×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
14 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

Nyitásra készen — itt ülünk és várunk

2020.05.13 - 07:21
Megosztás:
Nyitásra készen — itt ülünk és várunk
Elkezdődött a strandszezon, startra készek a megyebeli fürdőhelyek, de bármiféle hivatalos döntés hiányában pillanatnyilag csak a különféle, „mit és hogyan” forgatókönyveket gyártják — úgy tűnik, mintha a kormány teljesen megfeledkezett volna az ágazatról.

Bár most, a fagyos szentek napjaiban valamivel hűvösebb lett az idő, hamarosan ismét kora nyári hőmérsékletek jönnek, amelyek óhatatlanul strandolásra vagy termálvízben való ejtőzésre csábítják az embert — ám míg a különböző szolgáltatások újraindításával kapcsolatban egyre-másra jelennek meg a hivatalos bejelentések, s az olyan, most még nem újrainduló ágazatok, mint a vendéglátóipar, folyamatosan napirenden szerepelnek, addig a strandokról és (gyógy)fürdőkről egy mukkot sem mondanak a hatóságok, vezető politikusok. Mintha nem is léteznének, vagy mintha nem közeledne rohamléptekkel a nyár — hiszen a strandszezonnyitó május 1-jén már rég túl vagyunk —, hogy a balneáris szolgáltatásokat, fizioterápiás kezeléseket (is) biztosító fürdőket már ne is említsük. Ez a nagy hallgatás és még nagyobb bizonytalanság azt eredményezte, hogy a Nagykárolyi Termálstrand vezetősége úgy döntött: idén nem nyit ki — szerencsére ilyen drasztikus lépésre más megyénkbeli fürdőzőhely (még) nem szánta el magát, inkább (s természetesen nyitásra készen) várnak a központi döntésre.

„Kihasználva a kényszerszünetet a folyamatos karbantartás mellett teljeskörűen felújítjuk az Aquastar fedett részlegét, a belső medencéket borító burkolatot, a körülöttük lévő járólapokat alaposan megtisztítottuk és fertőtlenítettük, de felfrissítettük a Szaunavilágot is, és felújítjuk a két termálmedencét is — közben pedig várjuk a kormány döntését, hogy mikor és milyen feltételek mellett nyithatunk újra. Feltűnő és valahol igencsak zavaró is, hogy más ágazatokkal ellentétben még csak felvetés szintjén sem mondanak egy szót sem arról, hogy például a kinti medencének meg lehet-e nyitni, hány négyzetméternyi napozóterületet, vízbeni távolságot gondolnak egy-egy strandoló számára…” — mondja megkeresésünkre Bereczky Zsolt igazgató, hozzátéve azt is: ebben a helyzetben is érzékelhető egy országos fürdőipari vagy strandpatronátus, szövetség hiánya, amely hatékonyabban tudná megkeresni a kormányt. Mint kifejtette, a szabadtéri létesítmények és a nagy légterű, belső medenceterek nem hordoznak több kockázatot, mint egy városi park, bevásárlóközpont vagy közintézmény, a klóros vízkezelésnek köszönhetően pedig a vírus azonnal elpusztul a fürdővízben, ezért helyesnek tartaná, hogy szigorú rend mellett mielőbb újranyithassanak a strandok, fürdők. „Rengetegen érdeklődnek, nagyon hiányoznak vendégeinknek a szolgáltatásaink, és nagyon várják már a nyitást, mint ahogy mi is. Amint születik egy hivatalos döntés, abban a pillanatban tudunk nyitni — remélem, mielőbb.”

Az emberek hozzáállásával lesz gond

Startra készen állnak, és várják a hatóság döntését a „régi strand”, azaz a Nord Vest Termal Park üzemeltetői is: „A medencék, öltözők, mosdók kisúrolva-fertőtlenítve, a pázsit lenyírva, a homok mind a napozóterületen, mind a gyerkőcök játszórészén átszitálva, felfrissítve, minden tiszta, rendbe tett és nyitásra kész — sorolja az adminisztrátor. — Arra konkrétan nem gondoltunk, hogy ebben a szezonban ne üzemeljünk, viszont megtörténhet, hogy kénytelenek leszünk egy ilyen döntést meghozni, ha például a hatóság csak nagyon későn — teszem azt augusztus 1-től — engedélyezi a strandok működését. De még ilyen esetben is nagyon sok függ az időjárástól, mert ha hosszú, szép és meleg őszt körvonalaznak a meteorológusok, a szezon elnyúlhat szeptember végéig, október közepéig vagy még tovább. Mondjam azt: sajnos rengeteg variáció van és teljes bizonytalanság, hiszen a hivatalos döntés vagy döntések hiányában csak találgatni tudunk — no meg forgatókönyveket készíteni a különböző helyzetekre. Ha olyan rendelkezés születik, hogy egy strandoló számára 5 vagy 8 négyzetmétert kell biztosítani, akkor sincs gond, hiszen a több hektáros területünkön könnyedén megoldható — egy-egy forró nyári hétvégén átlagosan 9–12 ezer vendég látogat el hozzánk, de ekkora létszámnál sem kell kiakasztanunk a 'Telt ház miatt zárva' táblát; ha pedig olyan döntés születik, hogy a strand területéhez viszonyított számú vendéget engedhetünk be, akkor még inkább 'szellősen' lesznek. Meglátásom szerint a medencékben lesz nehéz vagy nehezebb megtartatni a fizikai távolságot, bár az úszó- vagy úszásra alkalmas medencékben sávelválasztókkal és a lubickolók számát figyelő fürdőmesterekkel még megoldható, viszont a különleges, gyógyhatású termálvizes medencében ez már nem kivitelezhető, főleg az emberek hozzáállása miatt… De ismétlem, mindezek a 'mit és hogyanok' egyelőre csak saját spekulációink, hiszen értelemszerűen a legjobb megoldásokat keressük vendégeink számára, még úgy is, hogy nem tudjuk pontosan, milyen hatósági elvárásokhoz kell igazodnunk.”

3000 vendégtől már elestek

Az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő „vizes” üdülőkomplexuma a krasznamihályfalvi termálstrand, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a már meglévő motel és kulcsos házak mellett most EU-s pályázatból agroturisztikai panziót is építenek, hiszen egyre többen szeretnék itt tölteni a nyári szabadságukat vagy hétvégéiket, és messze nem csak Szatmár megyéből. „Felújítottuk a medencéket, építjük a panziót, és nagyon várjuk már a döntést arról, hogy mikor s milyen feltételekkel nyithatunk. Persze nemcsak mi várjuk, hanem a vendégeink is, naponta 40–50-en érdeklődnek, szállást foglalnának — de sajnos semmi érdemlegeset nem tudunk mondani. Nekem nagyon furcsa ez a mély csend a strandágazat körül, és kicsit olyan manipulatív szaga is van, logika viszont nincs benne, s ha szétnézünk a szomszédban vagy akár egész Európában, látjuk, hogy a kültéri, szabadstrandok Magyarországon már megnyitottak, Olaszországban — az egyik leginkább sújtott országban — május közepén, Ausztriában május végén nyitnak — itthon meg még csak szóba sem kerül semmi, nemhogy konkrét dátum” — méltatlankodik jogosan Orosz Gábor adminisztrátor. Mint magyarázza, a fizikai távolságtartást különösebb gond nélkül meg tudják oldani a medencéknél, a napozórészeken és természetesen a szálláshelyeken is, „csak mondanák már meg, mennyi az annyi, vagy mondjanak egy vendéglétszámot, amit egyszerre fogadhatunk, mert mi 50 fős limittel is azonnal nyitunk. Számításaink szerint eddig olyan 3000 vendégtől estünk el — a két húsvét időszaka és május 1-je nálunk mindig telt házas. És persze jön a nyár… már rengeteg foglalásunk van június-júliusra. Remélem, addig csak 'észbe kapnak', és meghoznak valamilyen döntést… A foglalások előlege megmarad nálunk, a kedves vendég elhasználja másik alkalommal, s szinte mindenki benne is van a foglalás átütemezésében, csak épp azt nem tudjuk, mikorra tegyük át. Ez a teljes bizonytalanság a legrosszabb az egészben — ha tőlem függne, én már két hónapja kinyitottam volna.”

Szabó Kinga Mária

Normális üzem után véget ért a standszezon
Katasztrofális tavalyi év után idén végre normális üzemben működhettek a szatmári strandok, a régi strand technikai csődje miatt a megyeszékhelyen egyedül maradt Aquastar jövő héten megint nyit.
Végre itt a nyár, kezdődik a strandszezon
A megyebeli strandok részlegesen vagy teljes kapacitással működnek, és várják vendégeiket az első igazán nyári hétvégén — kivéve a szatmárnémeti „régi” strand, amely egyelőre még nem nyit.
Fürdőzzünk biztonságosan!
Volt már részünk néhány igazán forró nyári napban ebben a szezonban, a lakosok pedig ellepték a népszerű strandokat Szatmár megyében.
Cookie