×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Népes küldöttség a Szatmár Határok Nélkül rendezvényen

2021.09.14 - 11:52
Megosztás:
Népes küldöttség a Szatmár Határok Nélkül rendezvényen
Fotó: refszatmar.eu
Szombaton 11. alkalommal szervezték meg a Szatmár Határok Nélkül rendezvényt Nagyecseden. A rendkívül színvonalas eseményen a partiumi egyházmegyéből mintegy háromszázan vettek részt.

Tavaly sajnos nem vehettek részt határon inneniek, ezért a partiumiak számára ez volt a tizedik találkozó, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület szervezésében. Szombaton délelőtt mintegy háromszázan indultak útnak a partiumi szatmári egyházmegyéből, hogy részt vegyenek a rendkívül színvonalas rendezvényen.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületet azzal a szándékkal hozták létre még 2011-ben, hogy egységbe fogja a szülőföldjükért felelősséget vállaló, a szatmári régiót önálló földrajzi, történelmi, néprajzi és kulturális egységnek tekintő, együtt gondolkodó személyeket. A 27 alapító tag arra a közös elhatározásra jutott, hogy a trianoni országhatár által szétszabdalt történelmi Szatmárt újra életre keltik, és megvalósítják a benne élő szatmári emberek szellemi-lelki egyesítését.

A szatmárnémeti születésű Bogya Kis Áron nagyecsedi lelkipásztor köszöntötte a népes, a hatalmas templomot megtöltő, mintegy ezerfős közösséget. Igét hirdetett Balog Zoltán, a dunamelléki és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, imádkozott Csűry István királyhágómelléki püspök, valamint köszöntőt mondtak Szatmár térség református egyházmegyéinek vezetői, így Király Lajos esperes is.

A találkozó egyik csúcspontjaként Milotai Nyilas István-emlékérmet vehetett át Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A református templomban tartott ünnepségen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke laudációjában a miniszter szakmai életútját méltatta.

„Ez a kitüntetés számomra emlékeztető lesz magyarságom mellett reformátusságomra is. Ha ezt a két dolgot rögzíteni tudom magamban, akkor tudni fogom azt, hogy melyik úton induljak el, melyik döntés a helyes, melyik érdeket kell kiszolgálnom, hogy hová kell állnom” — fogalmazott a református hitét gyakorló Novák Katalin, majd őszinte imában vallotta meg Istennek: „tied az ország, a hatalom és a dicsőség”. A Szatmár megye egykori püspökéről elnevezett elismerést, a Bíró Lajos szobrászművész által készített emlékérmet Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke adta át. Az istentiszteletet követőn a nagyecsedi vásártéren folytatódtak a programok, ahol fellépett a helyi születésű Homonyik Sándor. SZFÚ

 

Cookie