×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

„Nem vagyunk kevert fajúak”

2022.07.27 - 10:08
Megosztás:
„Nem vagyunk kevert fajúak”
„Göbbelshez méltó, tiszta náci szövegnek” nevezte Orbán Viktor modatát, és le is mondott miatta egyik legrégebbi tanácsadója Fotó: MTI
Bogdan Aurescu külügyminiszter Orbán Viktor tusnádfürdői előadása kapcsán sajnálatosnak nevezte, hogy „hasonló eszmék” hirdetésére Románia területén került sor. „Egyértelmű, hogy nem érthetünk egyet velük.”

A román diplomácia vezetője szerint a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) múlt heti rendezvényein nem hangzottak el Romániát provokáló kijelentések magyar kormányzati tisztségviselők részéről. Ugyanakkor Bogdan Aurescu sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Románia területéről terjesztett olyan nézeteket, amelyekkel Bukarest nem tud azonosulni. Aurescu a Digi24.ro hírportálnak adott hétfői interjújában felidézte: a tusnádfürdői rendezvénysorozat kapcsán már Szijjártó Péter július 12-i bukaresti látogatásakor felvetette a román fél, mennyire fontosnak tartja, hogy a magyar tisztségviselők magánlátogatásai és nyilvános megszólalásai összhangban legyenek a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség szellemével. A román külügyminiszter szerint magyar partnere arról biztosította, hogy a Tusványoson részt vevő magyar kormányzati tisztségviselők felelős módon fognak viszonyulni a kétoldalú kapcsolatokhoz, hiszen ez Magyarországnak is érdeke. Aurescu úgy értékelt: magyar részről — Orbán Viktor szombati előadását is beleértve — nem érte provokáció Romániát, a magyar kormánytagok nem érintettek olyan, Bukarest számára kényes kérdéséket, mint az „úgynevezett etnikai alapú” autonómia, vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogai.

A külügyminiszter másfelől úgy vélte, Orbán Viktor provokatív kijelentéseket tett az Európai Unióról, az európai szolidaritásról, és bírálta az Oroszország elleni szankciókat, illetve a nyugati értékeket. „És sajnálatos, hogy ilyen nézeteket Románia területéről terjesztenek a mindannyiunkat érintő mostani globális helyzet közepette, annál is inkább, hogy ezek a nézetek nem egyeznek meg a mi hivatalos álláspontunkkal, így világos, hogy nem érthetünk egyet velük. Hogy a fajokról szóló nyilatkozatokat ne is említsem, mert azok elfogadhatatlanok” — mondta. Aurescu leszögezte: világos, hogy Ukrajna egy agresszió áldozata, és „támogatni kell, hogy ellenálljon és győzzön”. Az Egyesült Államok, az EU és más nemzetközi szövetségesek által Oroszország ellen bevezetett szankciók szerinte hasznosak, Románia támogatja azokat, hatásuk pedig már érzékelhető. „Románia EU-tagként, NATO-szövetségesként, az Egyesült Államok stratégiai partnereként következetes és aktív támogatója a demokratikus értékeknek, a jogállamnak és a nemzetközi jognak” — hangoztatta a román külügyminiszter. 

Lemondott Orbán legrégebbi tanácsadója

Lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa. A szociológus a hvg.hu-nak megerősítette a döntését, és elküldte a lapnak az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. Ebben — a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve — azt írta: „Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövid távon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.” Emlékeztette Orbánt a levélben arra is: már személyesen is elmondta neki, hogy szerinte az említett vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is túllépte, ő mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását, munkáját, de a „tusványosi beszéded még ezen előzmények ellenére is meglepett”. Hozzátette: „Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Göbbelshez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.” 

Hegedűs Zsuzsa emellett szintén egy levélben reagált Frölich Róbert országos főrabbinak a szavaira, aki az elsők között tiltakozott az Orbán-beszéd miatt, és úgy reagált: „Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo sapiens sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan.” A főrabbinak Hegedüs Zsuzsa azt írta: „mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik.” Hegedüs Zsuzsa a harmadik politikus, aki lemondott Orbán Viktor kormányában. Őt megelőzően Holoda Attila energiaügyi helyettes államtitkár adta be a lemondását 2012 decemberében, lapinformációk szerint azért, mert a Fidesz Simicska Lajos nevével fémjelzett gazdasági hátországa rendkívül erős hatást gyakorolt a minisztérium életére. A másik lemondás is 2012-ben történt: januárban Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kérte a felmentését. Akkori lapinformációk szerint a szélsőségesen kisbirtokpárti államtitkár egyre kellemetlenebb volt a vidék békéjét szorgalmazó, a társas vállalkozásokkal békülékenyebb hangot megütő tárca vezetésének. Ezért sorra váltották le, illetve távolították el a tárcától Ángyán embereit, ezt elégelhette meg az államtitkár.

A „fajok keveredését” sem tudják értelmezni

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hivatalos közleményben tudatta, hogy komoly aggodalmat váltott ki a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde. A Mazsihisz jelezte, hogy nem tudja értelmezni a beszéd „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a kormányfő szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Mint írták, történelmi tapasztalataikra, velük élő családtörténeteikre alapozva fontos szót emelniük a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől. 

Közben a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, Christoph Heubner arra kérte Karl Nehammer osztrák kancellárt: jelezze Orbán Viktornak, hogy ez a beszéde elfogadhatatlan volt — a magyar miniszterelnök ugyanis a tervek szerint a hét végén Bécsbe látogat. „Az Európai Unió helyesen tenné, ha továbbra is a lehető legnagyobb mértékben elhatárolná magát az Orbán által megütött rasszista hangnemtől” — fogalmazott Christoph Heubner Orbán Viktor beszédével kapcsolatban. 
A Kronen Zeitung szerint a fajokról való szavak mellett Orbán Viktor beszédének még az a része okozott felháborodást, ahol egy fél mondatban arról beszélt: az Európai Bizottság kötelezné a tagállamokat a gázfogyasztásuk csökkentésére, és hogy ennek a módját szerinte a németek a múltból ismerhetik — utalva ezzel a náci Németország gázkamráira. MTI/Hírösszefoglaló

Cookie