×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
17 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Nőtt az onkológiai páciensek száma

2020.05.25 - 14:10
Megosztás:
Nőtt az onkológiai páciensek száma
A szükségállapot véget értével nőtt a páciensek száma a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályán. Az osztályvezető főorvos szerint várható volt, hogy nő a beutalások száma.

A szükségállapot ideje alatt nem álltak le teljes mértékben a beutalások a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályán, a koronavírus-járvány miatt hozott szigorítások betartásával, komoly szűrést követően továbbra is megkapták a szükséges kezelést és kemoterápiát az onkológiai betegek. Hátrányosabb helyzetben a palliatív kezelést igénylő páciensek voltak — nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak adott interjúban dr. Stelian Pop osztályvezető főorvos.

„Beutalások folyamatosan történtek, viszont a számuk valóban csökkent, mivel be kellett tartanunk a COVID-19 betegség miatti kötelező előírásokat. Olyan kórtermeket is kialakítottunk, ahol el tudtuk különíteni a koronavírusfertőzés-gyanús pácienseket, hogy ne kerüljenek kapcsolatba más betegekkel. Igyekeztünk és igyekszünk betartani a protokollokat, az egynapos beutalások esetében is, ezek a lépések azonban valamennyire lassítják is a mindennapi munkánk tempóját. Úgy gondolom, inkább lassabban dolgozzunk, de biztonságosan, mint hogy a páciensek és az egészségügyi személyzet egészségét, életét veszélyeztessük” — mondta dr. Pop Stelian. Azt is hozzátette, hogy a kezelések, a kemoterápiás kúrák időpontját, menetrendjét — van eset, hogy háromhetente, van, hogy havonta kell alkalmazni — igyekeztek szigorúan betartani, nem késlekedni, a palliatív támogatás esetében azonban inkább csak a járóbeteg-ellátás keretében felírt kezelésekkel próbáltak segíteni. Utóbbiak esetében azonban komoly szűrésen kellett átesni ahhoz, hogy megtörténhessen a beutalás.

Május 15. után azonban ismét nőtt a betegek száma, ami a főorvos szerint várható volt. Márciustól közel két hónapon keresztül ugyanis sok beteg önkéntes karanténban volt, nem vettek részt alapos kivizsgálásokon, hanem csak a kezeléshez szükséges receptekért keresték fel az onkológia orvosait.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztálya 55 ágyas, ebből jelenleg 45 ágy foglalt. A szatmári onkológusok regisztereiben jelenleg majdnem 11 ezer páciens szerepel.

A közegészségügyi intézet legutóbb közzétett adatai szerint Szatmár megyében 2019 januárja–szeptembere között 737 új daganatos beteget regisztráltak, így a rosszindulatú daganatos betegek száma elérte a 10 923-at. Szatmárban az országos átlagnál rosszabb volt a rákbetegségek előfordulási mutatója: százból 3,3 személy küzdött a kórral.

Bumbuluţ Krisztina

Sugárterápiás klinika épül Szatmárnémetiben
Onkológiai központ épül Szatmárnémetiben: az Amethyst sugárterápiás klinikák hálózata Bukarest, Kolozsvár, Temesvár és Gyulafehérvár után most szatmári klinikával bővül.
Szinte megkétszereződött az aktív fertőzöttek száma Szatmárban
Még ha nem is veszünk tudomást róla, vagy nem akarunk törődni vele, a koronavírus azért visszatért Szatmárba — s ha még érvényben lennének a korábbi, fertőzöttségi indexes színbesorolások, akkor bizony Szatmárnémeti is messzire piroslana a maga 4,46 ezrelékes fertőzöttségi szintjével, akárcsak Krasznabéltek (4,18), Vetés (4) és Szatmárhegy (3,56), míg Csaholy (8,77), Szilágypér (8,33), Érszakácsi (7,4) és Tasnád (6,02) sötéten vöröslene. Jelenleg csak három olyan területi-közigazgatási egység — Egri, Csomaköz, Szamosborhíd — van a megyében, ahol egyetlenegy koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak.
Uniós viszonylatban a román, a magyar és a litván gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben a harmadik negyedévben
Éves viszonylatban az Európai Unióban (EU) átlagban 3,9 százalékkal, az eurózóna országaiban átlagban 3,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2021 harmadik negyedévében; a legnagyobb bővülést Romániában (8%), Magyarországon (6,1%) és Litvániában (6%), jegyezték - derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden közzétett adatokból.