×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Nyáron napkollektor-szerelés

2022.01.15 - 12:27
Megosztás:
Nyáron napkollektor-szerelés
Fotó: m-sys.ro
Azoknál, akik pozitív elbírálást kaptak projektjükre, nyáron felszerelik a napkollektorokat.

A tavaly december 22-ig leadott dossziék vannak feldolgozás alatt ebben a periódusban a Zöld Ház programot kezelő Környezetvédelmi Alap (AFM) irodáiban, de aki most gondolja úgy, hogy hasznos lenne áramfejlesztésre alkalmas napkollektor munkára fogása a háztartásában, az sem késett le semmiről.

Online, telefon, székhely

A szatmárnémeti M SYS cégcsoport társtulajdonosa, Majorcsák Zsolt elmondta, hogy folyamatosan fogadják most is a kezdő vagy visszatérő érdekelteket, az induláshoz szükséges minimális információkat az m-sys.ro/programe-finantare oldalon lehet a céggel megosztani. Aki részletekre kíváncsi, mielőtt a dologba belevágna, a 0749.056.305-ös telefonszámon érdeklődhet munkanapokon reggel nyolc és délután négy között. Személyes kapcsolatfelvételre is lehetőség van ugyanezen órarend szerint a cég Szatmárnémeti, Gheorghe Bariţiu utca 86. szám alatti székhelyén.
A következő fázis előkészítése is megtörtént, az új, előtájékoztatást igénylő szabálynak megfelelően január negyedikéig le is jelentették az M SYS illetékesei, hogy hány ügyfélnek van rendben a dokumentációja és kérvénye a támogatásra. Újdonság az is, mutatott rá Majorcsák, hogy folyamatban van a mennyiségi elszámolás törvénybe iktatása a zöld energiát termelő egységeknek.

A kérvényezéstől a szerelésig

Rendszerezi a kérvényezési folyamatot az AFM, hogy ne legyenek problémák a szerverrel az egyszerre beérkező rengeteg adat miatt, így idén már több nap áll a cégek rendelkezésére a kérvények leadására. Az idei első periódus január 17. és február 7. között lesz országos szinten, az M SYS cégcsoporthoz leadott, dokumentációval megtámogatott kérvények február elsején és másodikán lesznek az AFM szerveire feltöltve. Ezt — ha nem lesz késés — három hónapos elbírálási időszak követi, amely idő alatt a hiánypótlás is megtörténhet, ha szükség van erre. Aztán a két fél, azaz a kedvezményezett és az AFM — az M SYS közreműködésével — aláírja a finanszírozási szerződést, és elkezdődik a technikai kivitelezés engedélyeztetési folyamata az Electrica Furnizaréval, készül a technikai felmérés a szerelési címen és a tavaly év végén startolt sikeres pályázatok benyújtói július/augusztus folyamán számíthatnak rá, hogy megjelenik az M SYS autója a ház előtt, és becsengetnek a cég szakemberei, hogy jöttek szerelni.
Nagyjából ugyanerre az ütemtervre számíthatnak azok is, akiknek — ha más cég közreműködésével is — sikerült ugyanazt az év végi leadási határidőt tartaniuk.

Princz Csaba

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie