×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Német Kultúrest lesz pénteken

2022.11.24 - 19:11
Megosztás:
Német Kultúrest lesz pénteken
A tartalmas műsor-összeállítás keretében táncra perdülnek az aprónépek is (Fotó: archív)
Zene, tánc, vidám jelenet szatmári sváb dialektusban, szokatlan stílusú előadás Samuel von Brukenthalról, a korát megelőző európai polgárról: november 25–én, pénteken délután 18 órától ismét színes és sokrétű műsorkínálattal várják az érdeklődőket a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermébe, a hagyományos Német Kultúrestre.

A Német Demokrata Fórum szatmári szervezete majd' egy évtizeddel ezelőtt szervezte meg az első Német Kultúrestet, azzal a céllal, hogy teret adjanak azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a német kultúra, a sváb hagyományok iránt és akik tehetséget éreznek magukban, hogy ezt be is mutassák. A rendezvény célja azóta is változatlan, s november 25–én, pénteken délután 18 órától ismét színes és sokrétű műsorkínálattal várják az érdeklődőket a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermébe — dalcsokor csendül fel a Schwäbischer Männerchor és az Airchor előadásában, a filharmónia kvartettjének kíséretével, természetesen táncra perdül a Gemeinsam gyermek– és ifjúsági tánccsoportja, valamint a Gute Laune néptánccsoport, hamisítatlan szatmári sváb dialektusban adják elő A szomszéd kislánya boszorkány című rövid jelenetet, és színpadra lép a német líceum kórusa is.
Ezt követően egy érdekes és messze nem a megszokott stílusú előadás következik Samuel von Brukenthalról, Thomas Șindilariu helyettes államtitkár (no és történész, a brassói Fekete templom levéltárának igazgatója) tolmácsolásában.
Brukenthal báró neve valószínűleg sokaknak ismerősnek tűnik, elsősorban a róla elnevezett nagyszebeni múzeum kapcsán — Erdély egykori, szász kormányzójának neve összeforrt a városéval: az 1721–1803 közt élt báró alapította az 1817-ben megnyílt Brukenthal-múzeumot (Közép- és Kelet-Európa első múzeumát), amely a könyvtárral együtt az erdélyi szászok legjelentősebb tudományos intézményévé vált. De azt már valószínűleg kevesen tudják, hogy anno mintagazdaságokká tette birtokait, ahol az elsők között termesztettek burgonyát és lóherét, és különös figyelmet szentelt a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, melegházakban pedig ananász, narancs, citrom és egzotikus virágok nőttek. Kormányzóként adó-, igazságügyi- és úrbéri reformot vitt véghez — s mivel egyedüli lánya negyedik életévében elhunyt, Brukenthal úgy rendelkezett, hogy kiemelkedően gazdag és széleskörű gyűjteményét a palotájában tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára, és a fenntartásra és gyarapításra tekintélyes összeget hagyott. A Brukenthal család kihalása esetére egyedüli örökösévé a nagyszebeni evangélikus gimnáziumot tette meg. 
Nos, erről a korát megelőző európai polgárról és polihisztorról az érdeklődők egy roll-up kiállítást is megtekinthetnek a Német Kultúrest folytatásaként, a Svábházban.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a Német Kultúrestre.

Szabó Kinga Mária

Cookie