×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

“Nullával osztom önmagam és én leszek a végtelen”

2023.05.19 - 20:19
Megosztás:
“Nullával osztom önmagam és én leszek a végtelen”
(Fotók: a szerző felvételei)
Örök lázadó szellemiségéhez, a groteszk és abszurdoid látásmóddal való merész kísérletezéseihez illően, az elmúlás helyett az élet, a fiatalok és a jövő állt Páskándi Géza születésének 90., halálának 28. évfordulóján tartott megemlékezés középpontjában Szatmárhegyen.

Ragyogó napsütés fogadta a májusi természet minden lüktető pompáját és színvilágát felvonultató Szatmárhegyen a Páskándi-megemlékezés résztvevőit, akik azért gyűltek össze Páskándi Géza Kossuth-díjas költő, író egykori szülőházának udvarán, illetve mellszobránál, hogy méltóképpen emlékezhessenek születésének 90., halálának 28.évfordulójára —  felidézve életét és életművét, amely ma is eleven örökség, élő üzenet és éltető szellemi forrás, s az marad a jövőben is.

hirek/2023/majus/paskandi/2.jpg


A rendezvény azon a domboldalra kapaszkodó telken kezdődött, amelyen egykor a költő szülőháza állt - itt elsőként Huszti Gyula, a Szatmárhegyi RMDSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Duca Ioana történelem tanárnő elevenítette fel a sokoldalú, több mint 300 képverset alkotó művész életét, akinek „emléke nem csak a szatmárhegyi, nem csak a magyar közösség értékrendjében, de az egész kulturális életben élni fog.”  A Szatmárhegyi Általános Iskola tanulóinak zenés összeállítása pedig megidézte azt a Páskándit, akinek bájos gyermekversei óhatatlanul Szatmárhegyre repítik az olvasót – szavalatot hallgatót. 

hirek/2023/majus/paskandi/8.jpg

Az ház falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzását követően a település központjában álló Páskándi-szobornál folytatódott az ünnepség, elsőként Szűcs Szabolcs szatmárhegyi polgármester mondott köszöntőbeszédet, amelyben emlékeztetett:  Páskándi egész életét meghatározták gyökerei, a szatmárhegyi táj, és  soha nem szűnt meg haza-gondolni. 


„Én egy nagy köszönetet szeretnék mindenek mondani — talán soha nem volt még ilyen szép idő a Páskándi főhajtáson. Köszönöm a helyi közösségnek, hogy magukénak érzik a rendezvényt, hogy 40 gyermeket mozgósítottak s megörvendeztetnek bennünket a szavalataikkal. Olyan időket élünk, amikor, ha Páskándi élne, akár gyermekversekben, akár novellában, akár regényben, de irodalmi Nobel-díjas alkotást tudna írni.” – fogalmazott ünnepi gondolataiban Pataki Csaba Pataki Csaba megyei RMDSZ- és megyei tanácselnök. Hangsúlyozva azt is: bár minden változik, egyvalami örök: magyar értékeinket tisztelnünk kell, és Páskándi olyat alkotott, amire méltán lehet büszke minden szatmárhegyi és minden Szatmár megyei ember. „Nullával osztom önmagam és én leszek a végtelen' — sokszor elemzik irodalmárok, filozófusok ezt a mondatát.  Az én felfogásomban azt jelenti, hogy nincs előttünk akadály!” – summázta Pataki, jó időt kívánva, és szépen sütő napot az áztató májusi eső után, nem olyan változékonyságot, mint amilyen az elmúlt években volt.

hirek/2023/majus/paskandi/4.jpg

Marián Éva könyvtáros nem csak Páskándi változatos, viharos életpályáját  összegezte, amely 28 évvel ezelőtt, 1995. május 19-én ért véget, de felelevenítette az emléktáblák és a szobor állítását is, s mint mondta: „egy megvalósítandó feladatunk még van: hogy a könyvtár is Páskándi nevét viselje.” A könyvtár, amely nem csak az egyik legnagyobb Páskándi-gyűjteménynek ad otthont, de hamarosan emlékszobát is kialakítanak benne. „A Páskándi-kultusz megteremtése Szatmárhegyen nagyban köszönhető Muzsnay Árpi bácsinak, akinek gondja volt rá, hogy a láng soha ki ne aludjon — de ehhez kellett a helyi közösség, a szatmárhegyiek mellállása is. ” – mondta, majd a Hogy a fogalom ki ne vesszen című verset olvasta fel.
A beszédeket követően ismét a népes gyermekseregé volt a főszerep, akiknek előadásában számtalan, vidám, mókás és mosolyt fakasztó Páskándi-gyermekvers hangzott el — s akik nem mellékesen nagyon szép eredményeket értek el a pár órával korábban zajlott megyei Páskándi-szavalóversenyen. 
A kegyelet koszorúinak virágainak elhelyezését után Brendli István nyugalmazott tanító idézte fel 60 év távlatából Páskándival való szatmárhegyi találkozását.

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!