! program eredményeit, illetve ezúttal leplezték le az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai által, újrahasznosítható anyagokból készített szobrot is. A szobor Andrei Horea Grozának, a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjának az ötlete alapján valósult meg, az alkotók pedig a művészeti líceum diákjai voltak: Balázs Varhol Helga, Erdei Áron, Donka Zsuzsa, Erdődi Petra és Kuki Lengyel Mihály. A diákok munkáját tanáraik, Aurelian Busuioc és Révész Csaba segítették. Egyébként az elektromos és elektronikai hulladékokból készült szobor egy védett halat, a szivárványos öklét ábrázolja, amely a Szamos varázsa ökoturisztikai zóna jelképe lett.
Az esemény további részében az óvodás gyermekek védett állatoknak beöltözve a tó körül vonultak fel, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeztetett területre jellemző növény- és állatfajok védelmének fontosságára. A felvonuláson a Vetési Általános Iskola pomponlányai, a 6-os óvoda, a Voinicelul, illetve a szatmárudvari Floarea de colţ óvoda gyerekei, valamint a Pusztadaróci Általános Iskola és a Szatmárudvari Általános Iskola tanulói vettek részt, akiket a tanítók, illetve szüleik is elkísértek. Ezt követően a Maraton a biológiai sokféleség védelméért megmozdulás keretében a szatmárnémeti idősközpont kedvezményezettjei egy-egy védett állat képével a felsőjükön járták körbe a tavat annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az élőhelyek védelmének fontosságára. A Szatmárudvari Általános Iskola tanulói kerékpáros felvonulást tartottak, míg A Szamos folyó zöldítése program keretében a Caiac SMile és a Stea Egyesület önkéntesei a Szamoson való kajakozás alkalmával hét zsák hulladékot gyűjtöttek össze, amit az akció végén a szamosdobi ökológiai hulladéklerakóba szállítottak. Az ökoturisztikai területen zajló műhelyekben a gyerekek különféle hagyományos mesterségekkel ismerkedhettek meg, és különböző tárgyakat készíthettek újrahasznosítható hulladékból szakemberek segítségével: a Seva Sana képviselője, Ioana Vasvari gyógynövények hidegen sajtolása által teafiltereket készített a gyermekekkel, a mikolai Mosolyház képviseletében Ungvári Erzsébet és Oláh Annamária irányításával textilhulladékból készítettek ún. similabdát az érdeklődőkkel, de a papírkosár-készítést is kipróbálhatták Boka Ildikó segítségével, Istvánfi Gézával vámfalui fazekasmester vezetésével személyre szabott kerámiatárgyakat alkothattak a gyerekek, a 6-os óvoda pedagógusai pedig origamira tanították a kicsiket. Christian Daniela irányításával fahulladékból készíthettek babákat, amelyeket csipkehulladékból varrt ruhákkal öltöztettek fel, illetve a diákok festhettek ki, végezetül pedig Márk Nagy Ágota interaktív játékokkal népszerűsítette a gyermekek körében a környezetvédelmet. A nap végén minden résztvevő a saját kéznyomával ellátott üzenetet hagyhatott a helyszínen kihelyezett földgömbön, ezzel is hangsúlyozva azt a tényt, hogy amennyiben akármilyen kis erőfeszítést teszünk a környezetért, zöldebbé tehetjük a Földet.


Szilágyi Kinga

 

Átadták az első "környezetvédelmi Nobel-díjakat"
Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.
Nagyszabású környezetvédelmi rendezvény
A Sándorhomoki PRO AMMOS Egyesület, a sándorhomoki óvoda és iskola, illetve az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület október 1–17. között nagyszabású környezetvédelmi rendezvényt tart Sándorhomok település lakosságának.
95 ezer lejre bírságolt a környezetvédelmi őrség
Ötvennyolc ellenőrzést végeztek szeptemberben az Országos Környezetvédelmi Őrség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai, a vizsgálódások nagy része be nem ütemezett volt.
Cookie