×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Nincs támogatottsága a hétvégi zárvatartásnak

2024.04.02 - 13:52
Megosztás:
Nincs támogatottsága a hétvégi zárvatartásnak
(Fotó: frissujsag.ro/archív)
Tízből alig három román állampolgár értene egyet a hipermarketek és a szupermarketek hétvégi zárvatartásával – derül ki a Reveal Marketing Research felméréséből.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 90 százaléka azt mondta, hogy általában szupermarketekben és hipermarketekben vásárol.

Szokások

Emellett sokan részesítik előnyben a piacokat (51 százalék) és a közeli/lakónegyedbeli boltokat (42 százalék) is. A felmérés készítői szerint az 55 év feletti korosztály kedveli a leginkább a piacokat (66 százalék), illetve a férfiak szívesebben vásárolnak a piacon, mint a nők (56, illetve 47 százalék).
Ugyanakkor a lakosság alig 14 százaléka végzi online a bevásárlást, ez jobbára a 8 ezer lejnél magasabb jövedelemmel rendelkezőkre jellemző.

Amikor kell valami

A rendszerint szupermarketekben vagy hipermarketekben vásárlók közül 36 százalék bevallása szerint akkor vásárol, amikor szüksége van bizonyos termékekre, naptól függetlenül, 33 inkább hétköznap, 31 százalék pedig inkább hétvégén végzi a bevásárlást.

Nem tudták

A megkérdezettek 85 százaléka válaszolta azt, hogy hallott a szupermarketek hétvégi zárvatartására vagy rövidített nyitvatartására vonatkozó javaslatról. A férfiak nagyobb arányban jártasak a témában, mint a nők (89, illetve 82 százalék); a 18 és 24 év közötti fiatalok 26 százalékának nem volt tudomása a javaslatról.

Nem értenek egyet

A felmérés eredményei szerint a lakosság 41 százaléka ellenzi a szupermarketek hétvégi zárvatartását vagy rövidített nyitvatartását. A férfiak nagyobb arányban nem értenek egyet ezzel, mint a nők (45, illetve 36 százalék). A lakosság 33 százaléka értene egyet a javaslattal, ez legfőképpen a 35 és 44 év közötti korosztályra jellemző (39 százalék). A megkérdezettek 26 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben, a legtöbben közülük a 18-24 év közötti korosztály képviselői.

A felmérés március 22. és 27. között készült 1003 internetfelhasználó nagykorú személy megkérdezésével. A hibahatár 3,1 százalék.

Hírszerkesztő
 

Ennyit érnek a bolti kedvezmények!
Nem minden boltra igaz, de nagyrészt ez a realitás: böhöm nagy betűkkel hirdetik a kedvezményt, apró kis betűkkel, hogy mi ténylegesen is igaz az egészből.
Mennyibe kerül idén a húsvéti kosár?
Hamarosan beköszönt a húsvét, elkezdődött az ünnep előtti bevásárlás, de milyen árakkal? Szatmárnémeti szupermarketekben és piacokon néztük meg, mennyibe kerülnek a legalapvetőbb húsvéti termékek.
ORGHANIC — csomagolásmentes bolt (X)
Szamárnémetiben egyedülálló üzlet nyitotta meg kapuit, ahol csomagolásmentes, bio- és többségében hazai termékeket lehet megvásárolni.