×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Nem választják el a gyermeket a szülőktől

2021.09.15 - 10:00
Megosztás:
Nem választják el a gyermeket a szülőktől
Fotó: Getty Images
Mostantól a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött szülőket is kezelhetik azon a gyermekosztályon, ahová COVID-19-ben szenvedő gyermekeik vannak beutalva, ha az állapotuk nem súlyos.

Szeptember 13-ától lépett érvénybe az a módosítás, amelynek értelmében a koronavírus-fertőzött szülőket, illetve a gyaníthatóan fertőzötteket a gyerekosztályon, a kiskorúakkal együtt láthatják el a kórházakban. Amennyiben a gyerek közben meggyógyulna, és elhagyhatja az intézményt, de a szülő további kezelésre szorul, akkor az illető osztálynak meg kell szerveznie az áthelyezését a felnőttrészlegre. Az Egészségügyi Minisztérium által eszközölt rendeletmódosítás, melyet még dr. Ioana Mihăilă volt szaktárcavezető készített elő, már megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Mostanáig egyébként ha mind a szülő, mind a gyermek koronavírus-fertőzött lett, és kórházi kezelésre szorult, szétválasztották őket: a kicsit a gyermekosztályon, a szülőt a felnőttek számára kialakított részlegen kezelték. A betegséggel küzdő családok helyzetének enyhítése érdekében most a beteg gyermek kísérője, a szintén fertőzött vagy fertőzésgyanús szülő is az osztályon maradhat csemetéje mellett, ugyanakkor itt kapja meg az ilyenkor szükséges kezelést ő is, az érvényes protokolloknak megfelelően.

A hét elején 5288 személyt kezeltek COVID-19 betegséggel a hazai kórházakban, közülük 633-an intenzív terápiás ápolásra szorultak. A beutalt betegek közül 162-en voltak kiskorúak, a legtöbbjüket a gyermekosztályokon kezelték, viszont közülük is 10-nek olyan súlyos volt az állapota, hogy intenzív terápiás ellátásra szorult.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

A fertőzött vagy COVID-gyanús szülő is ott lehet gyermeke mellett a kórházban

Egyik szülő dönt a gyermek oltásáról
Hamarosan lehetőség nyílik koronavírus elleni oltást adni az 5–11 év közötti gyerekeknek is, akiket egészen más felelősség immunizálni, mint a felnőtteket. A törvény szerint az egyik szülőnek kell beleegyeznie. Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédet kérdeztük.
Keddtől újra kezelnek Covid-betegeket a bukaresti moduláris kórházban
Kedden szállítják át az első száz koronavírusos beteget a bukaresti Victor Babeş Járványkórház külső részlegeként korábban létrehozott moduláris kórházba - közölte vasárnap a Facebook-oldalán Florin Cîţu kormányfő.
A diagnózist orvos állítja fel
A közönséges vírusfertőzések adják ezen az őszön a megbetegedések jelentős részét, viszont enyhe tünetek esetén sem szabad kizárni a SARS-CoV-2-fertőzés lehetőségét. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el.
Cookie