×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Novák Katalin a KCSSZ rendezvénysátrában járt

2023.09.17 - 11:03
Megosztás:
Novák Katalin a KCSSZ rendezvénysátrában járt
Erdély, Felvidék, Vajdaság néphagyományai adtak találkát egymásnak a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége égisze alatt Budapesten — Novák Katalin gyönyörködött a Rekettye néptáncbemutatójában, családjával kipróbálta az agyagozás művészetét, emellett megtekintette a kiállított kézzel készített felvidéki népviseletes babákat.

Kissé borúsan induló napon került megrendezésre az V. Budapesti Demográfiai Csúcs Családi napja a Városligetben, szeptember 16-án, szombaton, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök nyitott meg a gyereknek szóló motoros versennyel. A megnyitót követően Novák Katalin útját a Vajdahunyad vára udvarán folytatta, ahová belépve egy valódi, fergeteges kavalkádba kerültek a látogatók. Koncertek, bábelőadások kézművesművesfoglalkozás, gyerekjátékok — mind különleges élményeket biztosítottak kicsik és nagyok számára.

hirek/2023/szeptember/kcssz/1.jpg

A számos kitelepült rendezvénysátorban családszervezetek és kulturális intézmények várták programokkal a családokat.
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, mintegy 95 szervezetet tömörítő ernyőszervezetként működik öt országban, a magyar családok szülőföldön való megmaradásában vállalva óriási szerepet. Ezt a sokszínűséget jelenítették meg rendezvénysátrukban is, ahol Dán él Sándor erdélyi agyagosmesterrel próbáhatták ki a gyerekek mesterséget. A Felvidék népi hagyományait a búcsi Népviseletes Babamúzeum babacsaládjain bemutatott gyönyörű viseleteken tekinthették meg az érdeklődők.

hirek/2023/szeptember/kcssz/3.jpg

Mindeközben a Nagykárolyból érkezett Rekettye Néptáncegyüttes előadása varázsolta el közönséget, akik Erdélyben és Magyarországon is méltán szereztek elismerést. Előadásuk sokak számára meghozta a kedvet, hogy bekapcsolódjanak a táncba, amit a KCSSZ Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett fiatal önkénteseivel kialakított táncházban meg is tehettek. A jó hangulat ragadós volt és s meglepő volt látni, hogy a legkisebb gyermekeket is mennyire magával ragadta a népzene csodálatos világa.

hirek/2023/szeptember/kcssz/2.jpg

Ám a KCSSZ célul tűzte ki, hogy a határon túli régiókból minél többet meg szeretne mutatni, ezért további népi kézműves foglalkoztatók a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság képviseletében a nemezelés technikájával ismertették meg a gyerekeket. A népi kézműves örökségünk további lehetőségeit a mézeskalácsfestést, viaszgyertyakészítést, gyékényfonást pedig az Iharos Népművészeti Egyesület tagjaival próbálhatták ki a gyerekek.S a nap még mindig nem ért véget, hiszen a Felvidékről érkezett Bándy Katalin előadásában az interaktív módon, a helyszínen lévő gyerekek bevonásával az Az aranyszőrű bárány meséjét is meghallgathatták a családok.
A KCSSZ fiatal, lelkes önkéntesei már a kora délelőtti óráktól arcfestéssel és modern technikájú kézműves foglalkozással várták a kisebbeket, akik később boldogan távoztak az elkészített karkötőikkel, rajzaikkal. Emellett pedig egy kisebb csapat fotókat és videófelvételeket készített, amelyből a nap folyamán összeállítottak a családi napot az ő szemszögükből bemutató kisfilmet.

hirek/2023/szeptember/kcssz/6.jpg

„Nagy megtiszteltetésben részesültünk, hiszen Novák Katalin köztársasági elnök is ellátogatott szervezetünk pavilonjába. Gyönyörködött a néptáncbemutatóban, családjával kipróbálta az agyagozás művészetét, emellett megtekintette a kiállított kézzel készített felvidéki népviseletes babákat. Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívást kaptunk a Családi napra, és még nagyobb öröm az, hogy programjainkkal elnyertük a családok tetszését.” – foglalta össze az élményeit Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke.
A fiatal önkéntesek által a rendezvényen készített kisfilmek a KCSSZ közösségi oldalán, alábbi elérhetőségeken tekinthetők meg: 
https://www.facebook.com/csaladszervezetek/videos/298628172904645
https://www.facebook.com/csaladszervezetek/videos/190920847353567

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!