×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmár megye

Nőttek az iskolai ösztöndíjak

2023.09.18 - 16:14
Megosztás:
Nőttek az iskolai ösztöndíjak
A 2023-2024-es tanévtől hat különböző ösztöndíjban részesülhetnek a diákok: kétfajta kiválósági ösztöndíjban, érdemösztöndíjban, szociális ösztöndíjban, kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíjbban, valamint műszaki ösztöndíjban. Mutatjuk, melyik milyen összeget jelent, illetve kik kaphatják meg.

A tanügyminisztérium átalakította a közoktatásban résztvevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert, ennek értelmében a 2023-2024-es tanévtől hat különböző ösztöndíjban részesülhetnek a diákok:

* kiválósági ösztöndíj I. 750 és 3000 lej között változhat
* kiválósági ösztöndíj II. 700 lej
* érdemösztöndíj 450 lej
* szociális ösztöndíj 300 lej
* kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj 700 lej
* műszaki ösztöndíj 300 lej

„A tanügyminisztérium számottevő pénzösszeggel támogatja a legjobb eredményeket elért, a szakiskolában tanuló, illetve a hátrányos helyzetben lévő diákokat. Arra biztatok mindenkit, hogy igyekezzenek élni a lehetőségekkel. Az RMDSZ célja, hogy a lehető legtöbb romániai magyar diák részesülhessen ezekben a juttatásokban” ‒ fogalmaz Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

„Jó döntés volt az, hogy az ösztöndíjak átkerültek az oktatási minisztérium finanszírozásába, ahogyan azt az RMDSZ is javasolta, hiszen nagy volt az eltérés a települések között, ez pedig a diákokkal szemben nem volt méltányos” ‒ hangsúlyozta Szabó Ödön képviselő, aki kiemelte, mindenki számára elérhető kell legyen az oktatás, azonban ez kötelezettséggel is jár, azaz a gyereknek valóban iskolába kell járnia azért, hogy az ösztöndíjhoz hozzájusson.

Kiválósági ösztöndíj I.
havi 750 és 3.000 lej közötti juttatást jelent
olyan diákok részesülhetnek benne, akik a nemzetközi tanulmányi versenyeken, illetve a tanügyminisztérium által elismert nemzetközi sportvetélkedőkön I., II. vagy III. helyezést értek el.

Kiválósági ösztöndíj II.
havi 700 lejes juttatást jelent
a tanügyminisztérium által szervezett tantárgyversenyek I., II. illetve III. helyezettjei számára érhető el

Érdemösztöndíj
havi 450 lejes juttatást jelent
osztályonként a tanulók legkevesebb 30%-a részesülhet érdemösztöndíjban, az éves tanulmányi átlag csökkenő sorrendjében; a felvételi átlageredmény alapján a IX. oszályos diákok esetében; vagy a tanév első két tanulmányi moduljában elért eredmények alapján az V. osztályos tanulók esetében. Minden olyan diák magkapja az ösztöndíjat, aki 9.50 vagy annál magasabb éves tanulmányi átlagot ér el, akkor is, ha ezek száma meghaladja az osztály tanulóinak 30%-át.
Érdemösztöndíjra jogosultak továbbá a nemzetközi tantárgyversenyekre készülő diákok szűkített csapatának tagjai; a megyei tantárgyversenyeken I., II. vagy helyezést elért tanulók; az iskolai tantárgyversenyek I. helyezettjei; az olimpiai sportágakban aranyérmet szerzett diák.

Szociális ösztöndíj
havi 300 lejes juttatást jelent
szociális ösztöndíjban részesülhetnek azon diákok, akiknek családjában az elmúlt 12 hónapban az egy főre eső jövedelem nem éri el az országos minimálbér 50%-át; árva, illetve félárva gyerekek; egyszülős családok gyerekei; fogyatékkal élők.

Kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj
havi 700 lejes juttatást jelent
olyan édesanyák jogosultak rá, akik nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat középiskolai vagy gimnáziumi szinten

Műszaki ösztöndíj
havi 300 lejes juttatást jelent
olyan diákok számára, akik szakiskolákban folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíjban nem részesülhetnek azok a diákok, akik évet ismételnek, illetve a megengedettnél több igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze.

Arra kérik a szülőket, hogy amennyiben gyermekeik bármelyik tipusú ösztöndíjra jogosultak, érdeklődjenek az osztályfőnököknél, illetve az iskolák titkárságain. 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!