×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nyári munka diákoknak: keresni kell

2020.06.28 - 08:49
Megosztas :
 • Nyári munka diákoknak: keresni kell
  A koronavírus-járvány és az emiatt bevezetett megszorítások a nyári diákmunkaszezonra is rá fogják nyomni a bélyegüket. Szatmár megye eddig sem remekelt ezen a téren, most még kevésbé fog. Nincs adatbázis a diákmunkát kínálókról és a keresőkről sem.

  Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a korábbi években a strandok és a vendéglátóipari egységek voltak a legnépszerűbb diákmunka-célpontok, de mindkét ágazatot súlyosan érintették a szükségállapot tiltásai, és ez éreztetni fogja a hatását a diákmunka időszakában is. A két szatmárnémeti strand nem zárkózik el ugyan teljesen a diákfoglalkoztatás elől, azonban mindkét helyen kevesebb fiatalra lesz szükség, mint például a tavalyi szezonban volt. A strandokon főleg mint kisegítő személyzet látják hasznát az iskoláskorúaknak, a szakács, a pincér vagy a pénztáros mellett tudnak szezonmunkát végezni, de vannak talpraesettebbek is, akikre egyénileg is lehet feladatokat bízni. Ha mindkét szülő beleegyezik, már 15 évtől vállalhatnak munkát a fiatalok, mégis inkább 16 éves kortól jellemző, hogy beállnak dolgozni némi zsebpénzért.

  Terepmunka kell

  Sok segítségük nincs a nyári munkát kereső diákoknak, mert ilyen adatbázisuk a diákmunkát kínálókról és a diákmunkát keresőkről állami ügynökségnek és fejvadász magáncégeknek sincs, így nyakába kell vennie a várost annak, aki munkát keres. Nem segít az internet sem, apróhirdetési oldalon és a legnagyobb román munkaközvetítő oldalon sincs fent egyetlen szatmári diákállás sem, de jóformán az egész országban sincsenek ilyenek meghirdetve. Akik elérhetőségeikkel együtt megírt rövid önismertetővel személyesen keresnének munkát valamelyik szatmári településen, azok strandokon, vendéglátóipari egységeknél, éttermeknél, nyári teraszt üzemeltetőknél, szállodáknál, fagyizóknál, szórólapozó, reklámújság-kézbesítő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató cégeknél próbálkozhatnak a legnagyobb eséllyel.

  A szabályok

  A nyári ifimunkára érvényes, hogy a munkanélküli-segélyt szabályozó szociális mutató alapján havi 250 lejes állami támogatás jár a diákmunkaerőt alkalmazó cégeknek, ezt jó tudni a béralkunál. Szabály az is, hogy tanulót csak az iskolai szünet idején lehet dolgoztatni. A támogatás megszerzése érdekében a diákmunkás alkalmazását követő legtöbb harminc naptári napon belül egy egyezséget kell aláírnia a cégnek a munkaüggyel, ekkor kérheti a bértámogatást is. A kérvényben szerepelnie kell a tizenöt évnél nem fiatalabb tanuló nevének, mellékelni kell egy iskolai igazolást, egy személyiigazolvány- és egy a munkaszerződés-másolatot. Szükség lesz egy munkaadói nyilatkozatra is, mely szerint a tanuló nem azelőtt állt munkába, hogy a vakáció elkezdődött volna, és hogy az illető naptári évben a munkáltató még nem részesült — az illető diák után — állami támogatásban.

  Diákmunkával kapcsolatos bővebb felvilágosítást Szatmárnémetiben a Ion Ghica utca 36. szám alatt található AJOFM-székhelyen, a nagykárolyi, turci, erdődi, avasfelsőfalui vagy tasnádi AJOFM-kirendeltségeken, a 0261.770.237-es telefonszámon vagy a sm_lmv@sm.anofm.ro e-mail-címen kaphatnak az érdekeltek.

  Princz Csaba

  Cookie