×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Nyárbúcsúztató szép nap Kaplonyban

2021.08.30 - 07:46
Megosztás:
Nyárbúcsúztató szép nap Kaplonyban
Szombaton Kaplony Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa több civil és egyházi szervezet és baráti társaság segítségével, a labdarúgópálya környékén bonyolította le egész napos nyárbúcsúztató rendezvényét. A főzőversenyre tizennégy csapat nevezett be.

A rendezvényre nem hívtak sztárfellépőket, a szervezőknek az volt a céljuk, hogy a helyieké legyen a főszerep, a helyi tehetségek mutatkozhassanak be, és közösen szórakozzanak. A rendezvény célja: kikapcsolódási lehetőség nyújtása a család valamennyi tagjának, és természetesen gasztronómiai seregszemle is.
Már kora reggel kezdetüket vették az előkészületek a főzőversenyre. Tizennégy csapat nevezett be, de versenyen kívül főzött a polgármesteri hivatal csapata, strudlit sütöttek a kaplonyi asszonyok, és malacot sütött a Német Demokrata Fórum helyi szervezete. A főzésre kijelölt helyen felállították a sátrakat, a bográcsokat, és elkezdődött a főzés. A polgármesteri hivatal minden csapat számára biztosított hét kiló disznóhúst, zöldségeket, tüzelőanyagokat stb., de voltak csapatok, amelyek maguk hozták az alapanyagokat: őzhúst, halat, juhot, borjút stb.

hirek/2021/augusztus/30/kaplony1.jpg


A zsűrit (Fleisz István — Zuza bácsi —, Elek György és Belényi Tibor) meglepte, hogy mennyire fel voltak készülve a csapatok: Tömör Gyönyör, Fúvószenekar, Malteresek, 0 Trend Caffe, RMDSZ, BSH Kft., Kóka Kókusz, Titkár, AS Kaplony, Egyháztanács, Fortuna, Német Demokrata Fórum, Tűzoltók és Patkoló Kft. Mivel egyetlen fődíjat osztottak ki, hosszas egyeztetés és újrakóstolás után született meg a döntés. A győztes csapat a Tömör Gyönyör lett, ezt a zsűri azzal magyarázta, hogy nem a megszokott bográcsost készítette el, hanem egyéni recept alapján készült az étel. A díjátadón Elek György néhány észrevételre hívta fel a figyelmet. Néhányan elkövették azt a hibát, hogy a fűszereket túl korán tették bele az ételbe, azok ráégtek a bogrács oldalára, és amikor belekeveredtek az ételbe, érezhető volt a keserű hatás. Arra is volt példa, hogy olyan fűszereket használtak, amelyek nem illettek adott ételbe, vagy egyes fűszerek intenzíven voltak érezhetők. Többen használtak adalékanyagokat, amelyeket természetes anyagokkal is lehet pótolni nyári időszakban. Volt egy-két eset, amikor nem volt egyensúlyban a hús és a zöldségek aránya. Készült néhány pörkölt is, ezek között akadt olyan, ami túl paprikás lett, mert már az elején sok vizet tettek rá, és nem sült, hanem főtt. Ezek a hibák kevésbé voltak jellemzők, az ételek hamar elfogytak, s közben a pálinka és a sör is megtette a hatását.

Gyerekek-szülők közös foglalkozása

hirek/2021/augusztus/30/kaplony6.jpg

 

A Szivárvány Egyesület Bérces Nóra pszichológus irányításával fél éve működik aktívan, a fő tevékenységi köre a megelőzés és a tehetséggondozás. Már óvodás kortól elkezdik az egészségre való nevelést, az alkohol- és a drogprevenciót, a mozgásra nevelést, az egészségtudatosság kialakításán ügyködnek stb. Igyekeznek kiszűrni, hogy kik a tehetséges gyerekek, s megpróbálják akár pályázati erőforrásból támogatni őket, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból azon a területen, ahol tehetség látszik bennük. Ugyanakkor azzal is foglalkoznak, hogy a problémás gyerekek esetén megtalálják, hogy az illető gyerek miben kiemelkedő. Ezeket a gyerekeket igyekeznek a hiányosságaikban kompenzálni. A gyerekeknek sikerélményeket próbálnak teremteni, hogy azáltal fejlődjenek. Békés Nórának pszichológusként az a célja, hogy ne csak egyénileg dolgozzon emberekkel, hanem legyen egy olyan terület, ahol több gyereket lehet egyszerre megmozgatni, és nagyon fontosnak tartja a megelőzést, hogy a gyerek ne kerüljön hozzá egyéni foglalkozásra. A pszichológusoknak nincs idejük mindenkit egyénileg fogadni, mert sajnos egyre több a problémás gyerek. Ezeknek a problémáknak a nagy része megelőzhető lenne, ha a foglalkozások óvodás korban elkezdődnének, hogy tizennégy évesen ne kerüljön pszichológushoz a gyerek viselkedési zavarral, hanem zökkenőmentesen vigye végig a kamaszkort.
Az egyesület együttműködik a kaplonyi óvodával és iskolával, s ősztől elkezdik a prevenciós beavatkozást. Ezenkívül nyitott minden program, amelyekre várják a gyerekeket.

hirek/2021/augusztus/30/kaplony5.jpg

 

Vannak kézműves foglalkozások, szociáliskészség- és beszédfejlesztés stb. Ha lesznek anyagi erőforrások ahhoz, hogy szervezzenek nagyobb rendezvényeket szakemberek bevonásával, akkor eredményesebb lesz a munka. Azok a gyerekek, akik megismerkednek a foglalkozásokkal, szívesen visszajárnak azokra. Azok a gyerekek, akik rendszeresen részt vesznek a szociáliskészség-fejlesztéseken, sokkal kommunikatívabbak, kevesebb időt töltenek a televízió előtt és az online térben. Minden foglalkozás akkor eredményes, ha a szülők is együttműködnek, és ők maguk is betartják a gyerek számára ajánlottakat. Az egyesület által szervezett foglalkozások eredménytelenek, ha a szülő nem partner, nem működik együtt. Tartottak már előadásokat külön a szülőknek is, és ezekre szívesen visszajárnak majd a szülők a továbbiakban is.
A szombati rendezvényen az volt a cél, hogy a családokat vagy a családokon belül a tagokat közelebb hozzák egymáshoz. Szórakoztató vetélkedőket, játékokat szerveztek. Együtt festegethetett szülő és gyerek, voltak humoros családi vetélkedők, sakkbajnokságok, minifoci-bajnokságok, apa-lánya, anya-fia táncverseny, első alkalommal készítettek az önkéntesekkel különleges kézműves termékeket, amiket ha valaki megvásárol, felajánlhatja az árat a gyerekfestőknek és a kézműveseknek.

 

Érkezik a költségvetés-kiegészítés
A kormány múlt heti költségvetés-kiigazítása nyomán Szatmár megyébe több mint 40 millió lej támogatás érkezik. Az alábbiakban arról kérdeztük a polgármesterek, mire fordítják a kapott összeget.
Kaplonyi séta a Károlyiak nyomdokaiban
A Nagykárolyi-síkság egyik jellegzetes épülete egy ikertornyos római katolikus templom, amely tiszta időben messziről üdvözli a látogatót, és mutatja az odavezető irányt Szatmár megye egyik rejtett ékkövébe, Kaplony községbe. A Páduai Szent Antal ferences templomhoz érkeztünk.
Biztonságos vasúti átkelők Nagykároly és Kaplony között
Hogy milyen szinten uralkodik a bürokrácia Romániában, annak ékes bizonyítéka lehet a Nagykároly és Kaplony közötti vasúti átkelő korszerűsítésének, biztonságossá tételének az esete.
Cookie