×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Nem tetszett Csoma Botond ünnepi beszéde, kivonult az AUR

2022.11.29 - 06:04
Megosztás:
Nem tetszett Csoma Botond ünnepi beszéde, kivonult az AUR
Az AUR elnöke, George Simion történelemhamisítással vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét (Fotó: facebook)
Nem tűrték el az RMDSZ „arcátlanságát” — a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) teljes frakciójával együtt kivonult hétfőn Csoma Botond beszéde közben a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésről George Simion pártelnök.

Az ellenzéki politikus történelemhamisítással vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, aki szerinte azt állította, hogy „a románok jogtalanul vették el Erdélyt, amely nemcsak a románoké, hanem a magyaroké is”. A parlamentben a sajtónak kijelentette: tiltakozásként kivonult az ülésteremből a 'következetesen irredentista magatartású' Csoma Botond beszéde közben a frakcióval együtt.George Simion sajnálatát fejezte ki, hogy az AUR volt az egyetlen párt, amely nem tűrte el az RMDSZ 'arcátlanságát'. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormánykoalíció 'tolerálja' az RMDSZ-t.

A parlament ünnepi ülésén felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát.
A politikus kijelentette, hogy a francia-német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. 'Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is, és ez tükröződött a gyulafehérvári nyilatkozat szövegében" - jelentette ki a frakcióvezető.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje különleges jelentőségét a román nép kollektív tudatában, de emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal terhelt korszak kezdetét jelentette. 'A XXI. században a történelmi diadalnak át kell adnia helyét a befogadó szellemben történő együttműködésnek. Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy ha új alkotmányunk lesz, akkor abban a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként kell meghatározni' - mondta a képviselő.

George Simion szerint Csoma irredenta, de az RMDSZ-t sem kellene „tolerálni”

Nem érti Csoma Botond, hogy miért nevezte őt irredentának George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke a december elseje tiszteletére tartott hétfői ünnepi parlamenti ülésen. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az ülés után a sajtónak kifejtette: senkit sem sértett meg, amikor a két ház együttes plénuma előtt tartott beszédében kijelentette, Erdély Románia része, de a románok mellett magyarok, zsidók, szászok és más nemzetiségek is lakják.

A politikus felidézte, hogy Diana Şoşoacă független szenátor 'a szokásos stílusában' megszakította a felszólalását a bekiabálásaival, de rövid szünet után folytatta a beszédét. 'Ezt nem tudtam mire vélni, de az ismert, hogy gyakran viselkedik így. (...). Azt mondtam: az 1918. december elsejei gyulafehérvári nyilatkozatot megfogalmazó román politikai és vallási vezetők nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is. Ennyit mondtam. (...) Szerintem nem sértettem meg senkit. Egyáltalán nem számítottam ilyen reakciókra' - jelentette ki az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Az AUR elnöke, George Simion történelemhamisítással vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, aki szerinte azt állította a felszólalásában, hogy 'a románok jogtalanul vették el Erdélyt, amely nemcsak a románoké, hanem a magyaroké is'. A parlamentben a sajtónak kijelentette: tiltakozásként vonult ki az ülésteremből a 'következetesen irredentista magatartású' Csoma Botond beszéde közben a frakcióval együtt. George Simion sajnálatát fejezte ki, hogy az AUR volt az egyetlen párt, amelyik nem tűrte el az RMDSZ 'arcátlanságát'. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormánykoalíció 'tolerálja' az RMDSZ-t. 

Hírszerkesztő
 

George Simont választották meg pártelnöknek az AUR tisztújító kongresszusán
George Simont választották meg pártelnöknek a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vasárnapi tisztújító kongresszusának küldöttei.
Rendkívüli tisztújító kongresszust tart vasárnap az AUR
Rendkívüli tisztújító kongresszust tart vasárnap a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 867 küldött részvételével — nyilatkozta szombaton az AGERPRES-nek George Simion, a párt társelnöke.
Vasárnapra tüntetést szervez az AUR
A „Iohannis-rezsim" ellen szervez tüntetést a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).